foto: LETA
Strēlnieks ar 16 punktiem palīdz AEK izcīnīt uzvaru FIBA Čempionu līgas "play-in" pirmajā spēlē
Latvijas basketbolists Jānis Strēlnieks
Basketbols
2023. gada 4. janvāris, 22:17

Strēlnieks ar 16 punktiem palīdz AEK izcīnīt uzvaru FIBA Čempionu līgas "play-in" pirmajā spēlē

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Jānis Strēlnieks trešdien guva 16 punktus un sekmēja Atēnu AEK komandas uzvaru Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas "play-in" pirmajā spēlē.

AEK mājās ar rezultātu 73:70 (16:20, 19:17, 17:12, 21:21) uzveica Turcijas klubu Bursas "Tofas" un sērijā līdz divām uzvarām panāca 1-0.

Strēlnieks 27 minūšu un 53 sekunžu laikā realizēja četrus no sešiem tālmetieniem un visus četrus "sodiņus", bet netrāpīja grozā savu vienīgo metienu divu punktu vērtībā. Latviešu basketbolists arī atdeva piecas rezultatīvas piespēles, vienreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva divas kļūdas, pārtvēra divas bumbas, tika pie dalīta labākā +/- rādītāja komandā (+8) un 18 efektivitātes koeficienta punktiem.

Strēlnieks un arī 16 punktus guvušais Akils Mičels bija rezultatīvākie un produktīvākie AEK rindās. Pretiniekiem 18 punktus guva Robs Grejs.

Pamatturnīrā 32 komandas sacentās astoņās grupās pa četrām vienībām katrā. Apakšgrupu uzvarētājas uzreiz nodrošināja vietu otrajā posmā, kur tām pievienosies vēl astoņas vienības, kas tiks noskaidrotas "play-in" sērijās starp grupu otro un trešo vietu ieņēmušajām komandām.

Plānots, ka "play-in" turnīrā un ceturtdaļfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijā līdz divām uzvarām. Ceturtdaļfinālu pārvarējušās komandas iekļūs "Final Four" turnīrā.

Tikmēr Mārcis Šteinbergs trešdien guva divus punktus Spānijas augstākās līgas (ACB) mačā, Manrezas "Baxi" komandai piedzīvojot zaudējumu.

Manrezas vienība izbraukumā ar rezultātu 99:104 (19:21, 30:21, 23:28, 19:21, 8:13) papildlaikā zaudēja Santjago de Kompostelas "Monbus Obradorio".

Šteinbergs laukumā bija 18 minūtes un 59 sekundes, izpildot divus precīzus soda metienus un kļūdoties savā vienīgajā tālmetienā. Latvietis arī izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, vienreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes, tika pie labākā +/- rādītāja komandā (+9) un sakrāja trīs efektivitātes koeficienta punktus.

Viesiem ar 21 punktu un astoņām atlēkušajām bumbām atzīmējās komandas rindas decembrī papildinājušais lietuvietis Martins Gebens. Uzvarētājiem 28 punktus guva Kesiuss Robertsons. 

"Baxi" ar bilanci 3-11 ir starp četrām vājākajām komandām ACB turnīrā, kurā sacenšas 18 klubi.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva Madrides "Real", kas sērijā ar 3-1 pieveica "Barcelona".

Savukārt Anete Šteinberga un Kitija Laksa guva pa 14 punktiem Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas mačos.

Šteinbergas pārstāvētā Buržas "Tango" A apakšgrupas mačā izbraukumā ar rezultātu ar rezultātu 81:66 (27:18, 22:11, 19:31, 13:6) pārspēja Pirejas "Olympiakos" vienību, ar kuru trešdien kopā nebija galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, viņa pienākumus pildot asistentam.

Šteinberga trešdien spēlēja 24 minūtes un 23 sekundes, grozā raidot septiņus no 11 divpunktu metieniem. Latvietes rēķinā bija arī divas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viena piezīme, divi bloķēti metieni, pozitīvs +/- rādītājs (+4) un 15 efektivitātes koeficienta punkti.

Pirejas komandu pārstāv Digna Strautmane, taču traumas dēļ viņa šosezon vairs nespēlēs.

Stambulas vienībā ar 16 punktiem rezultatīvākā bija Endene Mijema, bet mājiniecēm ar 21 punktu un desmit atlēkušajām bumbām atzīmējās Megana Gustafsone.

Tikmēr Laksa ar Boloņas "Virtus Segafredo" komandu mājās ar rezultātu 73:75 (24:17, 19:16, 18:18, 12:24) zaudēja "Valencia" vienībai.

Uzvaru viešņām nodrošināja Marija Giliha, kura nepilnas divas sekundes pirms finālsvilpes realizēja pustālo metienu.

Laksa, spēlējot 33 minūtes un 13 sekundes, realizēja vienu no četriem divpunktu metieniem, divus no pieciem tālmetieniem un sešus no septiņiem "sodiņiem". Vēl viņa izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, trīsreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja otru labāko +/- rādītāju komandā (+5) un tika pie 12 efektivitātes koeficienta punktiem.

Boloņas vienībā 24 punktus guva Šejenne Pārkere, bet pretiniecēm rezultatīvākā ar 19 punktiem bija Rakele Karrera.

"Tango" ar četrām uzvarām astoņās spēlēs ir piektā A apakšgrupā, kamēr "Virtus Segafredo" ar divām uzvarām ir septītā, apsteidzot vien astoņus zaudējumu piedzīvojušo "Olympiakos".

Savukārt Aleksa Gulbe guva divus punktus, kamēr viņas pārstāvētā Salamankas "Perfumerias Avenida" B apakšgrupas spēlē viesos ar rezultātu 80:85 (12:20, 29:25, 21:19, 18:21) zaudēja Turcijas klubam "Mersin".

Gulbe deviņu minūšu un piecu sekunžu laikā realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, divreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja negatīvu +/- rādītāju (-6) un tika pie četriem efektivitātes koeficienta punktiem.

Viešņām ar 22 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām atzīmējās Marjella Fasula, bet uzvarētājām 21 punktu guva Devanna Bonnere, kurai ar 19 punktiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm piebalsoja Čelsija Greja.

Salamankas komanda ar piecām uzvarām astoņos mačos ieņem otro vietu B apakšgrupā. 

Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, bet piekto un sesto vietu īpašnieces sezonu turpinās Eiropas kausā.

Šosezon FIBA Eirolīgā nestartē Latvijas čempionvienība "TTT Rīga", kas pagājušajā sezonā iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur ceturtdaļfināla sērijā piekāpās Stambulas "Fenerbahce".

Pērn par čempionēm kļuva Ungārijas vienība "Sopron", kas finālā pārspēja "Fenerbahce".

Tikmēr Aija Jurjāne trešdien guva piecus punktus FIBA Eirokausa izslēgšanas turnīra pirmajā spēlē, viņas un Ievas Pulveres pārstāvētajai Stambulas "Galatasaray" izcīnot uzvaru.

Izslēgšanas turnīra pirmās kārtas pirmajā spēlē "Galatasaray" viesos ar rezultātu 78:61 (18:20, 21:17, 21:15, 18:9) pārspēja Ungārijas vienību Ģēras "Uni".

Otro kārtu sasniegs uzvarētāja divu maču summā. 

Jurjāne trešdien spēlēja 13 minūtes un astoņas sekundes, mača beigās kājas savainojuma dēļ pametot laukumu. Viņa realizēja abus divus divpunktu metienus un vienīgo "sodiņu", netrāpīja abus tālmetienus, izcīnīja divas atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, vienreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, iekrāja pozitīvu +/- rādītāju (+10) un nopelnīja piecus efektivitātes koeficienta punktus.

Pulvere pirms jaunā gada guva potītes savainojumu Turcijas čempionāta mačā un trešdienas spēlē viņas nebija pieteikumā.

Ar 17 punktiem, 18 atlēkušajām bumbām un četriem bloķētiem metieniem uzvarētāju rindās izcēlās Teaira Makovana. Pretinieces no zaudējuma neglāba Arinas Ellenbergas-Vilijas 27 gūtie punkti.

FIBA Eirokauss aiz FIBA Eirolīgas ir otrā ranga turnīrs, un tajā šosezon spēlē sešas latviešu pārstāvētās komandas, katra savā apakšgrupā. Piecas no tām iekļuva izslēgšanas turnīrā un ceturtdien savā starpā tiksies Izraēlas komandas Ramlas "Elitzur" un Ašdodas "Maccabi", kuras pārstāv attiecīgi Elīna Babkina un Ilze Jākobsone, kā arī mačus aizvadīs Lauras Melderes pārstāvētā Venēcijas "Umana Reyer" un Paula Strautmane ar Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu".

Eirokausa pamatturnīra sacensības norisinājās divās reģionālās konferencēs, kurā katrā ir pa sešām grupām ar četrām komandām. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības un vēl pa četrām labākajām trešo vietu īpašniecēm katrā konferencē.