foto: Mirrorpix / Vida Press
Kāds vienkārši drīkst vairāk nekā citi? Lionela Mesi otrais vārtu guvums pēc futbola noteikumiem nebūtu jāskaita
Lionels Mesi priecājas par vārtu guvumu.
Futbols
2022. gada 19. decembris, 15:22

Kāds vienkārši drīkst vairāk nekā citi? Lionela Mesi otrais vārtu guvums pēc futbola noteikumiem nebūtu jāskaita

Jauns.lv

18. decembra vakarā Lūseilas stadionā Katarā tika aizvadīta viena no Pasaules kausa vēsturē visaizraujošākajām finālspēlēm, kas noslēdzās ar Argentīnas panākumu pēcspēles sitienu sērijā. Tomēr, kā novērojuši acīgākie futbola līdzjutēji, viens no Argentīnas vārtu guvumiem nemaz nebūtu bijis jāskaita un, kas zina, kā spēle būtu noslēgusies, ja papildlaikā Argentīna nebūtu izvirzījusies vadībā ar 3:2.

Par finālturnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Argentīnas izlases līderis Lionels Mesi, kuram kopumā šajā Pasaules kausa padevās septiņi precīzi sitieni (otrs labākais vārtu guvējs aiz Francijas izlases līdera Kiliana Mbapē, kuram astoņi vārtu guvumi), tomēr viņa precīzais sitiens finālspēles papildlaikā komandas biedru vieglprātības dēļ nebūtu jāskaita.

foto: action press/ Vida Press
Lionels Mesi gūst vārtus.

Argentīnas trešais vārtu guvums finālspēlē bija ļoti kontroversiāls, jo pirmās piespēles brīdī vēlākais vārtu guvējs Lionels Mesi bija neapšaubāmā aizmugurē, tomēr mača tiesneši to traktējuši kā pasīvu aizmuguri, lai gan tā ne vien izmainīja aizsargu izvietojumu, bet pats Mesi vēlāk arī pieslēdzās epizodes radīšanā par vārtu guvumu.

Pirmā sitiena autors Lautaro Martiness, saņemot piespēli un nokļūstot vārtu gūšanas situācijā, ko gan neizdevās izmantot, bija vien pāris centimetru pirms pēdējā aizsarga un aizmugure pamatoti netika fiksēta, bet brīdī, kad Mesi raidīja bumbu Francijas vārtos laukumā bija izskrējuši divi Argentīnas izlases rezervisti. Kā redzams tviterī publicētajos ekrānuzņēmumos no spēles, brīdī, kad Mesi gūst vārtus, laukumā atrodas 13 Argentīnas futbolisti.

Tas ir klajš noteikumu pārkāpums, kura dēļ Francija pamatoti varēja cerēt, ka vārtu guvums netiek ieskaitīts, vai laukumā nepamatoti izskrējušie futbolisti vismz tiktu sodīti ar dzeltenajām kartītēm. Ne vienu, ne otru soda mēru poļu tiesneša Šimona Marciņaka brigāde neizvēlējās piespriest. Marciņaka asistenti šajā mačā bija viņa tautieši Pavels Sokolnickis un Tomašs Listkevičs, bet videotiesnesis bija Tomašs Kvjatkovskis, kuram, visticamāk, vajadzēja fiksēt šo pārkāpumu un paziņot mača galvenajam arbitram.

Futbola fani Buenosairesas ielās priecājas par Argentīnas uzvaru Pasaules kausā

Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas ielas piepildīja gaviles pēc tam, kad valsts izlase dramatiskā finālmačā 11 metru pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 ...

gallery icon

Sociālajos tīklos viedokļi dalās, kā tiesnešiem būtu vajadzējis rīkoties. Vieni uzskata, ka vārtu guvums nebija jāskaita, kamēr citi domā, ka laukumā izskrējušie futbolisti nekādā veidā spēlē neiesaistās un tik bargam sodam nevajadzētu būt, tomēr bez ievērības šo notikumu noteikti nevajadzēja atstāt.

Jau vēstīts, ka Marciņaks UEFA Čempionu līgā debitēja 2012./2013. gada sezonas kvalifikācijas kārtā ar Latvijas komandas "Ventspils" dalību. Tolaik Ventspilī notikušais mačs ar Norvēģijas klubu "Molde" noslēdzās neizšķirti 1:1. Līdz ar to uzskatāms, ka Marciņaka debija augstākās raudzes futbolā notikusi tieši Latvijā.

Pasaules kauss futbolā latvieša acīm

Šajās dienās visa pasaule runā tikai par futbolu – Katarā notiek Pasaules kausa finālturnīrs. To klātienē vēroja arī Latvijas Tirdzniecības ...

gallery icon

Jauns.lv jau vēstīja, ka Pasaules kausa finālā, pamatlaikam un pagarinājumam noslēdzoties neizšķirti ar 3:3 (2:0), 11 metru pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 pārspēja Franciju un trešo reizi vēsturē kļuva par pasaules čempioni.

Argentīnas labā divus vārtus guva Lionels Mesi un vienu reizi precīzs bija Anhels di Marija, kamēr Francijas izlasē ar trīs vārtiem izcēlās Kiliāns Mbapē.

Prieks un asaras, īsta drāma! Ko futbols dara ar īstiem faniem!

Īsts fans savai komandai jūt līdzi ar sirdi, nevis prātu. Īsts fans neslēpj prieku par savas komandas panākumiem un ir ...

gallery icon

21. minūtē pie Francijas vārtiem Usmans Dembelē soda laukumā pagrūda Anhelu di Mariju, kurš nopelnīja Argentīnai 11 metru soda sitienu. "Pendeli" izpildīt devās Lionels Mesi, kurš pārliecinoši raidīja bumbu Francijas vārtos, izvirzot vadībā Argentīnu ar 1:0 un gūstot savus sestos vārtus šajā Pasaules kausā.

Tuvojoties pirmā puslaika izskaņai, Argentīnas futbolisti laukuma vidusdaļā pēc neveiksmīgas francūžu saspēlēšanās pārtvēra bumbu, ātri pārvarēja centru, un pēc Aleksisa Makalistera piespēles uz vārtu priekšu, noslēdzot ātro pretuzbrukumu ar precīzu sitienu, pārsvaru dubultoja di Marija.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon

Pēc spēlētām gandrīz 20 minūtēm otrajā puslaikā argentīniešiem atkal izdevās pretuzbrukums, kuru neizdevās noslēgt ar sitienu, jo Francijas vārtsargs Igo Loriss paspēja pārtvert bumbu pirms Makalisters izpildīja sitienu.

79. minūtē Randals Kolo Muanī neatlaidīgi devās uzbrukumā un netālu no Argentīnas vārtiem viņu apstādināja tikai ar noteikumu pārkāpumu, pēc kura tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. Kiliāns Mbapē precīzi izpildīja "pendeli" un samazināja deficītu līdz vieniem vārtiem (1:2).

Pasaules kausā Katarā alus tiek dzerts uz nebēdu

Pasaules kausā Katarā, neraugoties uz stingro likumdošanu, alus tiek dzerts uz nebēdu.

gallery icon

Minūti pēc pirmajiem vārtiem francūžiem izdevās vēlreiz pārspēt Argentīnas vārtsargu Damjanu Martinesu un izlīdzināt rezultātu, otros vārtus mačā gūstot Mbapē.

Pagarinājuma pirmā puslaika izskaņā argentīniešiem izdevās vairāki atkārtoti sitieni uz Francijas izlases vārtiem, taču bumba lidoja garām vārtiem.

Sākoties pagarinājuma otrajam puslaikam, 109. minūtē Mesi atguva Argentīnai vienu vārtu pārsvaru, tiekot pie atlēkušās bumbas un no tuvas distances raidot to garām Francijas vārtsargam.

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon

Savukārt 116. minūtē Mbapē izdarīja spēcīgu sitienu pa Argentīnas vārtiem, taču viņa sitienu ar elkoni aizskāra Montjels. Tam sekoja 11 metru soda sitiens, kuru atkal precīzi izpildīja pats Mbapē, vēlreiz panākot neizšķirtu.

Uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešama 11 metru pēcspēles sitienu sērija. 

Pirmo Francijas sitienu precīzi izpildīja Mbapē, uz ko arī Mesi atbildēja ar precīzu sitienu (1:1). Pēc tam Kingslija Komana sitienu atvairīja Argentīnas vārtsargs Martiness, bet Paulo Dibala, raidot bumbu vārtu vidū, panāca 2:1 Argentīnas labā.

Horvātu skaistule Ivana Knolla futbola Pasaules kausā Katarā

Horvātu skaistule Ivana Knolla futbola Pasaules kausā Katarā notiekti ir viens no visvairāk apspriestajiem tēliem. Allaž tik pieticīgi ģērbta un ...

gallery icon

Trešajā mēģinājumā Oreljāns Tšuamenī sita garām vārtiem, kamēr Leandro Peredess, pārspējot Lorisu, palielināja Argentīnas pārsvaru līdz diviem precīziem sitieniem 3:1.

Kolo Muanī precīzi izpildīja 11 metru sitienu, un arī Argentīnas labā Gonsalo Montjels guva vārtus, uzvarot pēcspēles sitienu sērijā ar 4:2 un atnesot pasaules čempionu titulu.

Mesi šī bija 26. spēle Pasaules kausa finālturnīros, un viņš kļuva par futbolistu ar visvairāk aizvadītajiem mačiem Pasaules kausā.

Starp Mesi un Mbapē notika arī galvenā sacensības par "Zelta buci" jeb balvu, ko pasniedz turnīra labākajiem vārtu guvējiem. Pirms šī mača viņiem abiem bija pa pieciem precīziem sitieniem, bet finālā Mbapē izcēlās ar trīs gūtiem vārtiem.

Abas izlases iepriekš bija divkārtējas pasaules čempiones un šī mača uzvarētāja izcīnīja savu trešo trofeju vēsturē. Francijai bija iespēja kļūt par trešo izlasi, kas spējusi uzvarēt divos finālturnīros pēc kārtas; iepriekš to iespēja Itālija 1934. un 1938. gadā un Brazīlija 1958. un 1962. gadā.

Argentīnai šis bija sestais fināls vēsturē un pirmais kopš 2014. gadā, bet Francija titulmačā spēlēja ceturto reizi.

Abas izlases Pasaules kausa finālturnīrā tiksies ceturto reizi. 1938. gadā apakšgrupā ar 1:0 pārāka bija Argentīna, kas uzvarēja arī 1978.gada grupu cīņās - 2:1. Pirms četriem gadiem valstsvienības tikās astotdaļfinālā, kurā ar 4:3 pārāki bija francūži, divus vārtus gūstot Mbapē.

Argentīna finālturnīru sāka ar 36 nezaudēto spēļu sēriju, bet pirmajā mačā ar 1:2 sensacionāli zaudēja Saūda Arābijai. Pēc tam izcīnītās uzvaras ar 2:0 pār Meksiku un Poliju ļāva ne tikai izkļūt no apakšgrupas, bet arī uzvarēt tajā. Astotdaļfinālā Mesi ar kolēģiem apturēja Austrāliju - 2:1, ceturtdaļfinālā pret Nīderlandi pēc 2:2 120 minūtēs pēcspēles sitienos argentīnieši bija pārāki ar 4:3, bet pusfinālā gana pārliecinoši ar 3:0 tika pārspēta Horvātija.

Francijas futbolisti Pasaules kausa titula aizstāvēšanu sāka ar uzvaru 4:1 pār Austrāliju, pēc tam ar 2:1 tika uzvarēta Dānija, bet trešajā mačā ar 0:1 nācās atzīt Tunisijas pārākumu. Tas gan netraucēja "Les Bleus" iegūt pirmo vietu D apakšgrupā, pēc tam astotdaļfinālā ar 3:1 uzvarot Poliju, ceturtdaļfinālā ar 2:1 pārspējot Angliju un pusfinālā - ar 2:0 Maroku.