foto: James Veysey/Shutterstock/ Vida Press
Iespaidīgāko un pasaulē dārgāko kedu TOPS
Sporta zvaigznes
2022. gada 18. decembris, 05:17

Iespaidīgāko un pasaulē dārgāko kedu TOPS

Aldis Miesnieks

9vīri

Sporta apavi jau vairākās paaudzēs ir kļuvuši par ikdienas apģērba sastāvdaļu. Daži tos nēsā akurāti, citi – nošļūkā pa vienu vasaru. Taču, izrādās, pasaulē ir vairāki reti sporta apavu modeļi, kuru vērtība ir līdzvērtīga solīdam autoparkam vai pat privātai lidmašīnai. Par tiem tad arī pastāstīsim.

Briljanti papēžos

foto: Publicitātes foto

Cena: 4 000 000 dolāru

Zīmols/Modelis: "Bicion/Fire Monkey"

Šo apavu pāri 2016. gadā luksuszīmola "Bicion" paspārnē izgatavoja dizainers Dens Gamoči, un tas bija veltīts ķīniešu kalendāra Ugunīgā Pērtiķa gadam. Un tādēļ, ka šī zīme austrumos pirmām kārtām asociējas ar labklājību, no kurpju pāra izveidoja superpuper Pirmo formulu. Vairākas apavu detaļas izgatavoja no baltā zelta, dekoratīvajā papēdī un pazolē iestrādāja briljantus, bet purngalu un sānus pārklāja ar daudzu safīru tīkliņu. Apavu aizdares atverēs briljantus iestrādāja "Bicion" juvelieri. Akmeņu daudzums nav zināms, bet speciālisti tos lēš vairāku simtu karātu apmērā. Tā nu pasaule vienā eksemplārā ieraudzīja dārgākās jebkad radītās sporta čības! Vai ar tām var skriet krosiņus vai spārdīt bumbu, informācijas nav, toties zināms, ka visi to pārdošanā iegūtie līdzekļi tiks novirzīti labdarības fondam "Souls For Souls".

Viens no divpadsmit

foto: Erik Pendzich/Shutterstock/ Vida Press
The Nike 'Moon Shoe' is one of the most significant artifacts in the history of the multi-billion dollar athletic brand. One of only a handful of pairs known to exist, this Moon Shoe is a handmade running shoe designed by Nike co-founder and legendary Oregon University track coach Bill Bowerman. The Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe sold at auction for $437,500 USD.

Cena: 437 500 dolāru

Zīmols/Modelis: "Moon Shoe"

2019. gadā "Sothbey’s" izsolē šīs sporta kurpes, kuras ASV vieglatlētiem 1972. gada Minhenes olimpiskajām spēlēm pagatavoja topošais "Nike" zīmola līdzdibinātājs Bils Bouermans, tika nopirktas teju par pusmiljonu dolāru. Kopumā toreiz tika izgatavoti 12 pāri. To galvenā īpatnība bija tā saucamā vafeles pazole (kura, starp citu, tiešām arī bija izgatavota ar vafeļpannas palīdzību), kas rada labāku saķeri ar skrejceļa virsmu. Šos apavus iegādājās kanādiešu kolekcionārs Maikls Nadāls – tos viņš izstādīs savā Toronto privātmuzejā, kur jau atrodas 140 senu spēkratu un motociklu raritātes.

Džordana vilktās un parakstītās

foto: ddp/Ferrari Press / Vida Press

Cena: 80 – 60 000 dolāru

Zīmols/Modelis:  "Nike"/"Air Jordan 1"

Nav noslēpums, ka daudzi par zīmola "Air Jordan" sporta kurpēm, kuru logo redzams tā dibinātāja Maikla Džordana lidojošais siluets, ir gatavi šķirties no daudziem simtiem vai pat tūkstošiem dolāru. Taču pats dārgākais joprojām ir pats pirmais, vēl ar "Nike" zīmolu radītais modelis, kuru krāšņo oriģināls tā nēsātāja autogrāfs. Nokļūstot zem izsoles āmura, tas tiek dēvēts par "Nike Autographed". Ja esat pārdevis zemesgabalu pie jūras, varat piedalīties!

Repera iesildītās

foto: Courtesy of Sotheby's/MEGA / Vida Press

Cena: 50 000 dolāru

Zīmols/ Modelis: "Nike"/"Air Yeezy 1 Grammy"

Tieši ar šo, sev īpašo pasūtīto modeli reperis Kanje Vests uzstājās "Grammy" balvas pasniegšanas ceremonijā 2008. gada februārī. "Yeezy" – tas ir viens no mūziķa pseidonīmiem. Vēl pirms pāris gadiem šīs nelielās, limitētās apavu sērijas modeļi maksāja 75 tūkstošus dolāru, bet mūslaikos to cena ir kritusies par ceturto daļu.

Tas nekas, ka baciļainas

foto: Publicitātes foto

Cena: 105 000 dolāru

Zīmols/Modelis: "Air Jordan"/"Air Jordan 12 Retro Flu Game"

foto: PCN Photography / Alamy/ Vida Press

Ja ticam leģendai, tad 1997. gada NBA finālsērijas sesto spēli pret Jūtas "Jazz" Maikls Džordans esot spēlējis, būdams slims ar gripu. Taču, neraugoties uz veselības likstām, viņš guva 38 punktus un dāvāja Čikāgas buļļiem piekto titulu. Starp citu, tieši gripas dēļ šim modelim ir piekabināta tāda atceres vērta palama – "Flu Game". Tiesa, ļaunām mēlēm ir alternatīva versija – Džordans nakti pirms mača esot ālējies kazino un uz spēli ieradies visai plānā dūšā. Bet kāda tam nozīme, ja 2016. gada online izsolē tieši šīs spēles apavus ar tajos vilktajām zeķēm piekabē nopirka par 104 765 dolāriem.

Stabils ieguldījums

foto: James Veysey/Shutterstock/ Vida Press

Cena: 16 300 000 dolāru (ja atradīsies pircējs)

Zīmols/Modelis: "Nike"/"Air Yeezy 2 Red October"

Arī šajā apavu modelī savu artavu ieguldījis Kanje Vests – domājams, ka viņš tos tik pamatīgi reklamēja sava topošā albuma gaidās. Fani uzķērās, un visa "Red October" kedu, kuru pāris maksāja 245 dolārus, tirāža tika izpirkta nepilnu divu nedēļu laikā. Taču viens Lielbritānijā mītošs gudrinieks jau pēc pāris nedēļām "ebay" pārdošanas platformā tās piedāvāja iegādāties par nelielas pilsētas gada budžetu – 10 miljoniem sterliņu mārciņu! Tādējādi, gribot vai negribot, viņš padarīja šo modeli par pašu dārgāko pasaulē vēl šobaltdien! Tiesa, ar noteikumu, ka kāds šīs kedas tiešām nopirks...

Futūristiskais stiliņš

foto: frederic REGLAIN / Alamy/ Vida Press

Cena: 37 500 dolāru

Zīmols/Modelis: "Nike"/ "Air Mag"

Šis ir modelis, kuru filmā "Atpakaļ nākotnē 2" ("Back To the Future II"; 1989) nēsāja Maikla Dž. Foksa tēlotais personāžs. Pirmoreiz šo apavu repliku "Nike" piedāvāja 2011. un 2015. gadā – pusotru tūkstoti pāru.  Apavu pazolē ir elektroluminiscējoša pazole, kuru lādē papēdī iebūvēts akumulators. Visi šie apavi tika pārdoti publiskajās izsolēs, un par dārgāko nopirkto pāri samaksāja gandrīz 40 tūkstošus dolāru.

Par baltu velti

foto: Publicitātes foto

Cena: 77 000 dolāru

Zīmols/ Modelis: "Air Jordan"/ "Drake's Air Jordan 12S"

foto: Publicitātes foto

Vispār šī ir diezgan tradicionāla, protams, limitētas sērijas, specpasūtījuma apavu modeļu līnija, kuru pat šodien var iegādāties par 225 dolāriem. Bet ir arī kāds izņēmums. Proti, šo apavu pasūtītājs, kanādiešu reperis Dreiks, ir zināms kā karstasinīgs basketbola fans. Pirms pāris gadiem, apmeklējot savas iemīļotās NBA komandas  Toronto Raptors spēli, viņš, būdams labā omā, vienai no skatītājām uzdāvināja savas limitētās, baltās krāsas sērijas apavu pāri. Summu, par kādu sieviete tos pārdeva, varat skatīt augstāk.

Divreiz pirkts un pārdots

foto: Publicitātes foto

Cena: 104 000 dolāru

Zīmols/Modelis: "Nike"/"Air Mag 2016"

Pie šī jau pieminētā pašaizšņorējošā modeļa "Nike" vēlreiz atgriezās 2016. gada oktobrī, izdodot superlimitētu sēriju 89 apavu pāru kopskaitā. Visi tie tika izpārdoti lielā labdarības pasākumā, kur ieejas biļete maksāja desmit dolāru. Kopā labdarības akcijā tika saziedoti 6,75 miljoni dolāru, kuri visi tika pārskaitīti Maikla Dž. Foksa labdarības fondā, kas nodarbojas ar Pārkinsona slimības pētījumiem. Divus mēnešus vēlāk vienā no Honkongas izsoļu namiem viens šo naiku pāris tika pārdots par vairāk nekā simt tūkstošiem dolāru.

Pilnmēnesi gaidot

foto: Publicitātes foto

Cena: 58 100 dolāru

Zīmols/Modelis: "Under Armour"/ "Under Armour Moon Landing

Par šādu cenu tika nopirkts viens no diviem izsolē nonākušajiem NBA zvaigznes Stefa Karija apavu pāriem – tieši ar šo modeli Goldensteitas "Warriors" līderis devās spēlē pret Hjūstonas "Rockets". Visi iegūtie līdzekļi tika novirzīti viņa un sievas labdarības fondā, kurš atbalsta vispārējās izglītības iniciatīvas. Augstā cena, iespējams, tika sasniegta tādēļ, ka pāris dienas pirms minētās spēles Karijs izteicās, ka amerikāņu astronautu Mēness misijas esot bijis feiks. Vēlāk gan Stefs atzinās, ka tas bijis vien pārprasts jociņš, savukārt NASA sportistu ielūdza apmeklēt viņu "Mēness laboratoriju".

Šis raksts un daudz kas cits interesants lasāms žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.