foto: AFP/Scanpix
Simtgades kara un Vaterlo kaujas pēdās: pasaule gaida spēli, kura būs kas vairāk nekā vienkārši futbols
Killians Mbapē ir šī turnīra rezultatīvākais spēlētājs, kurš guvis vārtus iepriekšējā Pasaules kausa finālā un alkst atkārtot Francijas izlases triumfu.
Futbols
2022. gada 10. decembris, 17:31

Simtgades kara un Vaterlo kaujas pēdās: pasaule gaida spēli, kura būs kas vairāk nekā vienkārši futbols

Māris Siliņš

Jauns.lv

Anglijas un Francijas futbola izlašu spēle Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā būs kas vairāk nekā vienkārša futbola spēle, uzskata abu valstu mediji un līdzjutēji abpus Lamanša jūras šaurumam.

“Tas ir fināls pirms fināla,” par šovakar gaidāmo gadsimta maču saka slavenais francūžu treneris Arsēns Vengers, kurš lielu karjeras daļu nostrādājis Anglijā. Viņš savus apgalvojumus veic, pamatojoties uz abu komandu līdz šim rādīto sniegumu. Viņaprāt, tieši Francijas un Anglijas līdz šim bijušas labākās Kataras laukumos.

Abu valstu tikšanās izslēgšanas spēļu stadijā ir tik nozīmīgs notikums, ka šai spēlei tiek piemeklēti arī dažādi vēsturiski notikumi. Abu valstu vēsturē bijuši dažādi periodi, kari un draudzības uzplaiksnījumi. Pēc būtības Anglija un Francija ir mūžseni konkurenti, kas otras nācijas pārstāvjus vismaz galda sarunās neieredz ne acu galā un par tiem labprāt pasmejas dažādās komēdijās. Tas spēlei piešķir papildus asumu.

Atceras simtgades karu un Vaterlo kauju

Par spēles nelielu favorīti tiek uzskatīta Francija, kas nesenā vēsturē Pasaules kausu ir izcīnījusi divas reizes un šo spēli sāks esošās čempiones statusā. Tikmēr Anglija nu jau trešo desmitgadi dzīvo ar saukli “Football is coming home”. Lai patiešām Pasaules kausu atgrieztu futbola dzimtenē, vēl nepieciešamas vismaz trīs uzvaras. Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms spēles izteicies, ka vispār nešaubās par savas valsts futbola izlases uzvaru laukumā. “Mums ir pasaules čempionu komanda un pasaulē labākais uzbrucējs Mbapē,” sacījis Makrons. Britu karaļnams ar skaļām prognozēm pēdējās dienās nav izcēlies, taču šīs spēles vēsturiski svarīgo aspektu kāri uztvēruši daudzi mediji. Anglijas un Francijas pirmsspēles rakstos bieži tiek atgādināti divi pasaules vēsturē nozīmīgi kari un to kaujas. Tā 1415. gadā, nesaņēmis franču kroņprinča Šarla piekrišanu uz divkauju par Francijas troni, Anglijas karalis Henrijs V ar savu karaspēku izcēlās Francijas krastos un guva uzvaru Azenkūras kaujā. Savukārt četrus gadsimtus vēlāk Velingtonas hercoga komandētā britu un to sabiedrotā armija pie Vaterlo sakāva imperatora Napoleona vadīto Francijas armiju. Abus notikumus vieno fakts, ka franču armijas izredzes tika vērtētas daudz augstāk, taču angļi izcīnīja nozīmīgas uzvaras. Šīs vēsturiskās notis šodien silda angļu līdzjutēju sirdis.

Pasaules kausā divas uzvaras angļiem

Atšķirība no regbija, kur slavenā “Le Crunch” jeb Anglijas un Francijas izlašu spēle sešu nāciju turnīra ietvaros ir regulārs un skaļš notikums, futbola vēsturē abas valstis nozīmīgos brīžos uz vienas takas tikušās reti un tikai divas reizes tas noticis Pasaules kausa izcīņas ietvaros. Pirmā tāda reize bija 1966. gadā, kad, pateicoties Rodžera Hanta diviem gūtajiem vārtiem, angļi Vemblija stadionā teju simt tūkstošu līdzjutēju atbalstīta, pārspēja pārjūras kaimiņus ar 2:0. Tas bija grupu turnīra mačs un viena no Anglijas uzvarām ceļā uz vienīgo Pasaules kausa triumfu. Vēlreiz abas komandas tikušās 1982. gadā grupas turnīrā Spānijas pilsētā Bilbao, atkal uzvaru ar 3:1 svinot Anglijai. Kopš pirmās abu valstu izlašu tikšanās reizes 1923. gadā Parīzē, tās aizvadījušas tikai 32 savstarpējas spēles, no kurām vairāk nekā pusi jeb 17 uzvarējuši angļi, deviņas beigušās neizšķirti un sešas reizes triumfējusi Francija. Pēdējā laikā izteikts pārsvars ir Francijas izlasei, kas šajā gadsimtā no septiņām savstarpējām spēlēm zaudējusi tikai vienā maznozīmīgā pārbaudes mačā.

Rekordi pie TV ekrāniem

Tiek lēsts, ka abās valstīs šī spēle varētu pārspēt visus sporta pārraižu auditorijas rekordus. Francijas izlases iepriekšējo spēli pret Poliju vēroja 15 miljoni skatītāju, bet šodienas mača auditorija tiek prognozēta ap 20 miljoniem. Tātad pie TV ekrāna būs katrs trešais francūzis. Līdzīga auditorija un statistika gaidāma arī Anglijā. Tā būs ilgi gaidīta futbola izrāde, kurā galvenās lomas varētu nospēlēt arī jaunās paaudzes lielākas zvaigznes. Francijas izlases sastāvā tāds ir tikai 23 gadu vecumā par pasaules dārgāko futbolistu kļuvušais Kilians Mbapē, kurš ar pieciem vārtiem ir šī Pasaules kausa rezultatīvākais spēlētājs. Anglijas izlasē tāds ir 19 gadus vecais pussargs Džūds Belingems, kura talants jau tiek novērtēts ar vismaz simts miljoniem eiro. Varbūt pirmo lomu nospēlēs kāda cita superzvaigzne. Piemēram, Olivjē Žirū vai Harijs Keins. Ar to sports atšķiras no teātra, ka lomu sadalījums kļūs zināms tikai izrādes laikā. Nav šaubu, ka šodienas mačā būs kaut kas no trillera vai drāmas. Latvijas teritorijā spēli, kuras sākums ir pulksten 21, varēs noskatīties LTV7 tiešraidē.