foto: Sociālie tīkli
Ļaudis satriec jauna vīrieša nogalināšana Irānā, jo viņš priecājās par futbola izlases zaudējumu
Mehrans Samaks.
Futbols
2022. gada 1. decembris, 11:50

Ļaudis satriec jauna vīrieša nogalināšana Irānā, jo viņš priecājās par futbola izlases zaudējumu

Jauns.lv

Otrdienas, 29. novembra, vakarā Irānā nošauts 27 gadus vecais Mehrans Samaks, kurš svinēja Irānas nacionālās futbola izlases izstāšanos no Pasaules kausa izcīņas finālturnīra Katarā.

Kā ziņo "The Iran Human Rights group", 27 gadus vecais Mehrans otrdienas vakarā piedalījās pret režīmu vērstā demonstrācijā Bandaranzali pilsētā.

Irānas drošības spēki sašāvuši viņu galvā pēc tam, kad viņš priecājies par valsts zaudējumu ar 1:0 spēlē pret ASV futbolistiem.

Savos pēdējos ierakstos vīrietis paudis viedokli, ka ir svarīgi būt ielās un piedalīties protestos. Tiek vēstīts, ka viņš sašauts, kad atradies savā mašīnā un taurējis ar skaņas signālu.

Sociālajos tīklos publicētajos video redzams, kā pēc zaudējuma ļaudis bija izgājuši ielās un gavilējuši.

Daudzi irāņi atteikušies atbalstīt savu futbola komandu Katarā, uzskatot, ka tā pārstāv Islāma Republiku.

Nogalināto Mehranu pazinis arī Irānas izlases futbolists Sajeds Ezatolahi, kurš spēlēja mačā pret ASV.

Viņš sociālajā vietnē "Instagram" publicējis fotoattēlu, kurā vabi kopā spēlējuši jauniešu futbola komandā.

"Ziņa par tavu aiziešanu salauzusi manu sirdi," sociālajā tīklā "Instagram" rakstīja Sajeds, raksturojot Mehranu kā "bērnības komandas biedru". Viņš nekomentēja sava drauga nāves apstākļus, bet teica: "Kādu dienu maskas nokritīs, un patiesība tiks atklāta. Mūsu jaunatne to nav pelnījusi. Mūsu tauta to nav pelnījusi."

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon

Irānā septembra vidū aizsākās protesti, ko izraisīja Mahsas Amini nāve pēc tam, kad tikumības policija viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Protestos dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 400 cilvēku, ziņo "The Iran Human Rights group".