foto: EPA/Scanpix
FOTO: aliņš līst arī musulmaņu zemē. Futbolisti atturības valstī Katarā var nopelnīt alus kalnus
"Budweiser" alus Katarā līst uz nebēdu.
Futbols
2022. gada 21. novembris, 17:03

FOTO: aliņš līst arī musulmaņu zemē. Futbolisti atturības valstī Katarā var nopelnīt alus kalnus

Jauns.lv

Viens no Katarā notiekošā FIFA Pasaules kausa sponsoriem alus ražotājs “Budweiser” īsi pirms sacensību sākuma uzzināja, ka stadionos alkohola tirdzniecība nebūs atļauta. Amerikāņu aldari gan jau bija paguvuši piepildīt noliktavas ar pārdošanai paredzēto alu, kas zemē, kur alkohola lietošana praktiski ir aizliegta, nav pārāk rentabli.

Jauns.lv jau vēstīja, ka brīdī, kad tika paziņots, ka 2022. gada Pasaules kauss notiks Katarā, kļuva skaidrs, ka šis turnīrs būs ļoti atšķirīgs no visiem iepriekšējiem ne vien sacensību norises laika, bet arī sadzīves un dažādu fanošanas ierobežojumu dēļ. Šajā islāma valstī alkohola tirdzniecība, iegāde un pasniegšana nav aizliegta, tomēr tā ir stingri reglamentēta.

Kā vēsta Lielbritānijas valdība, publiska alkohola lietošana un atrašanās publiskās vietās alkohola reibumā ir uzskatāma par aizvainojošu, kas pēc Kataras likumdošanas var rezultēties līdz sešiem mēnešiem cietumā un soda naudu aptuveni 830 eiro apmērā. Tāpat stingri aizliegts alkoholu ievest valstī.

Pasaules kausā Katarā alus tiek dzerts uz nebēdu

Pasaules kausā Katarā, neraugoties uz stingro likumdošanu, alus tiek dzerts uz nebēdu.

gallery icon

Ierastais veids, kā Kataras viesi var tikt pie kārotā aliņa, ir īpaši licencētos viesnīcu restorānos un bāros. Turklāt to likumīgi drīkst iegādāties tikai no 21 gada vecumā. Neraugoties uz sākotnējiem plāniem, Pasaules kausa laikā stadionos plānotās alkohola tirdzniecības vietas tomēr netika ierīkotas, tāpēc vieglākais veids, kā tikt pie aliņa, ir pāris kilometru ārpus Dohas ierīkotā “Arcadia Festival” fanu festivāla vieta, kur dzīrošana notiek katru dienu un alkohols nopērkams 19 stundas diennaktī – no desmitiem rītā līdz pat pieciem naktī.

FIFA prezidents Džanni Infantino dienu pirms sacensību sākuma paziņoja, ka alkohola tirdzniecība stadionos tomēr nebūs atļauta un viņš šajā lēmumā vainoja "pūļu plūsmas" Dohā. Tomēr publiski izskanējis, ka galvenie lēmuma ietekmētāji varētu būtu konservatīvie vietējie iedzīvotāji, kuri ir pret dažādām rietumnieciskām izmaiņām, kas notikušas viņu valstī Pasaules kausa dēļ. Vahābīti turnīra laikā gluži vienkārši nevēlas atrasties vietā, kur tiek lietots un ir nopērkams alkohols.

Vai lielās naudas vērts? Pasaules kausa fanu ciematiņš Katarā

gallery icon

"Mēs mēģinājām līdz pēdējam panākt, lai tas būtu iespējams," sacīja Infantino. "Ja trīs stundas dienā nevari izdzert alu, tu izdzīvosi. Varbūt ir kāds iemesls, kāpēc Francijā, Spānijā, Skotijā stadionos ir aizliegts alkohols. Varbūt viņi ir gudrāki par mums, varbūt arī mums tā būtu jādara," izsakās FIFA prezidents.

Tikmēr pamatoti neapmierināts ir uzņēmums “Budweiser”, kas bija rēķinājies ar papildu ienākumiem no alkohola tirdzniecības, jo puslitra alus cena Katarā Pasaules kausa laika ir aptuveni 13 eiro. Viens no FIFA Pasaules kausa sponsoriem pat apsver iespēju tiesāties, jo notikušais pamatīgi traucē uzņēmumam. Tad nu “Budweiser” bija ātri jāpieņem lēmums, ko darīt ar alus kalniem, kas paliks pāri pēc sacensībām. Alus darītājs nolēma savu produkciju aptuveni 75 miljonu ASV dolāru vērtībā dāvināt Pasaules kausa ieguvējiem. Netiek gan precizēts, kas notiktu, ja pie trofejas tiktu kāda no valstīm, kurā alkohola lietošana ir aizliegta.

Kā vēsta BBC, alkohola gribētājiem alus Katarā nopērkams īpašās vietās, bet nu uz katra stūra pilsētas ielās, kā tas ir ierasts Rietumu pasaulē. Tāpat arī staigāšana apkārt ar pudelēm vai glāzēm var beigties ar nopietnām nepatikšanām. Tāpat kā būšana reibumā.

Kā pastāstīja Pasaules kausa rīkotāju komitejas vadītājs Nasers al Katers, pārāk ieskurbušajiem futbola cienītājiem būs ierīkotas īpašas zonas, kur atjēgties, lai varētu atgūt stāvokli, kas likumīgi ļautu doties uz stadionu vai atgriezties savā mītnes vietā. Rīkotāji lūdz Pasaules kausa apmeklētājus, kas vēlēsies lietot alkoholu, pieturēties pie iepriekš minētajām vietām un tad nekādu problēmu saistībā Kataras likumdošanu nebūšot.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon

Pie šī Pasaules kausa lielākajām atšķirībām noteikti arī jāmin ģērbšanās ierobežojumi, dodoties sabiedrībā. Katarā ir jāģērbjas piedienīgi: sievietēm nevajadzētu atklāt savu plecu joslu un vilkt īsas kleitas. Tāpat gan dāmām, gan kungiem vajadzētu atturēties no šortu, kā arī kreklu bez rokām valkāšanas. Tāpat arī lamāšanās vai nepieklājīgu žestu rādīšana var beigties ar nonākšanu aiz restēm vai izraidīšanu no valsts.

Publiska intimitātes izrādīšana starp vīrieti un sieviete var novest pie aresta, kamēr homoseksualitātes izpausmes var nozīmēt pat nāvessodu. Katarā homoseksualitāte ir kategoriski aizliegta.

Al Katers gan sola, ka uz Pasaules kausu ir aicināts ikviens cilvēks. Arī viena dzimuma pārstāvjiem būs atļauts palikt vienā viesnīcas numuriņā un par sadošanos rokās, neatkarīgi no dzimuma, neviens arī netikšot sodīts.

“Viss, ko mēs lūdzam cilvēkiem, ir cienīt mūsu kultūru. Galu galā, ja tu nedarīsi pāri cietiem, ja tu nebojāsi sabiedrisko īpašumu un neuzvedīsies kaitniecīgi, tad tevi Katarā laipni sagaidīs un nebūs par neko jāuztraucas,” tā izteicies Nasers al Katers sarunā ar “Sky”.