foto: REUTERS/SCANPIX
Bezvārtu neizšķirts vai Kataras uzvara? Mājinieki atklāšanas spēli nav zaudējuši ne reizi
Kataras izlases uzbrukuma līderi Akrams Afifs un Almoezs Ali svin vārtu guvumu pārbaudes spēlē. Viņu vērtība spēlētāju transfēru tirgū tiek novērtēta ar četriem un diviem miljoniem eiro.
Futbols
2022. gada 20. novembris, 13:35

Bezvārtu neizšķirts vai Kataras uzvara? Mājinieki atklāšanas spēli nav zaudējuši ne reizi

Māris Siliņš

Jauns.lv

Pasaules kausa izcīņas 92 gadus ilgajā vēsturē mājinieki turnīra atklāšanas spēlē vēl ne reizi nav izjutuši zaudējuma rūgtumu, tātad vēsturiski fakti šodien ir Kataras izlases pusē.

Pasaules kausa izcīņa vēl pirms tās sākuma ir apvīta dažādiem skandāliem, korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem. Par Kataru šoreiz vietā būs teiciens “ko nevar nopirkt par naudu, to var nopirkt par lielu naudu”. Daļa futbola līdzjutēju visā pasaulē sola boikotēt šo turnīru, citi sola neskatīties Kataras izlases spēles. Jāpiekrīt, ka atklāšanas spēles vizītkarte Katara pret Ekvadoru nav tā spožākā, lai mājsaimniece virtuves plīti tūdaļ nomainītu pret vietu pie TV ekrāna, tomēr visas biļetes ir izpārdotas un tas joprojām ir pasaules sporta galvenais notikums ar milzīgu skatītāju auditoriju.

Bukmeikeri par atklāšanas spēles nelieliem favorītiem uzskata Ekvadoras izlasi, taču vēsturnieki liks pretī savus argumentus. Pasaules kausa izcīņā bijuši dažādi periodi un sākotnēji nemaz nebija tādas vienas atklāšanas spēles. Piemēram, 1930. gadā pirmajā turnīrā Urugvajā atklašanas dienā vienlaicīgi tika aizvadītas divas spēles, bet četrus gadus vēlāk Itālijā pat astoņas. Līdz 1970. gadam atklāšanas spēlē mājinieki piedalījās sešas reizes, izcīnot četras uzvaras un divreiz spēlējot neizķirti. No 1974. līdz 2002. gadam Pasaules kausa atklāšanas mačā allaž piedalījās esošie čempioni un šajā laikā posmā tie ne reizi nebija turnīra saimnieki. Šodienas ēra ar turnīra saimnieku dalību pirmajā spēlē tika aizsākta 2006. gadā un līdz šim mājinieki nav piedzīvojuši nevienu zaudējumu. 2006. gadā Vācija ar 4:2 pārspēja Kostariku, 2010. gadā DĀR nospēlēja 1:1 pret Meksiku, 2014. gadā Brazīlija ar 3:1 pieveica Horvātiju, pirms četriem gadiem Krievija ar 5:0 sagrāva Saūda Arābiju.

Šāda statistika liek domāt, ka arī šodien Kataras izlase varētu nezaudēt. Viņu pusē ir pietiekami labi saspēlēts sastāvs, pazīstami vietējie apstākļi un var būt arī kādas tiesnešu simpātijas. Turklāt Kataras izlasi nekādi nevajag novērēt par zemu. Šī komanda no pēdējām 25 dažāda līmeņa pārbaudes spēlēm ir zaudējusi tikai trīs. 2019. gadā izcīnītā uzvara Āzijas kausa izcīņā, finālā ar 3:1 pārspējot Japānu, ir vēl viens apstiprinājums, ka mājinieku futbola kvalitātes ir pietiekami labas.

Cits jautājums, vai šodien kādai komandai vispār izdosies gūt vārtus. Ekvadoras izlase pēdējo reizi bumbu savos vārtos ielaidusi marta beigās Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra pēdējā spēlē pret Argentīnu. Pēc tam sešās spēlēs ekvadoriešu vārtsargs nav pārspēts ne reizi un arī paši dienvidamerikāņi bumbu pretinieka vārtos dabūjuši tikai divas reizes. Pēdējās trīs spēles ar Ekvadoras izlases dalību noslēgušās ar bezvārtu neizšķirtu. Vai sausajai sērijai būs turpinājums?

A apakšgrupas mačs sāksies plkst. 18 pēc Latvijas laika, tiešraidē to pārraidot televīzijas kanālam LTV7. Pasaules kausa finālturnīra pirmajā dienā tiks aizvadīta tikai viena spēle, otram A apakšgrupas mačam starp Senegālu un Nīderlandi notiekot dienu vēlāk.