foto: ZUMAPRESS.com
Šodien ar mājinieces Kataras un Ekvadoras dueli sāksies Pasaules kauss futbolā
Katara, 2022. gada 20. novembris: zēni ar savu futbola valstvienību elku krekliem, kas cīnīsies 2022. gada Pasaules kausa izcīņā futbolā.
Futbols
2022. gada 20. novembris, 11:02

Šodien ar mājinieces Kataras un Ekvadoras dueli sāksies Pasaules kauss futbolā

Jauns.lv/LETA

Šodien Dohā sāksies 2022. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīrs, pirmajā mačā spēkojoties mājiniecei Katarai un Ekvadorai.

A apakšgrupas mačs sāksies plkst.18 pēc Latvijas laika, tiešraidē to pārraidot televīzijas kanālam LTV7.

Pasaules kausa finālturnīra pirmajā dienā tiks aizvadīta tikai viena spēle, otram A apakšgrupas mačam starp Senegālu un Nīderlandi notiekot dienu vēlāk.

Nespēlējot kvalifikācijā, Kataras izlase šogad aizvadīja 12 oficiālas un deviņas neoficiālas spēles, ciešot vien trīs zaudējumus. Pēdējo divu mēnešu laikā katarieši aizvadīja piecus pārbaudes mačus Spānijā, uzvarot Nikaragvu (2:1), Gvatemalu (2:0), Hondurasu (1:0), Panamu (2:1) un Albāniju (1:0).

Savukārt ekvadorieši Dienvidamerikas zonas kvalifikācijā ierindojās ceturtajā vietā aiz Brazīlijas, Argentīnas un Urugvajas, nopelnot ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru ceturto reizi.

Ekvadoras labākais sasniegums Pasaules kausa finālturnīrā ir iekļūšana astotdaļfinālā 2006.gadā, taču 2018.gada Pasaules kausā nepiedalījās. Ekvadorieši pēdējās trīs pārbaudes spēles noslēdza bezvārtu neizšķirti.

Kataras vienības komandas kapteinis Hasans Al-Haidoss ir izlases rekordists aizvadītajos mačos, kopš 2008.gada aizvadot 169 mačus un gūstot 36 vārtus. 25 gadus vecais Akrams Afifs, kurš savulaik pārstāvējis arī beļģu komandu "Eupen" un spāņu Hihonas "Sporting", kopš 2015.gada 89 spēlēs guvis 26 vārtus. Savukārt Almoezs Ali ar 42 gūtiem vārtiem 85 mačos dala visu laiku labākā izlases snaipera godu ar Mansuru Muftā (izlasē no 1976.līdz 2000.gadam 81 spēle).

Tikmēr 33 gadus vecais ekvadorietis Enners Valensija, kurš savulaik pārstāvējis angļu klubus Vesthemas "United" un "Everton" un ir izlases rekordists gūtajos vārtos (35), aizvada teicamu sezonu Turcijā, kur ar 13 gūtiem vārtiem 12 mačos ir superlīgas labākais snaiperis. Vien 20 gadus vecais Pjero Inkapje izcīnījis vietu "Bayer" pamatsastāvā un bundeslīgā jau atzīmējies ar vārtu guvumu, kamēr Perviss Estupinjans pēc divām sezonām spāņu "Villarreal" šovasar pievienojās Braitonas un Havas "Albion" un komanda ļoti sekmīgi spēlē premjerlīgā.

Abas izlases iepriekš ir tikušās tikai vienu reizi 2018.gadā, kad pārbaudes spēlē, uzvarot ar 4:3, pie panākuma tika Kataras izlase.

Nākamajā mačā 25. novembrī Pasaules kausa mājiniece Katara stāsies pretī Nīderlandei, kamēr Ekvadora spēkosies ar Senegālas futbolistiem.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts un to 2002. gadā kopā uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā. Tāpat šī ir pirmā reize, kad visas čempionātam kvalificējušās izlases jau ir vismaz reizi piedalījušās Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Vienīgā debitante ir mājiniece Katara, kurai kvalifikācijā piedalīties nevajadzēja. Pēdējā izlase, kas debitēja Pasaules kausā kā mājiniece bija Itālija 1934. gadā.

Visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm. Kartas grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju. Grupu turnīrs noslēgsies 2. decembrī, astotdaļfināla mači tiks aizvadīti no 3. līdz 6. decembrim, ceturtdaļfināls - 9. un 10. decembrī, pusfināla spēles notiks 13.un 14.decembrī, bet cīņa par bronzas godalgām - 17. decembrī.

Šis būs pēdējais turnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.