foto: AFP/Scanpix
Korupcijas un skandālu ēnā sākas ilgi gaidītais Pasaules kauss futbolā
Brazīlijas izlase un Neimārs bukmeikeru acīs ir Pasaules kausa galvenie favorīti.
Futbols
2022. gada 20. novembris, 07:50

Korupcijas un skandālu ēnā sākas ilgi gaidītais Pasaules kauss futbolā

LETA

Svētdien, 20. novembrī, Katarā sākas 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22. Pasaules kauss futbolā.

Šis būs pēdējais turnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

Pasaules čempiones godā šobrīd ir Francijas izlase, kas pirms četriem gadiem triumfēja Krievijā notiekošajā turnīrā. Divas reizes pēc kārtas kāda no izlasēm pēdējo reizi triumfēja pirms 60 gadiem, kad 1958. gadā izcīnīto titulu pēc četriem gadiem spēja nosargāt Brazīlijas izlase.

Šoreiz pasaules kausā būs izlases no piecām konfederācijām, bet nebūs pārstāvēta Okeānija. Visvairāk komandu jeb 13 izlases būs no Eiropas reģiona, kamēr no Āzijas atlases grupas būs sešas komandas, no Āfrikas - piecas, bet no Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas sacensībās piedalīsies pa četrām izlasēm.

No vadošajām pasaules izlasēm jau otro turnīru pēc kārtas izlaidīs FIFA ranga sestās vietas īpašniece un pašreizējā Eiropas čempione Itālijas valstsvienība, kas kvalifikācijas "play off" kārtā sensacionāli piekāpās Ziemeļmaķedonijai. No pasaules 20 labākajām izlasēm turnīrā nebūs arī Kolumbijas, kas FIFA rangā atrodas 17. vietā.

Viszemāk FIFA rangā no izlasēm, kas kvalificējušās finālturnīram, atrodas Gana - 61. pozīcijā. Ārpus FIFA ranga piecdesmitnieka vēl ir tikai Saūda Arābija (51.).

Ar atklāšanas maču turnīru ceturtdien ievadīs mājinieces Kataras un Ekvadoras duelis Alhorā. Plānots, ka atklāšanas ceremonijā uzstāsies tādi pazīstami mākslinieki kā Robijs Viljamss, Šakira, "Black Eyed Peas" un Džunkuks no "BTS".

Pirmo reizi

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopā uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Katara ir arī mazākā valsts, kura uzņēmusi Pasaules kausa izcīņas finālturnīru. Līdz šim mazākā valsts, kurā notika čempionāts, bija Šveice, kas sacensības rīkoja 1954.gadā. Šveices teritorija ir trīs reizes lielāka par Kataru, turklāt 1954.gada turnīrā startēja 16 komandas.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kas norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā. Tāpat šī ir pirmā reize, kad visas čempionātam kvalificējušās izlases jau ir vismaz reizi piedalījušās Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Vienīgā debitante ir mājiniece Katara, kurai kvalifikācijā piedalīties nevajadzēja. Pēdējā izlase, kas debitēja Pasaules kausā kā mājiniece, bija Itālija 1934. gadā.

Pirmo reizi futbola spēles tiks aizvadītas saliekamā stadionā - "Staduim 974". Tas ir pasaulē pirmais izjaucamais stadions - tā konstrukciju daļēji veido jūras kravu konteineri (kopumā 974).

Šī būs arī pirmā reize kopš pirmās Pasaules kausa izcīņas 1930.gadā Urugvajā, kad izlasēm nevajadzēt veikt pārlidojumus uz spēļu vietām, turklāt nekad visas valstsvienības nav bijušas dislocētas tik tuvu viena otrai - 24 no 32 komandām izmitinātas 10 kilometru rādiusā.

Čempionāta neglītās puses

Kataras uzvara balsošanā par iespēju rīkot nozīmīgo turnīru tika vērtēta ļoti neviennozīmīgi. Vēl pirms 2010. gada decembra izšķirošās balsošanas par kukuļņemšanu no amatiem tika atstādināti divi FIFA Izpildkomitejas locekļi, vēlāk dažādos korupcijas un kukuļošanas skandālos nonākot vairākiem FIFA komisiju locekļiem, tostarp FIFA prezidentam Zepam Blateram un UEFA prezidentam Mišelam Platinī.

2010. gada decembra balsojumā par Pasaules kausa norises vietu Katara pēdējā kārtā uzvarēja ar 14 balsīm par, bet ASV saņēma 8 balsis. No 22 FIFA locekļiem, kas toreiz piedalījās balsojumā, apsūdzības korupcijā vai citos noziegumos ir uzrādītas 16 locekļiem. Vismaz 14 no šiem locekļiem saņēmuši dažāda ilguma diskvalifikācijas no futbola, tostarp mūža liegumu darboties futbola sfērā. Toreizējais Kataras pieteikuma organizatoriskās komitejas vadītājs Šeihs Mohameds bin Hammams (arī Āzijas Futbola konfederācijas prezidents) saņēmis pat divas mūža diskvalifikācijas no futbola.

Tāpat Katara kritizēta par slikto attieksmi pret viesstrādniekiem, kas cēluši nepieciešamos objektus lielākajam četrgades sporta notikumam aiz olimpiskajām spēlēm. Pēc vairāku mediju aplēsēm, bojā varētu būt gājuši vairāki tūkstoši viesstrādnieku, ko Kataras puse noliedz. Tikmēr FIFA oficiāli apstiprinājusi trīs ar stadionu celtniecību saistītus nāves gadījumus Katarā. Plašu kritiku Katara izpelnījusies par cilvēktiesību neievērošanu, sieviešu tiesību un seksuālo minoritāšu apspiešanu. Kā zināms, Katarā viendzimuma attiecības ir aizliegtas ar likumu un par to var draudēt pat nāvessods.

Naudas netrūkst

Pasaules kausa uzņemšana Katarai izmaksājusi neiedomājamas summas. Kopumā stadionu un infrastruktūras celtniecības izmaksas sasniegušas 220 miljardus ASV dolāru, padarot šo par visu laiku dārgāko sporta pasākumu. Iepriekšējā Pasaules kausa rīkotāja Krievija iztērēja aptuveni 16 miljardus ASV dolāru, kamēr 2014. gada rīkotāja Brazīlija līdz šim bija rekordiste ar infrastruktūrā ieguldītiem teju 19,8 miljardiem. Oficiāli organizētāju tēriņi tiek aprēķināti kopš 1990.gada, kad Itālija Pasaules kausa organizēšanā ieguldīja četrus miljardus ASV dolāru. Turpmākajos čempionātos 1994.gadā ASV ieguldīja piecus miljardus, 1998.gadā Francija - 4,9 miljardus, 2002.gadā Dienvidkoreja un Japāna - septiņus miljardus, 2006.gadā Vācija - 4,9 miljardus, bet 2010.gadā Dienvidāfrika - 7,2 miljardus dolāru.

Šī gada Pasaules kausa finālturnīra balvu fonds ir lielākais vēsturē - 440 miljoni ASV dolāru. Katra no turnīra dalībniecēm saņēma 1,5 miljonus ASV dolāru sagatavošanās posmam, pa deviņiem miljoniem garantēti par līdzdalību grupu turnīrā, bet par katru nākamo sasniegto stadiju bonusa summas pieaugs. Astotdaļfinālu sasniegušās komandas tiks pie 13 miljoniem ASV dolāru, ceturtdaļfinālā iekļuvušās - garantēs 18 miljonus dolāru, pusfinālistes - 25 miljonus, bet par bronzas godalgām varēs tikt pie 27 miljoniem. Finālā zaudējusī komanda saņems 30 miljonus, bet čempionvienība tiks pie 42 miljoniem ASV dolāru. Salīdzinot ar iepriekšējo Pasaules kausu Krievijā, šoreiz balvu fonds ir par 40 miljoniem lielāks, bet čempione saņems par četriem miljoniem vairāk nekā 2018.gada uzvarētāji Francijas izlase (38 miljoni ASV dolāru.).

FIFA arī norāda, ka papildus 209 miljoni ASV dolāru tiks novirzīti spēlētāju pārstāvētajiem klubiem. Par katra spēlētāja vienu atrašanās dienu Pasaules kausā viņa pārstāvētā vienība tiks pie apmēram 10 000 ASV dolāru. Pēc 2018. gada turnīra kopumā kompensācijas saņēma 416 klubi no 63 dažādām nacionālajām futbola federācijām.

Dāmas tiesās kungus

Šoreiz Pasaules kausa izcīņu tiesās 36 galvenie tiesneši, 69 arbitru asistenti un 24 video atkārtojumu (VAR) tiesneši. Pirmo reizi turnīru apkalpos trīs galvenās tiesneses sievietes. Galvenā arbitra funkcijas 2022.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā pildīs francūziete Stefānija Frapāra, Salima Mukansanga no Ruandas un japāniete Jošimi Jamašita. Tāpat turnīrā būs arī trīs galvenā tiesneša asistentes - Neusa Baka no Brazīlijas, Karena Diasa Medina no Meksikas un Ketrina Nezbita no ASV.

Frapāra pagājušajā gadā kļuva par pirmo sievieti, kura tiesājusi vīriešu izlašu Pasaules kausa kvalifikācijas maču, to darot Latvijas un Nīderlandes duelī, bet vēl gadu agrāk viņa kā pirmā dāma tiesāja UEFA Čempionu līgas vīriešiem maču. Tāpat viņa tiesāja 2019.gada UEFA Superkausa maču starp angļu vienībām "Liverpool" un Londonas "Chelsea", bijusi nozīmēta uz UEFA Čempionu līgas spēlēm un pagājušās sezonas Francijas kausa izcīņas finālu. Tikmēr Jamašita 2019.gadā kļuva par pirmo sieviešu tiesnesi Āzijas Čempionu līgā, bet Mukansanga šogad bija pirmā dāma, kas tiesāja Āfrikas Nāciju kausa izcīņas finālturnīrā.

Seši jauni stadioni

Turnīrs tiks aizvadīts astoņos stadionos piecās pilsētās, taču tas būs viens no kompaktākajiem turnīriem vēsturē. Neviens no stadioniem neatrodas tālāk par 35 kilometriem no Dohas centra, kamēr septiņi no stadioniem ir pat nieka 22 kilometru rādiusā no Dohas centra. Lielākais no stadioniem ir Lūseilas "Iconic" arēna, kurā ir 80 000 skatītāju vietu, Horas stadionā "Al Bayt" ir 60 000 vietu, Raijānas pilsētā "Khalifa Internacional" stadiona ietilpība ir 45 416 vietu, "Education City" var uzņemt 45 300 skatītāju, bet Ahmada bin Ali vārdā nosauktajā stadionā ietilpst 44 740 līdzjutēju. Dohā abu stadionu - "Staduim 974" un "Al Thumama" -, kā arī Vakras stadionā "Al Janoub" ir 40 000 vietu.

Seši no astoņiem stadioniem ir uzbūvēti no jauna, kamēr "Khalifa Internacional" un "Ahmada bin Ali" stadioni ir atjaunoti. Turklāt "Staduim 974" ir pasaulē pirmais izjaucamais stadions, bet 974 ir arī Kataras starptautiskais tālruņa kods.

Fani alkoholu lietot drīkstēs

Lai arī Katara ir musulmaņu valsts, alkohols tajā nav pilnībā aizliegts. Jau tagad bāros un klubos, uzrādot dokumentus, alkoholiskos dzērienus var iegādāties. Čempionāta norises laikā tāpat tiks izveidotas īpašas fanu zonas, kurās drīkstēs iegādāties un lietot alkoholiskos dzērienus. Tiesa, tas nav lēts prieks. 0,5 litri "Budweiser" alus (vienīgais nopērkamais) maksā vairāk nekā 13 eiro. Turklāt Pasaules kausa sponsora  "Budweiser" produkcija nav nopērkama ne stadionā, ne ar tiešā tā tuvumā, bet gan īpašās vietās.

Favorīti tie paši

Par turnīra galvenajiem favorītiem tiek uzskatīta pieckārtējā čempione Brazīlija, no kuras pavisam nedaudz bukmeikeru prognozēs atpaliek divkārtējā titula īpašniece Argentīna. Kā nākamās reālākas pretendentes uz trofeju tiek minētas pašreizējā čempione Francija, Anglija un Spānija, kurām seko Vācija, Nīderlande un Portugāle. Sevišķi augstu netiek vērtētas FIFA rangā otrajā vietā esošās Beļģijas izlases izredzes uz titulu, kas tiek uzskatīta vien par devīto lielāko favorīti. Visniecīgākās cerības uz uzvaru turnīrā bukmeikeru vērtējumā ir Kostarikai, Irānai un Saūda Arābijai.

Izspēles kārtība

Visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju. Grupu turnīrs noslēgsies 2.decembrī, astotdaļfināla mači tiks aizvadīti no 3. līdz 6.decembrim, ceturtdaļfināls - 9. un 10.decembrī, pusfināla spēles notiks 13. un 14.decembrī, bet cīņa par bronzas godalgām - 17.decembrī.

Jaunie čempioni tiks noskaidroti finālā Lūseilas "Iconic" stadionā 18. decembrī.

2022. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīra apakšgrupas:

A grupa: Katara, Nīderlande, Senegāla, Ekvadora;

B grupa: Anglija, ASV, Irāna, Velsa;

C grupa: Argentīna, Meksika, Polija, Saūda Arābija;

D grupa: Francija, Dānija, Tunisija, Austrālija;

E grupa: Spānija, Vācija, Japāna, Kostarika;

F grupa: Beļģija, Horvātija, Maroka, Kanāda;

G grupa: Brazīlija, Šveice, Serbija, Kamerūna;

H grupa: Portugāle, Urugvaja, Dienvidkoreja, Gana.