foto: Edijs Pālens/LETA
Kurucs nevarēs palīdzēt Latvijai izlasei, bez spēļu prakses esošais Pasečņiks jūtas gatavs
Rodiona Kuruca savainojums izrādījies tik nopietns, ka šoreiz izlasei viņš palīdzēt nevarēs.
Basketbols
2022. gada 8. novembris, 11:06

Kurucs nevarēs palīdzēt Latvijai izlasei, bez spēļu prakses esošais Pasečņiks jūtas gatavs

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Rodions Kurucs nepievienosies Latvijas izlasei gaidāmajās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Sporta studija" atklāja viens no valstsvienība trenera asistentiem Artūrs Visockis-Rubenis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
Kurucs nedaudz vairāk kā pirms nedēļas Spānijas augstākās līgas (ACB) mačā Seviljas "Real Betis" rindās guva kreisās kājas muskuļa plīsumu, taču galvenais treneris Luka Banki tāpat viņu iekļāva Latvijas valstsvienības kandidātu sarakstā.

"Ir apstiprinājies, tas, ko iepriekš paziņoja viņa klubs, ka nāksies izlaist vairākas nedēļas," teica Visockis-Rubenis. 

Jau iepriekš spēlētāja aģents Artūrs Kalnītis norādīja, ka parasti šāda veida trauma prasa apmēram četras nedēļas, lai no tās pilnvērtīgi atgūtos.

Tikmēr Latvijas basketbola izlases centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks, kurš šobrīd ir bez kluba, ir gatavs jebkurā brīdī pievienoties kādai komandai, sarunā ar žurnālistiem izcēla pats spēlētājs.

Pasečņiks vasarā palīdzēja Latvijas izlasei pirmajā logā, taču otrajā, kurā valstsvienība augustā spēkojās ar Turciju un Lielbritāniju, viņš nepievienojās komandai.

"Fiziskā forma nav slikta, bet izšķirošs ir treniņu daudzumus. Pagājušajā nedēļā trenējos kopā ar "Latvijas Universitāti", tas noteikti palīdzēja sagatavoties un pietuvoties tai formai, kādā es vēlos būt izlases spēlēs," stāstīja basketbolists. "Visas traumas ir sadziedētas. Bija diezgan viegls treniņš, vairāk vajadzēja galvā atsvaidzināt lietas, ko esam darījuši iepriekš. Nedaudz arī pakustējāmies, bet rīt būs pirmais nopietnais treniņš."

Viņš norādīja, ka laiku netērē lieki un treniņus aizvadīja arī pirms pievienošanās "Latvijas Universitātei", ko noorganizēt palīdzēja valstsvienības treneru štābs. "Trenējos katru dienu, izņemot svētdienu, gan trenažieru zālē, gan laukumā. Esmu gatavs jebkurā brīdī ielēkt sezonā un sākt spēlēt. Jābūt arī psiholoģiski gatavam spēlēt," piebilda basketbolists.

Pasečņiks pirms regulārās sezonas sākuma Eiropā septembra sākumā trenējās kopā ar Spānijas klubu "Barcelona" un vienības rindās aizvadīja arī pārbaudes spēles.

"Vienkārši radās tāda iespēja pastrādāt kopā. Viņiem trūka kāds spēlētājs, jo bija Eiropas čempionāts, nebija visi pieejami, bet man nebija kluba, tāpēc bija laba iespēja pastrādāt kopā un ieiet formā. Palīdzēja gan man, gan viņiem," par darbu kopā ar Spānijas komandu pastāstīja spēlētājs.

Pasečņiks arī atklāja, ka ne vienu reizi vien esot jau bijis tuvu tam, lai noslēgtu vienošanos ar kādu klubu, taču pēdējā brīdī otra puse pārdomājusi, atceļot savu piedāvājumu latvietim.

"Vairākas reizes jau bija viss sarunāts, es jau biju atradis dzīvokli, bet pēdējā brīdī viss aprāvās. Vienkārši jāpaliek psiholoģiski stipram," viņš stāstīja. "Nav jau tā, ka nav iespējas spēlēt. Ja gribētu, tad varētu jau rīt noslēgt līgumu, bet es vēlos noslēgt vienošanos ar tādu komandu, kurā tiešām gribu spēlēt."

Viņš arī minēja, ka starp komandām, kuras ir likušas galdā līgumu, bija arī Saragosas "Casademont" un Vitorijas "Baskonia".

Tikmēr Latvijas vīriešu basketbola izlases treneru štābs vienmēr dara visu iespējamo komunikācijā ar spēlētāju pārstāvētajiem klubiem, lai viņi varētu ierasties palīgā valstsvienībai, preses konferencē stāstīja izlases galvenais treneris Luka Banki.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Latvijas basketbola izlase novembrī aizvadīs divus mačus 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijā, 11. datumā viesojoties pie Grieķijas un trīs dienas vēlāk savā laukumā uzņemot Lielbritāniju. Jau novembra logā latvieši var izcīnīt ceļazīmi uz finālturnīru.

"Pirms katra loga jāsavāc labākie spēlētāji, un ir negaidītas problēmas, ar kurām saskaramies pēdējā brīdī," gatavošanos šim izlašu pārtraukumam iezīmēja Banki. "Mums jāspēj komandā salikt kopā tie, kuri aktīvi spēlē, un tie, kuri vairāk aizvada individuālos treniņus. Šī ir ļoti grūta grupa, to arī zinājām sākumā. Tas, ka esam līderi, no vienas puses visu padara grūtāku, jo pretinieki pievērsīs lielāku uzmanību, kad gatavosies mačiem pret mums."

Šoreiz pēc ilgāka pārtraukuma kandidātu sarakstā ir arī Jānis Timma, un Banki izcēla, ka viņš ir šeit, lai palīdzētu komandai ar savu pieredzi.

"Jānis ir šeit, lai spēlētu. Neorganizējam viņam atvaļinājumu Latvijā," skaidroja treneris. "Viņš ir šeit, jo ticam, ka viņš ir gatavs spēlēt un palīdzēt izlasei. Viņš ir pieredzējis un labs šāda līmeņa basketbolam. Protams, viņam pietrūkst Eiropas basketbola, taču mums priekšā ir treniņi, kuros viņam ir jāatrod spēles ritms."

Valstsvienības kandidātu sarakstā ir iekļauti arī trīs spēlētāji no Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas, un treneris uzsvēra, ka šobrīd, esot bez kluba, viņam ir vēl vairāk laika sekot vietējiem spēlētājiem. 

"Man ir jāseko visam vēl vairāk, jāskatās spēles, jārunā ar palīgiem, kuri zina šo līgu ļoti labi. Es uzticos tam, ko viņi var parādīt laukumā. Viņi ir nopelnījuši vietu," piebilda treneris.

Savukārt, runājot par komunikāciju ar spēlētāju pārstāvētajiem klubiem, Banki skaidroja, ka svarīgs posms ir labu savstarpējo attiecību nodibināšana ar komandām, lai treneri nebaidītos uzticēt spēlētāju izlasei.

"Veidojām stabilu komunikāciju ar klubiem jau no paša sākuma," stāstīja Banki. "Mēs darām visu iespējamo, lai labākie spēlētāji varētu mums pievienoties. Cenšamies pārliecināt klubus, ka spēlētājs izlasē būs drošās rokās un to, ka šeit ir laba organizācija. Iepriekš mēs daudz braucām pie komandām, lai satiktu ne tikai spēlētājus, bet arī viņu trenerus."

Banki neslēpa nepatiku pret to, ka FIBA nespēj vienoties ar ULEB Eirolīgu, lai sastādītu tādu sezonas kalendāru, kurā spēlētāji, gūstot arī pietiekoši lielu laiku atelpai, varētu gan palīdzēt valstsvienībām, gan aizvadīt pilnvērtīgu sezonu klubu rindās.

"Eirolīgai un FIBA ir sava veida nesaprašanās," norādīja Banki. "Nedomāju, ka spēļu pārcelšana par vienu dienu daudz ko maina viņu uzskatos. Treneri, kuri sezonā aizvada ļoti daudz spēles, uzskata, ka izlašu logi ir augsta riska iespēja basketbolistiem gūt traumas."

"Šī sistēma jau ir pierādījusi, ka vairs nestrādā. Skaidrs, ka starp šīm abām organizācijām ir konflikts. Jābūt plašākam skatam uz visu saspringto kalendāru, kas tagad pakļauj spēlētājus riskam gūt traumas," viņš pauda neapmierinātību. "Pagājušajā vasarā daudziem, līdz ko beidzās izslēgšanas spēles vietējos čempionātos, nācās uzreiz doties palīgā izlasei. Spēlētājiem arī vajag laiku atpūsties!"

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra I grupā pēc sešām spēļu kārtām Latvijas valstsvienība ar piecām uzvarām ieņem pirmo vietu. Seko Grieķijas (4-2), Beļģijas (3-3), Serbijas (3-3), Turcijas (2-4) un Lielbritānijas (1-5) komandas.

Kvalifikācijas turnīra pēdējā spēļu ciklā 2023.gada februāra beigās Latvijas izlasi gaida izbraukums uz Turciju un spēle savā laukumā ar Grieķiju.

Finālturnīram kvalificēsies pirmo triju vietu ieguvēji.