foto: AP/Scanpix
Ezils slimnīcā, Turcijas nīstākā komanda šovakar Rīgā
Lukass Biglija pirms astoņiem gadiem Argentīnas izlases sastāvā spēlēja Pasaules kausa izcīņas finālā. Šovakar, visticamāk, viņu redzēsim spēlējam “Skonto” stadionā.
Futbols
2022. gada 6. oktobris, 15:27

Ezils slimnīcā, Turcijas nīstākā komanda šovakar Rīgā

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas čempioni futbolā RFS ceturtdienas vakarā pulksten 22 “Skonto” stadionā UEFA Konferences līgas grupu turnūra trešajā kārtā uzņems vienu no Turcijā nemīlētākajām komandām Stambulas “Bašakšehir”.

Pēc apakšgrupu turnīra notikušās izlozes lielai daļai acīs iekrita “Fiorentina” vārds, kāds noteikti bija dzirdējis skotu “Hearts”, kamēr Stambulas klubs lielu ažotāžu neradīja. Tagad Turcijas klubs brauc uz Rīgu kā grupas līderi. Pelnīti, jo “Bašakšehir” ir gan varenas finansiālas iespējas, gan labi organizēta komandas spēle. Arī pa kādai zvaigznei, kādas mūsu laukumos redzamas visai reti.

Ezilu piebeidz muguras trauma

Skaļākais vārds “Bašakšehir” apritē ir turku izcelsmes Vācijas izlases nu jau bijušais spēlētājs Mesuts Ezils, par kuru vina slavas zenīta laikos ģībušas blondīnes arī tepat Latvijā. 33 gadus vecā Ezila rēķinā ir dalība trīs Pasaules kausa izcīņas turnīros un uzvara 2014. gadā, kopā 92 spēles un 23 gūti vārti “manšaftes” sastāvā. Klubu karjerā Ezila spožākie gadi saistīti ar Madrides “Real” un Londonas “Arsenal”. Tagad Ezils devies uz etnisko dzimteni, taču spēlētāju jau labu laiku vajā veselības likstas. Pagājušajā nedēļā viņam tika veikta muguras operācija, kas pielika pēdējo punktu cerībām, ka viņu redzēsim “Skonto” stadionā.

Viens spēlētājs divreiz vērtīgāks par visu RFS

Ja nebūs Ezils, tad būs cits 2014. gada Pasaules kausa fināla dalībnieks argentīnietis Lukass Biglija. 36 gadus vecais pussargs ir stabila “Bašakšehir” pamatsastāva vērtība, kurš pirms astoņiem gadiem finālā Marakanas stadionā nospēlēja visas 120  minūtes 0:1 zaudējumā Vācijai. Kopsummā viņš Argentīnas izlasē aizvadījis 58 spēles un guvis vienus vārtus, bet Eiropas klubu futbolā spožākie gadi bija Romas “Lazio” un “AC Milan” komandās.

“Bašakšehir” sastāvā ir arī astoņi Turcijas izlases redzeslokā esoši spēlētāji, no kuriem pa 35 spēlēm nacionālajā izlasē aizvadījuši vārtsargs Volkans Babadžans un aizsargs Hasans Ali Kadirims. Bet pats vērtīgākais pēc “Transfermarkt” datiem ir no Birmingemas “Aston Villa” izīrētais labās malas  uzbrucējs Bertrans Traorē no Burkina Faso. 27 gadus vecais spēlētājs ir izbaudījis arī UEFA Čempionu līgas gaisu Londonas “Chelsea”, Amsterdamas “Ajax” un “Lyon” sastāvā. Viņa tirgus vērtība tiek lēsta 16 miljonu eiro vērtībā, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā visu RFS spēlētāju kopējais novērtējums.

Grūti atrast nianses, ko izmantot savā labā

Šādus vārdus pirmsspēles preses konferencē teica RFS galvenais treneris Viktors Morozs, kuram iepriekšējā spēlē nopelnītās sarkanās kartītes dēļ šo maču būs jāskatās no tribīnēm. “Viņi spēlē ļoti saturīgu, modernu un fizisku futbolu ar ļoti kvalitatīviem spēlētājiem. Taču mums ir savs plāns, esam apzinājuši situācijas, kādas varam izmantot. Mēģināsim darīt visu, kas atkarīgs no mums,” rīdzinieku treneris solīja cīņu, taču labi apzinājās, ka šodienas pretinieks nav liekams vienos svaru kausos.  

Vēl viena slikta ziņa mūsējiem, ka “Bašakšehir” ir lieliskā sportiskajā formā un pēdējo reizi zaudējuma rūgtumu izjutuši 19. martā. Kopš tā vakara Stambulas komanda aizvadījusi 23 oficiālas un trīs pārbaudes spēles. Komandas spēcīgākā līnija ir aizsardzība, kas Turcijas čempionāta pirmajās septiņās kārtās ielaidusi tikai vienus vārtus. UEFA Konferenču grupas turnīrs sākts ar divām pārliecinošām uzvarām —  4:0 izbraukumā Edinburgā pret “Hearts” un 3:0  savā laukumā pret “Fiorentina”. Lieki piebilst, ka arī šovakar “Bašakšehir” ir favorītu statusā.

Erdogana kabatas komanda

Turcijas klubu futbola trīs lielie vaļi ir “Galatasaray”, “Fenerbahce”un “Bešiktaš”, starp kuriem daudzu nemīlētais “Bašakšehir” ir iespraucies tikai pēdējos gados. Kluba vēsture tiek rakstīta kopš 1990. gada, bet ar līdzšinējo nosaukumu tikai kopš 2014. gada. Pēc kluba uzvaras Turcijas čempionata pirmajā līgā par tā atbalstītājiem un īpašniekiem kļuva ar Redžepa Erdogana “Taisnīguma un attīstības” partiju sasistīti un pašam Erdoganam pietuvināti cilvēki.

Tā īsā laikā klubam tika uzcelts Fatiha Terema vārdā nosauktais 17 miljonus dolāru vērtais stadions. Tā atklāšanā “Bašakšehir” komandas sastāvā laukumā devās arī pats Erdogans, kuram pretinieki ļāva iesist trīs vārtus. Ar to bija pietiekami, lai “Bašakšehir” iemūžinātu pašreizējā Turcijas prezidenta 12. numuru. Par kluba prezidentu tika iecelts Erdogana sievas radinieks, par ģenerālmenedžeri vedeklas brālis. Protams, ka arī sponsori nāca no valdībai pietuvināta loka, kas radīja lielu nepatiku starp citu komandu līdzjutējiem. “Bašakšehir” nav savas fanu bāzes, komanda ir stipri vienaldzīga lielākajai daļai Stambulas iedzīvotāju, bet citu komandu fani šo klubu vienkārši ienīst.

“Bašakšehir” spēles parasti apmeklē tikai daži tūkstoši skatītāju. Taču klubam ir nauda, un piecās no sešām pēdējām sezonām tas finišējis Turcijas līgas labāko četriniekā. 2020. gadā “Bašakšehir” kļuva par tikai sesto klubu, kuram izdevies uzvarēt Turcijas čempionātā. Pēc tam tika piedzīvota debija arī UEFA Čemionu līgā, un neilgajā vēsturē ir arī uzvara pār “Manchester United”. Šovakar Redžepa Erdogana kabatas komandas ceļi atveduši uz Rīgu.