foto: LAMSF Motosporta komisija
Latvijas motokrosa izlase atkārto otru labāko sasniegumu Nāciju kausā
Latvijas motokrosa izlase — no kreisās Kārlis Sabulis, Kārlis Alberts Reišulis un Toms Macuks — Nāciju motokrosā atkārtoja mūsu komandas otro visu laiku labāko rezultātu.
Citi sporta veidi
2022. gada 26. septembris, 15:11

Latvijas motokrosa izlase atkārto otru labāko sasniegumu Nāciju kausā

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas izlase ar Kārli Albertu Reišuli, Tomu Macuku un Kārli Sabuli sastāvā Nāciju motokrosā Redbudas trasē ASV izcīnīja 11. vietu, kas ir atkārtoti otrais labākais sasniegums mūsu komandas vēsturē.

Lai gan Latvijas komandai sezonā uzkrāto savainojumu un noguruma dēļ arī šajā rudenī atteica mūsu labākais braucējs Pauls Jonass, šoreiz izdevās atkārtot Latvijas izlases otro labāko rezultātu Nāciju krosā. Tādu pat 11. vietu mūsējie izcīnīja arī 1992. gadā debijas reizē Austrālijā. Līdz šim augstākais Latvijas komandas sasniegums ir 2019. gadā Asenes trasē Nīderlandē izcīnītā astotā vieta. Toreiz Latvijas komandu pārstāvēja Jonass, Macuks un Dāvis Ivanovs.

Eiropas vicečempionam 125 kubikcentimetru klasē Kārlim Albertam Reišulim šī bija debija Nāciju motokrosā, turklāt pirmo reizi ar krietni jaudīgāko 250 kubikcentimetru motociklu. Viņš kvalifikācijā izcīnīja 15. vietu, bet abus finālbraucienus pabeidza 23. pozīcijā.

Eiropas čempionam MX2T klasē Tomam Macukam šajā komandas sastāvā ir vislielākā Nāciju krosu pieredze, viņš izcīnīja labāko rezultātu jeb 14. vietu kvalifikācijā, bet savus finālbraucienus noslēdza 22. un 23. pozīcijā.

Latvijas čempions MX1 klasē Kārlis Sabulis vēlreiz apliecināja, ka varētu braukt arī MXGP klasē, ja vien būtu tāda iespēja. Kvalifikācijā 18. vietā, ne pārāk veiksmīgajā pirmajā finālbraucienā 20. vieta, bet pēdējā braucienā jau lēciens uz 13. pozīciju.

Kā jau ierasts, visai komandai pirmais uzdevums bija iekļūt A finālā starp 20 labākajām komandām. Tas arī tika izpildīts ar 18. vietu kvalifikācijā, bet finālbraucienos ar stabilitāti izdevās pakāpties līdz 11. pozīcijai. Jāņem vērā, ka Latvijas komanda Mičiganā startēja ar īrētu tehniku, tādēļ nopietnākiem regulējumiem pietrūka laika.

Kā būtu, ja Latvijas komandā tomēr startētu Jonass?  Visdrīzāk, rezultāts būtu par apmēram 30 punktiem labāks, kas dotu iespēju pacīnīties par vietu pirmā desmitnieka beigās.

Amerikāņi atgriežas tronī

Pēc 11 gadu pārtraukuma Nāciju krosa uzvarētāju kausu atkal pacēla ASV komanda, kuru šoreiz pārstāvēja Eli Tomaks, Čeiss Sekstons un Džastins Kūpers. Arī šajā reizē par motokrosa modes noteicējiem uzskatītājiem amerikāņiem neizdevās izvairīties no kritieniem un piedzīvojumiem, tomēr atšķirībā no 2018. gada izgāšanās šajā pat trasē, kopumā izdevās stabils starts un pelnīta pirmā vieta. Otro vietu Francijai atveda Maksims Reno, Dilans Ferandiss un Marvins Muskē, trešie Austrālija ar Evanu Mičelu, Džetu un Hanteru Laurensiem.

No baltiešiem Latvija ir visaugstāk. Igaunija jau pirmajā dienā kājas lūzuma dēļ pazaudēja Jorgenu Talviku, tomēr iekļuva A finālā, kur Tanels Leoks un Harri Kullas izcīnīja 19. vietu. Lietuva startēja B finālā un kopvērtējumā ierindojās 22. vietā.

Nākamgad Nāciju motokross notiks Ernē trasē Francijā.

Ekipāžām piektie labākie pasaulē

Kramolinas trasē Čehijā tika aizvadīts Nāciju motokross ekipāžu un kvadraciklu klasēs. Tur labāk veicās mūsu ekipāžu komandai, kas izcīnīja piekto vietu. Tikai 16 gadus vecais Daniels Lielbārdis, kura savainoto dvīņu brāli Bruno šoreiz aizvietoja lietuvietis Konstantīns Belecks, braucienos izcīnīja sesto un piekto vietu. 12 reizes Nāciju krosā dažādas medaļas ieguvušais Māris Rupeiks un Kaspars Liepiņš atveda devīto un sesto pozīciju. Savukārt Didzis Gorbenko ar “aizlienēto” kantētāju francūzi Rodolfu Lebretonu abus savus braucienus pabeidza kā desmitie. Tiesa, latvieši bez medaļas nepalika. Kaspars Stupelis savas ilgās karjeras noslēdzošajās sacīkstēs igauņa Gerta Gordejeva ekipāžas sastāvā izcīnīja bronzas medaļu. Par čempioniem kļuva Nīderlande, otrā vieta Lielbritānijai. 12. vietā Lietuva, kuras sastāvā Litaura Varjakoja motociklu trasē palīdzēja noturēt baldonietis Mārtiņš Antons.

Kvadriciklu klasē Latvijas izlase ar Matīsu Palevicu, Reini Bicānu un Valēriju Kuzminu sastāvā šoreiz daudz cīnījās ar tehniskām ķibelēm un palika 9. vietā. Pirmajā trijniekā ASV, Īrija un Francija.