foto: Action Images via Reuters
Dziedoši skoti ieņem Rīgu. Vai no viņiem ir jābaidās?
Vairāk nekā tūkstotis dažādu paaudžu “Hearts” līdzjutēju ir ieradušies Rīgā atbalstīt savu komandu UEFA Konferences līgas mačā pret Latvijas čempioniem RFS.
Futbols
2022. gada 15. septembris, 14:15

Dziedoši skoti ieņem Rīgu. Vai no viņiem ir jābaidās?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Apmēram viens tūkstotis dziedošu un dzerošu skotu Vecrīgas ielās šodien nozīmē tikai to, ka Eiropas klubu turnīru lielais futbols otro reizi vēsturē ir sasniedzis arī Latviju.

Šovakar pulksten 22 “Skonto” stadionā Latvijas čempioni RFS aizvadīs UEFA Eiropas konferences līgas grupu turnīra pirmo mājas spēli pret Edinburgas “Hearts” no Skotijas. Papildu ažiotāžu ap šo notikumu radījusi gan daudzo viesu līdzjutēju ierašanās, gan rīdzinieku veikmīgais sniegums pirms nedēļas Florencē, kur tika panākts 1:1 pret slaveno “Fiorentina”.

Dažiem skotiem pirmais ārzemju ceļojums

Visticamāk, ir kāda sabiedrības daļa, kas nemaz nenojauš par tādas UEFA Konferences līgas esamību un šovakar “Skonto” stadionā gaidāmo futbola spēli. Tiem, kuru ceļi šajās dienās ved tuvāk Rīgas centram, par to liks manīt karmīnsarkanās krāsās tērptie Edinburgas “Hearts” līdzjutēji. Viņi izpirka ne vien sākotnēji sev atvēlētos divus sektorus “Skonto” stadionā, arī divus blakus esošos un arī daļu biļešu blakus esošajos mājinieku sekotoros. Mazliet vairāk nekā viens tūkstotis Edinburgas kluba fanu pa visdažādākajiem ceļiem šajās dienās sabiruši Rīgā, lai atbalstītu savu komandu un radītu lielisku fubola atmosfēru. Tik liels viesu līdzjutēju pieplūdums Rīgā pēdējā desmitgadē nav manīts, rada interesi un arī bažas, vai atbraukušie skoti uzvedīsies kā rāmi jēriņi vai tomēr būs agresīvi noskaņoti un bīstami. Dažādas ziņas par futbola fanu izraisītām nekārtībām no Eiropas pilsētām pienāk katru nedēļu.

“Hearts” līdzjutējiem nav slikta slava un viņi uz Rīgu nav braukuši demolēt vai radīt nekārtības. “Hearts” kādā no Eiropas kausu grupu turnīriem spēlē pirmo reizi kopš 2004. gada un tieši tādēļ pirmā izbraukuma spēle Rīgā viņiem ir liels notikums, kurā klāt vēlas būt daudzi jo daudzi līdzjutēji. Daļai no viņiem tas ir pirmais izbraukums kopā ar savu komandu ārpus Lielbritānijas, daļai pat vispār pirmais ceļojums ārpus miglainās Albionas. Rīgas bāri, alkohols, vietējās meitenes un futbols šādā vai citādā salikumā ir galvenais šī ceļojuma mērķis. Iespējams, šajā pūlī trāpīsies arī kāds agresīvāks indivīds, taču kopumā Vecrīgas ielās šodien var izbaudīt pirmsspēles atmosfēru. Tādu, kāda Rietumeiropas lielākās pilsētas pārņem teju katru nedēļas nogali.

Klubs, kas pieder līdzjutējiem

Edinburgas klubs savu vēsturi sāka rakstīt 1874. gadā, kad par godu skotu rakstnieka Valtera Skota romānam tas ieguva "Heart of Midlothian" nosaukumu. Teju pusotru gadsimtu ilgajā laikā bijuši daudz un dažādi notikumi, kas būtu satilpināmi biezākas grāmatas formātā. Mums grūti aptveramas tradīcijas, taču tieši tās vairākās paaudzēs rada līdzjutēju bāzi, kas ir gatavi sekot savai komandai jebkurā pasaules malā. Latvijas virslīgā vecākie klubi var palepoties tikai ar desmit gadus senu vēsturi, tāpēc kaut ko šeit salīdzināt nav pat iespējams. “Hearts” savas mājas spēles aizvada Tainas pils parka stadionā, kas kluba vajadzīgām tika uzcelts vēl 19. gadsimtā un ir vairākkārt renovēts.

No šodienas pretinieku vēstures jāizceļ pāris fakti. “Hearts” četras reizes kļuvis par Skotijas čempioniem, divas no tām 19. gadsimtā, bet pēdējo reizi 1960. gadā. Vēl astoņas reizes izcīnīta uzvara Skotijas kausa izcīņā.

 “Hearts” ir pašlaik lielākais līdzjutējiem piederošais klubs Lielbritānijā. Līdz šādam statusam tas nonāca pēc milzu finansiālajiem sarežģījuemiem, kas radās šī gadsimta sākumā un kurus vēl lielākus radīja nonākšana skandalozā Lietuvas uzņēmeja Vladimira Romanova rokās. Pēc viņa ēras, gluži kā Kauņas “Žalgira” basketbola klubs, arī “Hearts” attapās pie sasistas siles ar tukšu kasi un milzu parādiem tā paša Romanova uzņēmumiem. Sekoja sarežģīts adminstrācijas process, līdz 2014. gadā par “Hearts” īpašnieci kļuva uzņēmēja Ena Bandža. Pirms gada viņa izpildīja savu solījumu un visas akcijas nodeva "Foundation of Hearts". Proti, kluba līdzjutējiem, kuri tad arī ir sava kluba akcionāri. Kā redzam pēc šodienas spēles apmeklējuma, arī lieli savas komandas patrioti.

No skotiem nav jābaidās arī laukumā

Bukmeikeru vērtējumā šodienas spēles favorīti ir “Hearts”. Tomēr jau pēc izlozes bija skaidrs, ka skotu klubs ir vienīgais mūsu grupā, pret kuru “RFS” var pamatoti cerēt iegūt kādu punktu vai pat izcīnīt uzvaru. Starp citu tādu UEFA vērtē ar pus miljonu eiro lielu prēmiju, bet neizšķita gadījumā katrai no komandām tiek pa 166 tūkstošiem. Nenoliedzami “Hearts” ir daudz lielāks budžets, kurā sešus miljonu angļu mārciņu katru sezonu pienes tikai ienākumi no biļešu pārdošanas, bet vēl trīs miljonus līdzjutēju ziedojumi. Tomēr “Hearts” spēlētāju kopējā tirgus vērtība ir tikai nedaudz lielākā kā mūsu bagātākajam klubam “Riga FC”. Tātad saprotams līmenis, pret kuru var cīnīties.

Viss Skotijas klubu futbols ir jādala divās daļās. Viena ir Glāzgovas superklubi “Celtic” un “Rangers”, kas spēlē UEFA Čempionu līgā un ir tālu priekšā pārējiem. Un tad ir pārējie, kas pēdējā laikā sadala tikai trešo vietu un Eiropā spēlē bez lieliem panākumiem. Jau minējām, ka “Hearts” pēdējo reizi UEFA turnīru grupā spēlēja pirms 18 gadiem, bet kāds cits no no skotu mazajiem klubiem šajā stadijā pēdējo reizi manīts pirms 15 gadiem.

“Hearts” spēlē tipisku britu futbolu ar asām divcīņām, daudziem centrējumiem, garām piespēlēm.’Varbūt pat kaut kādā ziņā primitīvu. “Katrā spēlē  viņiem ir vairāk nekā 200 divcīņu. Ar tādu agresivitāti virslīgā neviens nespēlē,” rīdiznieku treneris Viktors Morozs savu komandu gatavo ļoti asai cīņai. Tikmēr “Hearts” rindās uzsver RFS komandas slaidos augumus un sūkstās par iztrūkumiem aizsardzības līnijā. Edinburgā vēl īsti nespēj sagremot pirms nedēļas piedzīvoto 0:4 pret Turcijas “Bašakšehir”, kas nāca kopā ar atziņu, ka komanda nav bijusi gatava pārslēgties uz Eiropas kausu līmeņa futbolu. “Hearts” ir zaudējši sešas no pēdējām septiņām spēlēm, turklāt vārtus ielaidusi visās šīs sezonas 11 oficiālajās spēlēs. Turpretī RFS zaudējuma rūgtumu nav izjutuši desmit spēles pēc kārtas, bet vismaz vienus vārtus iesituši 12 spēlēs pēc kārtas.

Tādas, dažādā noskaņojumā un sportiskajā formā esošas komandas sniegs futbola izrādi izpārdotajā “Skonto” stadionā. Šī ir tā reize, kad no skotiem nav jābaidās!