Sporta zvaigznes
2022. gada 21. maijs, 10:05

Pavērsiens Krievijā ieslodzītās basketbola zvaigznes Britnijas Graineres lietā

Jauns.lv

Mēģinot atbrīvot Krievijā aizturēto vienu no pasaules labākajām basketbolistēm Britniju Graineri, Baidena administrācija piedāvājusi viņu apmainīt pret notiesāto ieroču tirgoni Viktoru Butu, kuru nosūtīs atpakaļ uz Krieviju, ziņo "Forbes".

Sarunas ir sākumposmā, norāda kāds nevalstisks avots, kas ir informēts par notiekošo.

Nevar noliegt, ka tas ir ļoti strīdīgs ASV valdības lēmums, taču galu galā jāņem vērā arī fakts, ka Britnija Grinere jau ilgu laiku atrodas apcietinājumā Krievijā. Daudzi uzskata, ka apsūdzības ir pārspīlētas, kas šo situāciju pasliktina vēl vairāk.

foto: AP/Scanpix
Britnijai Grainerei Krievijā draud līdz pat 10 gadiem ilgs cietumsods.

Viena no pasaules labākajām basketbolistēm Britnija Grainere jau trīs mēnešus atrodas apcietinājumā Krievijā, jo viņas bagāžā lidostā tika atrastas narkotiskas vielas.

Divkārtējā olimpiskā zelta ieguvēja un WNBA čempione Grainere Maskavas lidostā tika aizturēta 17. februārī saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar hašiša eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijas Federālā muita paziņoja, ka pret aizturēto personu uzsākta krimināllieta par liela apjoma narkotiku pārvadāšanu. Par šādu pārkāpumu Krievijā draud līdz pat 10 gadiem ieslodzījumā.

Par Graineres un apcietinājumā ASV esošā ieroču tirgoņa Buta apmaiņas iespējamību 13. maijā ziņoja Krievijas valstij piederošā ziņu aģentūra TASS. "Pašlaik notiek sarunas par Buta apmaiņu pret Graineri," ziņoja Tass, atsaucoties uz "avotu Sabiedriskās uzraudzības komisijā". Otrs Maskavā bāzētais ziņu izlaidums Gazeta.Ru jau iepriekš ziņoja, ka notiek Graineres un Buta apmaiņa.

foto: Ekrānuzņēmums
Britnijas Grineres bagāžā lidostā tika atrastas narkotiskas vielas.

ASV Valsts departamenta pārstāvis iepriekš atteicās šīs ziņas komentēt. Īpašais prezidenta sūtnis ķīlnieku lietās Rodžers Kārstens, kurš vada starpinstitūciju komandu, kas strādā pie Grineres atbrīvošanas, komentārus nesniedza. Tas pats attiecās uz Buta Ņujorkas advokātu Stīvu Zisū.

Buts ir leģendām apvīts ieroču tirgonis, kurš aprindās zināms ar iesauku “Nāves tirgonis”. Viņš tika arestēts 2008. gadā Taizemē un izdots ASV. 2012. gadā Buts tika notiesāts uz 25 gadiem līdzdalību ieroču kontrabandā, kas paredzēti Kolumbijas separātistiem cīņai pret ASV pilsoņiem un militārpersonām.
Kā vēsta izdevums “Insider”, pēc “Nāves tirgoņa” arestēšanas Krievijas puse vairākkārt mēģinājusi ietekmēt tiesas gaitu. Tika mēģināts piekukuļot lieciniekus, lai tie sniegtu nepatiesas liecības. Šī ieroču tirgoņa vārds vairākkārt izskanējis kontekstā ar iespējamu ieslodzīto apmaiņu.

ASV paudušas viedokli, ka Krievija nelikumīgi aizturējusi basketbolisti Britniju Graineri. "Valsts departaments ir konstatējis, ka Krievijas Federācija ir nelikumīgi aizturējusi ASV pilsoni Britniju Graineri," sacīja Valsts departamenta pārstāvis. Viņu prioritāte ir ikviena ASV pilsoņa drošība.

Neskatoties uz pretkrievisko dedzību Vašingtonā, ko izraisīja prezidenta Vladimira Putina neizprovocētais karš Ukrainā, Baltais nams pirms mēneša noslēdza vienošanos, lai atbrīvotu bijušo jūras kājnieku Trevoru Rīdu, kurš divus gadus bija ieslodzīts Krievijas cietumā par iespējamu uzbrukumu Maskavas policistam. Apmaiņā prezidents Džo Baidens mainīja sodu Konstantīnam Jarošenko, kurš izcieta 20 gadus par sazvērestību ievest kokaīnu 100 miljonu dolāru vērtībā.