Sporta zvaigznes
2022. gada 27. aprīlis, 14:21

Vairāki izcili krievu sportisti neierodas pie Putina uz godināšanu Kremlī: kādi tam bijuši iemesli?

Jauns.lv

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ieguvējiem uz tikšanos ar valsts galvu ieradās tikai deviņi.

Krievijas olimpiskajiem čempioniem tika piešķirti dažādi ordeņi, izceļot viņu paveikto Pekinas olimpiskajās spēlēs. Klātienē uz oficiālo pasākumu bija daiļslidotāji Viktorija Siņicina, Ņikita Kacalapovs, Anastasija Mišina, Aleksandrs Gaļjamovs, Marks Kondratjuks un tieši 26. aprīlī savu 16. dzimšanas dienu svinošā Kamila Vaļijeva. Jaunās superzvaigznes dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas daiļslidotāji tā arī nav tikuši pie olimpiskajām medaļām komandu sacensībās. Tāpat klātienē Kremlī ieradās distanču slēpošanas stafetes uzvarētāji Deniss Spicovs, Aleksejs Červotkins un Veronika Stepanova.

Kā vēsta sports.ru, Putins apsveicis Vaļijevu dzimšanas dienā, un visi klātesošie varēja iemalkot glāzi šampanieša, kamēr pašai jubilārei nācās aprobežoties ar limonādi. Interesanti, ka visiem sportistiem, dodoties uz Kremli, tika ieteikts labāk neņemt līdzi telefonus.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon

Tomēr uz oficiālo pasākumu, par kura norisi sportisti bija informēti labu laiku iepriekš, neieradās Krievijas Olimpiskās komitejas komandas vienīgie individuālie olimpiskie čempioni Pekinā distanču slēpošanas spīdeklis Aleksandrs Boļšunovs un Anna Ščerbakova, kā arī vēl četri distanču slēpotāji – Sergejs Ustjugovs, Tatjana Sorina, Jūlija Stupaka un Natālija Ņeprajeva. Kā vēsta sports.ru, ne visi atklājuši iemeslus, kāpēc nevarēja (vai negribēja - red.) ierasties Kremlī.   

Krievijas portāls vēsta, ka Boļšunova neierašanās iemesls bijusi iepriekš ieplānotā operācija.

foto: AP/Scanpix
Krievijas diktators Vladimirs Putins 16. dzimšanas dienā sveic Kamilu Vaļijevu.

Kā sarunā ar “Mač TV” pastāstīja trīskārtējā Pekinas spēļu čempiona treneris Jurijs Borodavko: "Saša netiksies ar prezidentu. Viņam ir dažas veselības problēmas. Ir prasības, kas jāizpilda pirms tikšanās ar vadību. Viņš nevarēja veikt PCR testus. Saslima Kirovskā, turklāt aizvakar veica iepriekš plānotu mutes dobuma operāciju. Šīs problēmas ir jaunības atbalsis, kad reģionos zobi tika ārstēti nepareizi vai nepilnīgi. Tagad tas viss nāk uz āru. Kamēr ir iespēja, ir jārūpējas par savu veselību. Jaunajā sezonā jāiesaistās kaujas gatavībā."

Tikmēr Ščerbakova nedevās karantīnā (lai gan pārējie daiļslidotāji no 16. aprīļa Novogorskā atradās pašizolācijā), kas nepieciešama pirms tikšanās ar diktatoru.  Ščerbakova divas dienas pirms tikšanās piedalījās daiļslidošanas šovā Samārā, bet 26. aprīļa vakarā izgāja uz ledus Krievijas daiļslidošanas izlases treneres Eteri Tutberidzes rīkotajā pasākumā Ņižņijnovgorodā.

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva "Instagram" kadros

gallery icon

Citas krievu daiļslidošanas zvaigznes Aleksandra Trusova, Jevgeņija Medvedeva un Vladimirs Morozovs, kas arī vakar bija Kremlī, ne bez pūlēm, bet spēja aizkļūt līdz Ņižņijnovgorodai, norādot, ka arī olimpiskā čempione to būtu spējusi paveikt.

Par Sergeja Ustjugova neierašanos izteicās viņa komandas biedrs Aleksadrs Červotkins: "Nav Boļšunova un Ustjugova? Domāju, ka tas saistīts ar ģimenes apsvērumiem. Ja vajadzēs, viņi paši pastāstīs." Tāpat tika piebilsts, ka Sergejs nav šādu pasākumu cienītājs, turklāt pēdējās nedēļās ir koncentrējies uz savu dēlu, kurš pasaulē nāca aprīļa sākumā.

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā

Daiļslidotāja Kamila Vaļijeva 2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā.

gallery icon

Savukārt par Tatjanas Sorinas un Jūlijas Stupakas neierašanos Kremlī izteicās Krievijas Slēpošanas federācijas prezidente šā sporta veida leģenda Jeļena Vjalbe. Viņa atklāja, ka abas sportistes priekšlaicīgi noslēdza sezonu un jau martā sāka vispārēju rehabilitācijas un atjaunošanās procesu. Tiesa, Krievijas presē nekādi sīkāki skaidrojumu par kādiem savainojumiem nav atrodami. Arī Boļšunova neierašanos Vjalbe apstiprina kā veselības jautājumu, nevis apzinātu nenākšanu, jo Krievijas vadošajam distanču slēpotājam 24. aprīlī bijusi mutes dobuma operācija.

Sorinas vīrs un treneris Jegors Sorins atklājis, ka viņa dzīvesbiedres pēcoperācijas rehabilitācija nebija savienojama ar nepieciešamību doties karantīnā, lai drīkstētu ierasties Kremlī. Arī Stupakas sociālo tīklu ieraksti liek domāt par līdzīgu scenāriju, jo sportiste pašlaik atrodas sanatorijā. Kā viņa pati stāsta, problēmas ar veselību sākušās pēc tam, kad viņa kļuvusi par mammu.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon

Tikmēr Krievijas prese ir neizpratnē par viņu distanču slēpošanas spilgtāko zvaigzni Natāliju Ņeprajevu, kura vēl pirms mēneša dominēja vietējā čempionātā. Diennakti pirms došanās uz Kremli viņas treneris Jurijs Borodavko vēstīja, ka Natālija ieradīsies uz svinīgo pasākumu, tomēr tā nenotika. Nekādi citi skaidrojumi pagaidām arī nav izskanējuši.