foto: IMAGO/Hübner/Scanpix
"Ventspils" neiekļūst Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas pusfinālā; vairākiem latviešiem sekmīgas spēles Eiropā
Artūrs Žagars uz soda metiena līnijas.
Basketbols
2022. gada 4. aprīlis, 11:21

"Ventspils" neiekļūst Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas pusfinālā; vairākiem latviešiem sekmīgas spēles Eiropā

Jauns.lv / LETA

"Ventspils" svētdien cieta zaudējumu arī otrajā "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) ceturtdaļfināla sērijas spēlē, tādējādi noslēdzot sezonu apvienotajā čempionātā.

Kurzemes klubs viesos ar rezultātu 77:79 (19:19, 18:13, 15:21, 18:17, 7:9) zaudēja Hābnēmes "Viimsi", kuru pārstāv ilggadējais "Ventspils" spēlētājs Ronalds Zaķis.

Nākamnedēļ "Arēnā Rīga" gaidāmajā finālčetrinieka turnīrā pusfinālos tiksies "VEF Rīga" ar "Ogri" un "Viimsi" ar "Parnu Sadam".

Spēles pēdējā ceturtdaļā ventspilniekiem trīs reizes bija četru punktu pārsvars, tomēr mājinieki atspēlējās un 17 sekundes pirms finālsvilpes Karls Johans Lipss ar diviem soda metieniem panāca 70:70. Noslēdzošajā uzbrukumā Kristapam Medisam neizdevās realizēt sarežģītu metienu un komandas spēli turpināja pagarinājumā. Arī tajā komandas cīnījās plecu pie pleca, bet uzvaru izcīnīja "Viimsi", pateicoties Raita Rīvo Lānes precīzajam metienam 13 sekundes pirms papildlaika beigām.

"Ventspils" komandā 18 punktus guva Artūrs Ausējs, pa 12 punktiem bija Lerijam Tomasam un Guntim Sīpoliņam, kurš pievienoja arī astoņas atlēkušās bumbas, bet 11 punktus guva un piecas bumbas pārtvēra Linards Jaunzems.

Mājiniekiem rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Zaķis, kurš arī izcīnīja astoņas bumbas zem groziem, 17+9 šajos statistikas rādītājos sakrāja Lipss, bet 18 punktus guva Rains Veidemans, kurš arī pārtvēra četras bumbas. Četrus viesu metienus bloķēja Tāvi Jurkatamms.

Pirmajā ceturtdaļfināla spēlē uzvaru izcīnīja "Viimsi" basketbolisti, pārspējot ventspilniekus ar rezultātu 70:63.

"Ventspils" pēc trim uzvarām pār turnīra tabulas lejasgala komandām pamatturnīru noslēdza ar diviem zaudējumiem izbraukumā - 63:83 pret Nikolaja Mazura trenēto "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits" un 90:102 pret Tallinas "TalTech"/"Optibet".

Arī Igaunijas vienībai čempionāta sākums bija labāks par nobeigumu. Pēdējās trīs spēlēs tika piedzīvoti zaudējumi, pārtrūkstot četru uzvaru sērijai. Viesos ar 60:94 tika zaudēts "VEF Rīga" un cīņā par piekto vietu turnīra tabulā ar 77:100 - "Ogrei", bet pēdējā mačā savā laukumā ar 82:83 nācās piekāpties "Parnu Sadam".

Ventspilnieki pamatturnīrā ar 21 uzvaru 26 mačos finišēja trešie, bet "Viimsi" ar bilanci 16-10 ierindojās sestajā vietā.

Abās savstarpējās spēlēs šosezon uzvarējuši ventspilnieki - oktobra sākumā izbraukumā ar 80:67, bet janvāra nogalē savā laukumā ar 100:70.

LIBL pamatturnīrā komandas aizvadīja divu apļu turnīru. Astoņas labākās iekļuva ceturtdaļfinālā. LIBL čempionus paredzēts noskaidrot finālčetrinieka turnīrā, kas 9. un 10.aprīlī notiks "Arēnā Rīga".

Sezonu noslēgs Latvijas un Igaunijas čempionātu izslēgšanas spēles.

"VEF Rīga" un "Ventspils" garantējušas vietu pusfinālā, bet ceturtdaļfināla sērijās līdz trim uzvarām spēlēs "Ogre" pret "Liepāju" un "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" pret "Latvijas Universitāti".

LIBL čempionātā 2021./22.gada sezonā piedalās 14 komandas - sešas Latvijas vienības - "VEF Rīga", "Ogre", "Ventspils", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", "Latvijas Universitāte" un "Liepāja", kā arī astoņas Igaunijas komandas - Tallinas "Kalev"/"Cramo", Raplas "Avis Utilitas", "Parnu Sadam", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", Rakveres "Tarvas", Tallinas "Kalev", "TalTech"/"Optibet" un Hābnēmes "Viimsi".

Tikmēr Artūrs Žagars svētdien guva 17 punktus Vācijas bundeslīgas spēlē un sekmēja Braunšveigas "Lowen" komandas uzvaru.

"Lowen" savā laukumā ar rezultātu 101:64 (21:13, 34:18, 24:18, 22:15) pārspēja "Gottingen" vienību.

Žagars laukumā pavadīja 19 minūtes un 14 sekundes, grozā raidot piecus no deviņiem tālmetieniem un abus divus soda metienus, bet netrāpot divus divpunktu metienus. Viņš arī izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes, iekrāja 14 efektivitātes koeficienta punktus un tika pie pozitīva +/- rādītāja (+16).

Žagars bija mača rezultatīvākais spēlētājs.

Savukārt Aigars Šķēle nebija pieteikumā spēlē, kurā Vircburgas "s.Oliver" mājās ar 81:71 uzveica Kemnicas "Ninders". Sestdien Mārtiņš Laksa guva astoņus punktus, viņa pārstāvētajai Gīsenes "46ers" izbraukumā ar rezultātu 81:95 zaudējot Heidelbergas "MLP Academics".

"Lowen" ar desmit uzvarām 26 mačos ir 13., "s.Oliver" ar desmit panākumiem 27 dueļos ir 14.vietā, bet "46ers", kas iekrājusi bilanci 6-19, ir pirmspēdējā vietā starp 18 komandām.

Tikmēr Verners Kohs svētdien savā septītajā spēlē Itālijas A sērijā guva 12 punktus un uzstādīja jaunu rezultativitātes rekordu.

Koha pārstāvētā Kremonas "Vanoli" viesos ar rezultātu 83:85 (22:25, 25:19, 15:22, 21:19) zaudēja Boloņas "Fortitudo Kigili" komandai.

Kohs pirmo reizi bija komandas starta pieciniekā, laukumā pavadot 24 minūtes, kuru laikā realizēja četrus no desmit tālmetieniem, bet netrāpīja grozā vienīgo divpunktu metienu. Viņš arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, divreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja četrus efektivitātes koeficienta punktus un negatīvu +/- rādītāju (-7).

"Vanoli" komandā rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Tress Tinkls, bet uzvarētājiem 27 punktus guva Pjetro Aradori. 

Tikmēr Artūrs Strautiņš guva 11 punktus, kamēr viņa pārstāvētā Redžo Emīlijas "UnaHotels" mājās ar 78:85 (19:18, 15:28, 26:21, 18:18) zaudēja Venēcijas "Umana Reyer".

Strautiņš laukumā pavadītajās 25 minūtēs realizēja divus no trīs divpunktu metieniem, vienu no trīs tālmetieniem un visus četrus "sodiņus". Jūrmalnieks arī izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, piecreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja divas piezīmes, iekrāja 12 efektivitātes koeficienta punktus un pozitīvu +/- rādītāju (+2).

Andrejs Gražulis sestdien guva 18 punktus, kamēr Triestes "Allianz" mājās ar 81:92 piekāpās Boloņas "Virtus", bet Mareks Mejeris guva astoņus punktus, viņa pārstāvētajai un Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītajai Pezāro "Carpegna Prosciutto" viesos ar 86:70 pārspējot Tortonas "Bertram".

Redžo Emīlijas komanda ar 12 panākumiem 24 mačos ir septītā, Triestes un Pezāro basketbolisti ar desmit uzvarām 23 spēlēs ieņem attiecīgi 11. un 12.vietu, bet Kremonas klubs ticis pie sešiem panākumiem 24 mačos un turnīra tabulā ierindojas pēdējā vietā 16 komandu konkurencē.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempioni kļuva Boloņas "Virtus".

Savukārt Rolands Šmits svētdien guva deviņus punktus Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē, "Barcelona" komandai izcīnot uzvaru.

Barselonas basketbolisti viesos ar rezultātu 86:74 (15:19, 20:13, 24:19, 27:23) uzvarēja Andoras "Morabanc".

Šmits spēlēja 19 minūtes un 18 sekundes un realizēja četrus no deviņiem divpunktu metieniem un vienu no trīs soda metieniem. Latviešu basketbolists arī izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, trīsreiz pārkāpa noteikumus, izprovocēja trīs piezīmes, sakrāja desmit efektivitātes koeficienta punktus un maču pabeidza ar labāko +/- rādītāju komandā (+20).

Pa 14 punktiem barseloniešiem guva Dante Eksams un Kails Kurics, bet mājiniekiem 16 punktus guva Davids Jelineks.

Tikmēr Artūrs Kurucs 11 minūtēs statistikas ailēs atzīmējās ar vienu piezīmi, kamēr Vitorijas "Baskonia" mājās ar 70:86 zaudēja Grankanārijas "Herbalife" komandai. Citā spēlē Rodija Mačoha nebija pieteikumā, viņa pārstāvētajai Fuenlavradas "Urbas" mājās ar 87:82 uzveicot Bilbao "Surne".

Anžejs Pasečņiks sestdien guva 21 punktu, bet Dairis Bertāns - piecus, kamēr viņu pārstāvētā Seviljas "Real Betis" savā laukumā ar rezultātu 84:93 piekāpās Mursijas UCAM ar Rinaldu Mālmani sastāvā. 

Citā spēlē Mārcis Šteinbergs guva divus punktus un izcīnīja vienu bumbu zem groza, kamēr Manrezas "Baxi" ar rezultātu 91:98 pagarinājumā piekāpās Santjago de Kompostelas "Monbus Obradoiro". Vēl sestdien Badalonas "Joventut" bez Kriša Helmaņa pieteikumā izbraukumā ar 77:63 pieveica Saragosas "Casademont".

"Barcelona" ar 21 uzvaru 26 spēlēs ieņem pirmo vietu turnīra tabulā, trešajā vietā ar 18 panākumiem 26 mačos atrodas "Joventut", bet piekto pozīciju ieņem "Baxi" ar 17 uzvarām 26 spēlēs. UCAM un "Baskonia" ar 14 uzvarām 26 mačos noslēdz pirmo astoņnieku. "Urbas" deviņi panākumi 26 dueļos dod 13.vietu, bet "Real Betis" ar sešām uzvarām 26 spēlēs ir pēdējā 18 komandu konkurencē.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva Rolands Šmits un "Barcelona", kas finālsērijā ar 2-0 pieveica Madrides "Real".

Visbeidzot Jānis Strēlnieks svētdien nepiedalījās sezonas pēdējā ULEB Eirolīgas mačā, viņa pārstāvētajai Kauņas "Žalgiris" komandai izcīnot uzvaru.

"Žalgiris" 21.kārtas pārceltajā mačā mājās ar rezultātu 103:98 (23:14, 22:18, 15:35, 28:21, 15:10) papildlaikā uzvarēja Belgradas "Crvena zvezda".

Strēlnieks saslimšanas dēļ izlaida arī iepriekšējo "Žalgiris" maču Eirolīgā.

Savu karjeras pēdējo Eirolīgas maču aizvadīja Pauļus Jankūns, kurš guva 13 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas. Rezultatīvākais ar 18 punktiem bija Edgars Ulanovs, 17 punktus guva, septiņas rezultatīvas piespēles atdeva un 11 noteikumu pārkāpumus izprovocēja Luks Lekavičs, bet 16 punktus pievienoja Džošs Nebo.

Viesiem 21 punktu guva Ogņens Dobričs, 18 punktus iemeta Dejans Davidovičs, bet 14 punkti bija Stefanam Markovičam.

Pirms mača "Žalgirs" pamatsastāvs un mača tiesneši turēja rokās Ukrainas karogu ar uzrakstu "Stop war". "Crvena zvezda" nepievienojās šim atbalstam un tika izsvilpta no Kauņas komandas līdzjutēju pusēs. 

Kauņas komanda ar astoņām uzvarām 28 spēlēs ir pēdējā, 15.pozīcijā, bet Belgradas vienība ar 11 panākumiem 27 cīņās ir 11.pozīcijā.

Arī šosezon Eirolīgā bija pārstāvētas desmit valstis ar 18 komandām, kas ir tikpat, cik iepriekšējā sezonā, bet pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā trīs Krievijas komandas tika izslēgtas no turnīra.

Pagājušajā sezonā par čempioni kļuva Stambulas "Anadolu Efes", kas finālā pieveica "Barcelona".