foto: unsplash.com
Pasaules Vieglatlētikas savienības padome piemēro sankcijas Krievijai un Baltkrievijai
Citi sporta veidi
2022. gada 1. marts, 23:48

Pasaules Vieglatlētikas savienības padome piemēro sankcijas Krievijai un Baltkrievijai

Jauns.lv / LETA

Pasaules Vieglatlētikas savienības (WA) padome otrdien par iebrukumu Ukrainā piemēroja sankcijas Krievijas un Baltkrievijas vieglatlētikas federācijām, vēsta WA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

WA padome par sankcijām pret Krievijas un Baltkrievijas vieglatlētikas federācijām saistībā ar iebrukumu Ukrainā vienojās otrdien.

"Visiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, apkalpojošajam personālam un amatpersonām pārskatāmā nākotnē tiks liegta dalība visos WA rīkotajos pasākumos," teikts paziņojumā.

Sankcijas ir stājušās spēkā ar paziņojuma brīdi.

Pasākumi, uz kuriem attiecas sankcijas, ietver arī pasaules vieglatlētikas čempionātu šogad ASV pilsētā Jūdžinā, šā gada pasaules vieglatlētikas čempionātu telpās Belgradā un pasaules komandu čempionātu soļošanā Omānas galvaspilsētā Muskatā, kas sāksies jau piektdien.

Padome arī vienojās nākamajā nedēļā (9.-10.marts) plānotajā sanāksmē apsvērt turpmāko rīcību, tostarp Baltkrievijas šī sporta veida federācijas darbības apturēšanu.

Krievijas Vieglatlētikas federācija (KVF) kopš 2015.gada jau ir atstādināta no dalības WA pasākumos dopinga pārkāpumu dēļ, un tāpēc šobrīd tai nav tiesību rīkot pasaules mēroga vieglatlētikas sacensības vai sūtīt komandu uz starptautiskajiem čempionātiem.

WA skaidro, ka šobrīd Krievijas sportisti, kuri saņēmuši neitrālā atlēta statusu 2022.gadam, vēl var startēt, taču tuvākajā nākotnē tiks izslēgti no dalības WA sacensībās.

Visiem Krievijas neitrālajiem atlētiem vai Baltkrievijas sportistiem, kuri pašlaik ir akreditēti sacensībām Muskatā vai pasaules čempionātam telpās Belgradā, kā arī šo valstu apkalpojošajam personālam un funkcionāriem, akreditācija tiks atsaukta, un tiks liegta pieteikšanās.

"Pasaule ir šausmās par Krievijas izdarīto, kurai palīdzējusi un darāmo sekmējusi ir Baltkrievija. Pasaules valstu līderi centās izvairīties no šī iebrukuma ar diplomātiskiem līdzekļiem, taču nesekmīgi, ņemot vērā Krievijas nelokāmo nodomu iebrukt Ukrainā. Bezprecedenta sankcijas, ko pret Krieviju un Baltkrieviju ievieš valstis un nozaru pārstāvji visā pasaulē, šķiet vienīgais mierīgais veids, kā izjaukt un atspējot Krievijas pašreizējos nodomus un atjaunot mieru," uzrunā padomei teica WA prezidents Sebastjans Ko.

Viņš piebilda, ka nav sankciju sportistiem noteikšanas viņu valstu valdības rīcības dēļ piekritējs un nosoda politiķu vēršanos pret sportu. Tomēr, ja valstu valdības, uzņēmumi un citas starptautiskas organizācijas ir noteikušas sankcijas un veikušas pasākumus pret Krieviju visās nozarēs, sports nevar būt izņēmums, lai izbeigtu šo karu un atjaunotu mieru.

Lēmumu atzinīgi novērtēja arī WA Atlētu komisijas priekšsēdētāji francūzis Reno Lavilenī un jaunzēlandiete Valerī Adamsa.

Krievijas un Baltkrievijas vieglatlētikas federācijas ir informētas par WA padomes lēmumiem un tām ir tiesības iesniegt apelāciju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Pasaules vieglatlētikas čempionātā telpās Belgradā Latviju 400 metru skrējienā pārstāvēs Gunta Vaičule.

Sacensības no 18. līdz 20. martam norisināsies Belgradā.