Sporta zvaigznes
2022. gada 7. janvāris, 14:47

Ēdiens ar tārpiem un dzīve kā "zārkā": Džokovičs nogādāts bēgļu pārpildītā viesnīcā

Jauns.lv

Austrālijā uz turnīru neielaistais serbu tenisists Novaks Džokovičs pašreiz uzturas imigrācijas viesnīcā Melburnā, kurā bēgļi un patvēruma meklētāji mēdz dzīvot vairākus mēnešus un pat gadus. Ārvalstu medijiem par viesnīcas apstākļiem sniegtas neglaimojošas atsauksmes.

Kā zināms, 34 gadus vecais Džokovičs trešdien ieradās Melburnā, kur varasiestādes konstatēja kļūdu viņa vīzas pieteikumā.

Džokovičs pret Nadalu - milžu cīņa Melburnas finālā

Planētas pirmā rakete vīriešu tenisā Novaks Džokovičs svētdien Melburnā triumfēja sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā - Austrālijas atklātajā čempionātā. Džokovičs ...

gallery icon
40

Zināms, ka Džokovičs nav vakcinējies pret Covid-19, bet Austrālijā ieceļot un "Grand Slam" turnīrā piedalīties drīkst tikai pret šo slimību vakcinētie. Izņēmums ir "pamatoti pierādījumi", ka persona medicīnisku apsvērumu dēļ nevar vakcinēties.

Par Džokoviča izraidīšanu Austrālijas tiesa lems pirmdien, bet līdz tam laikam pasaulslavenajam sportistam jādzīvo viesnīcā "Park Hotel". Ārpus ēkas ir sapulcējušies Džokoviča fani un vēl vairāki aktīvisti, kuri cer, ka serbu sporta zvaigznes uzturēšanās viesnīcā vērsīs uzmanību uz apstākļiem, kādos viesnīcā jādzīvo patvēruma meklētājiem un bēgļiem.

Bēgļiem paredzētā viesnīca "Park Hotel", kur uzturās tenisa zvaigzne Džokovičs

Austrālijā uz turnīru neielaistais serbu tenisists Novaks Džokovičs pašreiz uzturas imigrācijas viesnīcā Melburnā, kurā bēgļi un patvēruma meklētāji mēdz dzīvot ...

gallery icon
15

Ēdiens ar tārpiem

BBC sazinājās ar vienu no viesnīcas iemītniekiem - Muhamedu Džoju Miahu, kurš pastāstīja, ka, dzīvojot viesnīcā, jūtas "garīgi salauzts".

"Es neesmu jutis ne svaigu gaisu, ne gaismu no ārpuses," viņš sacīja. "Mana dzīve rit tikai istabā."

Viņš dalījās ar viņam piešķirto vakariņu attēlu, kas, pēc viņa sacītā, uzņemts decembra beigās. Tajā redzami tārpi. "Es apēdu divus vai trīs, kas bija manos brokoļo," viņš atminas. 

"Lai ko viņi mums dotu, mums tas ir jāapēd, lai izdzīvotu. Ēdiens ir ļoti slikts."

Vīrieša sacītais atbilst arī Austrālijas medija "SBS News" ziņotajam pērnā gada izskaņā. "Mēs viņiem nepārtraukti sakām, ka nevaram ēst šāda veida ēdienu, bet viņi neklausās," ziņu vietnei sacīja kāds patvēruma meklētājs no Irākas. "Es esmu zaudējis svaru, jo ēdu tikai riekstus."

foto: VIA REUTERS
Ēdiens, kas tiek pasniegts bēgļiem un patvēruma meklētājiem

Kurdu bēglis Mostafa "Moz" Azimitabars, kurš viesnīcā "Park Hotel" pavadījis divus mēnešus, savu istabu raksturoja kā "zārku". Viņš pavadījis aptuveni 23 stundas diennaktī telpā kopā ar vēl vienu personu, logi bijuši tonēti un aizzīmogoti.

Sūdzējušies Džokoviča vecāki

Kā raksta BBC, arī Džokoviča vecāki izmitināšanas apstākļus nosaukuši par "šausmīgiem" un apgalvo, ka pret viņu dēlu izturas kā pret ieslodzīto.

Sportista tēvs Srdjans Džokovičs piedalījies demonstrācijās pie Nacionālās asamblejas ēkas Serbijā. "Viņš izpildīja visus nepieciešamos nosacījumus, lai ieceļotu un piedalītos turnīrā, kurā viņš noteikti būtu uzvarējis, jo viņš ir Novaks, labākais tenisists un sportists pasaulē," sacīja sportista tēvs.

"Jēzus tika sists krustā un daudz ko pārcieta, bet joprojām ir dzīvs starp mums. Arī Novaks ir krustā sists... viņš izturēs."
foto: REUTERS/SCANPIX
Novaka Džokoviča tēvs Srdjans Džokovičs

Viņš pauda, ka vīzu jautājumam "nav nekāda sakara ar sportu, tas ir politisks uzbrukums".

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs sacīja, ka viņa valdība lūgusi sportistu pārvietot no "bēdīgi slavenās viesnīcas" uz citu vietu.

Tomēr Austrālijas vicepremjers Bārnabijs Džoiss BBC paudis, ka bagātie cilvēki "nevar klīst pa pasauli, domājot, ka viņi stāv pāri likumiem".

Daži viesnīcā iesprūduši gadiem ilgi

Lai gan tā arī līdz galam nav skaidrs, kādos apstākļos tiek turēta serbu tenisa zvaigzne, aktīvisti ir uzsvēruši atšķirību starp to, kādā situācijā ir sportists un citi viesnīcā dzīvojošie. 

foto: VIA REUTERS
Istabiņa viesnīcā "Park Hotel" Melburnā

"Novaks Džokovičs ir pavadījis tikai vienu nakti imigrācijas apcietinājumā Austrālijā, bet daži ir bijuši ieslodzīti... gadiem ilgi," tviterī raksta Sofija Maknīla no "Human Rights Watch". "Austrālijas izturēšanās pret patvēruma meklētājiem ir necilvēcīga, dziļi nežēlīga un nelikumīga saskaņā ar starptautiskajām tiesībām."

Lielākā problēma viesnīcā turētajiem esot "viņu aizturēšanas nenoteiktais raksturs" - Džokovičs vismaz zinot, ka kādā brīdī viņš tiks ārā - vai nu iegūstot vīzu, vai tiekot deportētam, bet citiem šādas iespējas nav.  

Patvēruma meklētāju resursu centrs lēš, ka šobrīd "Park Hotel" atrodas 33 bēgļi. Viesnīca bēgļus un patvēruma meklētājus uzņem kopš 2020. gada beigām.

Neviens Džokoviču viesnīcā netur

Austrālijas iekšlietu ministre Kārena Endrūsa pēc sabiedrībā izskanējušā sašutuma paziņojusi, ka Džokovičs "var brīvi doties prom jebkurā laikā" un Austrālijā netiek aizturēts.

"Džokoviča kungs Austrālijā netiek turēts gūstā," viņa sacīja. "Viņš var brīvi doties prom jebkurā laikā, kad vien viņš to vēlas."

Ministre pauda, ka sportistam, kā jebkurai citai personai, kas vēlas ieceļot Austrālijā, ir jāatbilst ieceļošanas prasībām, kas šobrīd ietver medicīniskus pierādījumus par vakcinācijas pret Covid-19 faktu vai alternatīvus medicīniskus iemeslus, kādēļ persona nevar tikt vakcinēta.

Endrūsa norādīja, ka Džokovičs šīs prasības nav izpildījis, liekot noprast, ka problēma neesot bijusi ar tenisista vīzu, bet gan pierādījumiem, kas bijuši nepieciešami, ieceļošanai Austrālijai. Nojaušams, ka runa ir par pierādījumiem, ka Džokovičs nevar vakcinēties medicīnisku apsvērumu dēļ.

Arī Spānijas tenisa zvaigzne Rafaels Nadals ceturtdien pauda savu nostāju, ka Džokovičam ir jāsaprot sekas un risks tam, ka viņš nav vakcinējies. 

"Pašlaik skaidrs ir tas, ka, esot vakcinētam, var spēlēt "Australian Open" un jebkur citur, un, manuprāt, pasaule jau ir pietiekoši cietusi, lai tomēr varētu sekot noteikumiem," piebilda Nadals. 

Spānijas tenisists norādīja, ka Džokovičs ir pieņēmis pats šādu lēmumu un tagad viņam ir jāstājas pretī sekām. "Protams, man nepatīk šī situācija, bet viņš zināja noteikumus jau daudzus mēnešus pirms turnīra," teica Nadals.

Ārvalstu mediji ziņo, ka tai pat viesnīcā izmitināta arī čehu tenisiste Renata Voracova, kurai anulēta Austrālijas vīza.

Džokovičs Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis deviņas reizes un ar šveicieti Rodžeru Federeru un spāni Rafaelu Nadalu dala "Grand Slam" titulētāko tenisistu godu - viņiem katram ir pa 20 trofejām.

Novāks Džokovičs pirmo reizi triumfē Vimbldonā

gallery icon
14

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs - Austrālijas atklātais čempionāts - norisināsies no 17. līdz 30.janvārim.