Futbols
2021. gada 3. decembris, 07:28

Norvēģijas futbola izlases vārtsardze - 19 gadu veca lietuviešu meitene: "Lietuvai es pateicu - nē"

Jauns.lv

Norvēģijas vīriešu futbola izlasē bieži redzams, ka izlasi pārstāv citu tautību futbolisti, kuri ieguvuši valsts pilsonību vai dzīvo Norvēģijā kopš bērnības. Savukārt sieviešu izlasē līdzīga situācija nebija bijusi jau 12 gadus. Par to trešdien parūpējās lietuviešu futboliste Rugile, kura trešdien sargāja vārtus vienai no labākajām valstsvienībām pasaulē.

Šajā spēlē gan 19 gadu vecajai kluba „Rosenborg“ vārtsardzei Rugilei Marijai Rulītei (Rugilė Marija Rulytė) nebija daudz darba. Viņas pārstāvētā Norvēģijas izlase Erevānā ar 10:0 uzvarēja Armēnijas futbolistes.

Rugiles debija bija diezgan neparasta, jo mačs sākās 30. novembrī, taču tika pārtraukts 71. minūtē biezas miglas dēļ. Atlikušo pusstundu futbolistes spēlēja 1. decembra rītā no plkst. 8 pēc Erevānas laika.

foto: AP/Scanpix

Norvēģijas sieviešu futbola izlase pasaules FIFA rangā ieņem 12. vietu un regulāri piedalās pasaules un Eiropas čempionātos.

Parasti norvēģu vārtus sargā Cecīlija Fiskerstranda (Cecilie Fiskerstrand), bet maču ar pasaules čempionāta atlases grupas autsaiderēm sāka debitante. Viņa portālam NRK.no pastāstīja, ka viņu uz izlasi uzaicinājusi arī Lietuva.

foto: AP/Scanpix

"Es teicu "nē" Lietuvai un vairāk nekā "jā" Norvēģijai. Šī ir vieta, kur vēlos spēlēt futbolu, lai gan lietuvieši man solīja, ka uzreiz kļūšu par pamatvārtsardzi. Es nevēlos tērēt laiku nekam citam. Es jūtu lielāku saikni ar Norvēģiju nekā ar Lietuvu, šeit arī iespējas ir lielākas," portālam NRK.no sacīja jaunā futboliste.
Norvēģu mediji ziņo, ka lietuviete ir pirmā spēlētāja sieviešu izlasē pēdējo 12 gadu laikā, kuras abi vecāki nav norvēģi. Līdz šim tāda ir bijusi tikai viena, lai gan komandā ir futbolistes, kurām viens no vecākiem nav norvēģis.

foto: AP/Scanpix

“Jā, tā ir problēma. Mums nav pietiekami daudz meiteņu ar multikulturālām saknēm, kuras izvēlētos spēlēt futbolu. Mēs esam izmēģinājuši daudz ko, bet nekāda izrāviena nav. Viņām vienkārši trūkst intereses.

Ja vēlamies izcīnīt medaļas labākajos čempionātos, spēlēt labāko futbolu, mēs nevaram ļaut šīm talantīgajām meitenēm palikt nepamanītām vai palaist viņas garām,” NRK.no citē norvēģu treneres Lises Klavenesas teikto.

Kad par to jautāts Rugilei, tiešas atbildes viņai nebija: “Es nezinu. Ne visi, kas ierodas Norvēģijā, ir sportisti, un ne jau visi te atbrauc, lai par tādiem kļūtu.”

foto: AP/Scanpix

Rugile dzimusi Lietuvā un 10 gadu vecumā kopā ar vecākiem pārcēlusies uz Norvēģiju.

Norvēģijas izlase 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā ir F grupas līdere. 6 mačos norvēģietes ir izcīnījušas 5 uzvaras un vienreiz spēlējušas neizšķirti.

1995. gadā Norvēģijas futbolistes kļuva par pasaules čempionēm,  1987. un 1993. gadā par Eiropas čempionēm, bet 2000. gadā - par olimpiskajām čempionēm.

Lietuvietes Rugiles Marijas Rulītes debijas mačs Norvēģijas sieviešu futbola izlasē

gallery icon
5