Sporta zvaigznes
2021. gada 22. novembris, 21:40

"87% – nekur nav tāda cipara!" NMPD komentē trenera Ingus Eiduka nevešanu uz slimnīcu pirmajā reizē

Jauns.lv

Komentējot mūžībā aizsauktā slēpošanas trenera Ingus Eiduka ģimenes publiski pausto "Latvijas Avīzei", ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nav laikus sniedzis palīdzību ar Covid-19 sasirgušajam Eidukam, NMPD visus pārmetumus noraida.

Lai arī Eiduka meita Patrīcija laikrakstam norāda, ka pirmajā reizē, kad mediķi ieradušies, skābekļa piesātinājums asinīs bijis 87%, tomēr NMPD vadītāja Liene Cipule Latvijas Televīzijas  raidījumam "Panorāma" skaidro, ka šāds cipars nekur nav atzīmēts. "Pārbaudījām - saturācijas līmenis atbilda pēc algoritma, kas neparedzēja, ka pacientam ir vajadzīga hospitalizācija. Šis 87% – nekur nav konstatēta tāda cipara."

Covid-19 pacientu ārstēšanai kā vienu no hospitalizēšanas kritērijiem nosaka tad, ja skābekļa saturācija asinīs mazāka par 90%.

Arī sociālajā vietnē "Facebook" NMPD publiskojis paziņojumu: "Masu medijos publicētā informācija neatbilst faktiskajai situācijai – mediķu brigāde izsaukuma laikā veica visu nepieciešamo veselības rādītāju mērījumus (temperatūra, asinsspiediens, pulss, cukura līmenis, elpošanas frakvence, elektrokardiogramma, tajā skaitā skābekļa koncentrācija asinīs), konstatējot, ka tie ir atbilstoši stāvoklim, kas konkrētajā brīdī neprasa pacienta hospitalizāciju un ļauj turpināt ārstēšanos ģimenes ārsta uzraudzībā. Turklāt skābekļa koncentrācija asinīs izsaukumā mērīta atkārtoti ar 30 minūšu intervālu."

NMPD norāda, ka, iespējams, rakstā minēto skābekļa mērījumu uzrādījusi privāta ierīce, ko pacienti paši lieto mājās paškontrolei. "Jāuzsver, ka dienesta mediķi, izvērtējot jebkura pacienta stāvokli, izmanto specifisku medicīnisko aparatūru, kam ražotāja pārstāvji regulāri veic tehniskās apkopes un regulāri pārbauda, kalibrē, lai mērījumi vienmēr būtu precīzi."

Dienests uzsver, ka visa informācija par ikvienam pacientam izsaukuma laikā veiktajiem izmeklējumiem, fiksētajiem veselības rādītājiem un sniegto palīdzību tiek reģistrēta elektroniskajā izsaukumu kartē, kas ir medicīniskā dokumentācija. Par jebkuru izsaukumu ir iespējams precīzi pa minūtēm izsekot līdzi visām brigādes veiktajām darbībām ar pacientu, tajā skaitā veselības rādītājiem. Pēc pieprasījuma šo informāciju dienests nodod arī kontrolējošām institūcijām, kad tās vērtē pacientiem sniegto palīdzību.

Ņemot vērā Pacientu tiesību likuma normas, dienests nav tiesīgs medijiem vai citām personām sniegt informāciju par pacientu veselības stāvokli vai sniegto palīdzību. Tāpēc NMPD aicina – ja kādā situācijā pacientiem vai piederīgajiem ir šaubas par dienesta darbu, vienmēr vērsties dienestā. Tikai tā varam sniegt izvērstu informāciju par pacienta veselības rādītājiem un mediķu veiktajām darbībām. Iespējams, tas novērstu situācijas, kad publiskajā vidē nonāk neprecīza vai nepārbaudīta informācija, kas vairo neuzticēšanos mediķu darbam un nedrošības sajūtu sabiedrībā. "Kā jebkurā profesijā, arī medicīnā strādājošie var kļūdīties. Tāpat var būt gadījumi, kas apliecina, ka nepieciešami uzlabojumi darba organizācijā kopumā. Šādas situācijas ir jāatpazīst, jāvērtē un jāmazina to iespējamība nākotnē vai jārod jauni, sistēmiski uzlabojumi. Arī dienestā pacientu drošības sistēmas ietvaros ik dienu vērtējam savu darbu. Šajā reizē sākotnējais izvērtējums liecina, ka dienesta mediķu rīcība ir bijusi atbilstoša."

Sarunai ar Latvijas Televīziju Eiduka meita nepiekrita.

Šādos gadījumos tuvinieki pēc taisnības var vērsties Veselības inspekcijā, bet ģimenes locekļi gan pagaidām to neplāno.

Jau vēstījām, ka novembrī aizsaulē aizgājušā slēpošanas trenera Ingus Eiduka ģimene šaubās, vai viņam laikus sniegta adekvāta medicīniskā palīdzība.

Eiduks 61 gada vecumā novembra sākumā slimnīcā nomira no Covid-19. Vīrietis bija vakcinējies, taču saslimis ļoti smagi un slimnīcā nogādāts jau ar plašiem plaušu bojājumiem. Treneris trīs nedēļas cīnījās par dzīvību slimnīcā, taču mira.

"Tētis bija pilnībā vakcinējies, bet tas nepasargāja viņu no kovida. Tā bija piektdiena, kad laboratorijā konstatēja pozitīvu testu. Diemžēl veselības stāvoklis tik strauji pasliktinājās, ka svētdien bija jāsauc ātrā palīdzība. Mediķi atbrauca, ar pulsa oksimetru izmērīja skābekļa piesātinājumu asinīs, tas bija 87 procenti. Aprunājās, kādas zāles viņš lieto, un nolēma nevest uz slimnīcu, jo tur tāpat neizdarīšot neko vairāk kā mājās. Bet nākamajā dienā tētim jau bija tik ļoti slikti, ka viņš vairs nevarēja nostāvēt kājās, tāpēc atkal saucām ātro palīdzību. Atbrauca neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde un brīnījās, kāpēc tētis uz slimnīcu neesot aizvests jau iepriekšējā dienā. Arī Jēkabpils reģionālās slimnīcas mediķi bija pārsteigti, kāpēc pacients nav atvests ātrāk," "Latvijas Avīzei" stāstījusi trenera meita, pazīstamā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka.