foto: Shutterstock
Kas sporta jomā būs atļauts no 15. novembra un ko par to saka federācijas
Pagaidām nav vēl skaidrs, vai kādos iekštelpu treniņos nebūs nepieciešamas sejas maskas.
Citi sporta veidi
2021. gada 10. novembris, 15:37

Kas sporta jomā būs atļauts no 15. novembra un ko par to saka federācijas

Jauns.lv / LETA

Sporta jomā no 15. novembra pamatā tiek saglabātas prasības, kas bija spēkā laika posmā no 11. oktobra līdz 20. oktobrim, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļā.

Vienlaikus prasība par darbību epidemioloģiski drošā vidē jeb "zaļajā režīmā" attiecināta arī uz Latvijas izlases tajā skaitā jauniešu un junioru, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņu norisi.

"Zaļajā režīmā" turpmāk būs jānorisinās arī visām sporta sacensībām, tajā skaitā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām. Vienīgais izņēmums, kad sporta sacensības drīkstēs norisināties epidemioloģiski daļēji drošā vidē jeb "dzeltenajā režīmā", turpmāk būs tikai attiecībā uz starptautiskiem sporta pasākumiem, turklāt tikai gadījumā, ja tiks nodrošināta to norise tā sauktajā "burbuļa formātā".

Tas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām, regulāru visu personu, arī personu ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, testēšanu pret Covid-19, un citu sacensību drošības protokolā Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai noteikto prasību izpildi. Prasība ievērot "burbuļa formātu" attiecināma arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas.

Lai mazinātu Covid-19 izplatību sporta sacensību skatītāju vidū, papildus tiek noteikta prasība, ka skatītāji sporta sacensību norises laikā arī pārtraukumos nevarēs pārvietoties.

Lai izvērtētu droša iekštelpu sporta treniņu norisei izvirzāmās papildu prasības bērniem līdz 12 gadiem, IZM sadarbībā ar attiecīgo sporta veidu sporta federācijām plāno īstenot izmēģinājuma projektus iekštelpu sporta treniņu norisei hokejā, daiļslidošanā un šorttrekā ledus hallēs (iekštelpu slidotavās), kā arī sporta peldēšanā publiskas lietošanas peldbaseinos. Tas perspektīvā ļautu paplašināt iekštelpu treniņu iespējas bērniem līdz 12 gadu vecumam, kuriem pašlaik nav iespējams vakcinēties pret Covid-19.

Uz daudziem interesējošo jautājumu, vai atļauts sportot un trenēties būs arī amatieriem, atbildējis IZM sporta departementa vadītājs Edgars Severs, ka "zaļajā režīmā" tas būs atļauts, ja tiks nodrošinātas visas nepieciešamās epidemioloģiskās prasības.

Savukārt bērniem līdz 12 gadu vecumam joprojām nāksies sportot ārā vai divatā ar vakcinātu treneri. Kā pirmie eksperimentālie sporta veidi, kuros tiks ļauts trenēties iekštelpās būs hokejs un peldēšana, bet pēc tam tas varētu tikt pielāgots arī citos sporta veidos, tā atklāj Severs.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien apstiprināja detalizētu regulējumu "dzīvei no 15. novembra", kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē.

Peldēšanas federācija pagaidām piesardzīga

Latvijas peldētāju saimi sportošana "zaļajā režīmā" pēc 15. novembra apmierina tikai daļēji, norādīja Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) vadītājs Aivars Platonovs.

Vienlaikus prasība par darbību epidemioloģiski drošā vidē jeb "zaļajā režīmā" attiecināta arī uz Latvijas izlases tajā skaitā jauniešu un junioru, Latvijas Olimpiskās vienības un Latvijas Paralimpiskās vienības sportistu, komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu komandu sportistu, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijas un augstas klases sportistu sagatavošanas centru izglītojamo sporta treniņu norisi.

"Zaļajā režīmā" turpmāk būs jānorisinās arī visām sporta sacensībām, tajā skaitā arī komandu sporta spēļu augstāko līgu komandu sporta sacensībām.

Platonovs uz IZM paziņojumu raugās piesardzīgi, norādot, ka secinājumus varēs izdarīt pēc likumprojekta publicēšanas.

"Šobrīd izskanējusī informācija par to, ka "zaļajā režīmā" varēs sportot, mūs apmierina daļēji. Cik mums ir zināms, vakcinācijas aptvere peldētāju vidū ir visnotaļ liela, ne tikai profesionālā, bet arī interešu izglītības līmenī," skaidroja Platonovs.

Ņemot vērā ierobežojošo pasākumu mīkstināšanu, mēneša beigās varētu norisināties arī starptautiskās sacensības "Rīgas Sprints", kas sākotnēji bija iecerētas oktobrī.

"Saprotam, ka spēkā vairs nebūs tā absurdā prasība, ka pusei no dalībniekiem ir jābūt pieaugušajiem. Sprintam ir pieteikušies igauņi, kā arī interesi izrāda grieķi. Savukārt decembrī mums ir iecerēts Latvijas junioru čempionāts, kuru arī, visticamāk, rīkosim, bet tās ir vairāk nacionāla mēroga sacensības," stāstīja Platonovs.

Hokeja federācija droši par virslīgām

Latvijas Hokeja federācijai (LHF) šobrīd skaidrība ir tikai par Latvijas vīriešu un sieviešu čempionātu turpmāko norisi pēc 15.novembra, teica LHF ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs.

"Ir vēl nianses, kuras vēlamies precizēt, bet, ņemot vērā šī brīža redakciju, kurā atrunāts, ka viss norisināsies tikai "zaļajā režīmā", tad notiks "Optibet" Hokeja līga un Latvijas čempionāts sievietēm," teica Pļāvējs.

Savukārt par to, kādā veidā varēs turpināties sporta darbs ar bērniem un jauniešiem, LHF cer dzirdēt atbildi no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kas ceturtdien, 11.novembrī attālināti tiksies ar sporta veidu federācijām.

"Šobrīd tiek runāts, ka jauniešiem treniņi tiks atļauti "zaļajā režīmā" un izņēmumu varēt piemērot bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem," teica Pļāvējs.

Lai izvērtētu droša iekštelpu sporta treniņu norisei izvirzāmās papildu prasības bērniem līdz 12 gadiem, IZM sadarbībā ar attiecīgo sporta veidu sporta federācijām plāno īstenot izmēģinājuma projektus iekštelpu sporta treniņu norisei hokejā, daiļslidošanā un šorttrekā ledus hallēs (iekštelpu slidotavās), kā arī sporta peldēšanā publiskas lietošanas peldbaseinos.

Stingro ierobežojumu laikā netika apturēta vien OHL čempionāta norise.

Florbolā augsta vakcinācijas aptvere

 "Elvi Florbola līgas" komandas pirms čempionātu atsākšanās sasniegušas augstu vakcinācijas aptveri, teicis Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons.

"Elvi Florbola līgas" vīriešu un sieviešu turnīru kalendārā pirmie mači ieplānoti jau nākamajās dienās pēc ierobežojumu atcelšanas.

"Bija saruna ar dažiem klubiem, lai varētu aizvadīt dažus kopējos treniņos. Izlašu spēlētāji trenējas regulāri, bet pārējiem tādu iespēju nav bijis," par komandu gatavību atsākt čempionātu teica Pētersons. "Kādi 90-95% augstākās līgas dalībnieku ir vakcinējušies, jau pirms stingrajiem ierobežojumiem aptuveni septiņas komandas bija "zaļas"."

Oktobrī LFS valde vienbalsīgi lēma, ka Latvijas izlašu dalībniekiem (spēlētājiem, treneriem, personālam un citām personām), kuri piedalās jebkuros pasākumos Latvijas florbola izlases sastāvā un kuriem nav sadarbspējīga sertifikāta, gadījumos, ja ir nepieciešams veikt jebkura veida Covid-19 testus, izmaksas par tiem ir jāsedz dalībniekiem pašiem. Šis nosacījums attiecas arī uz jebkurām citām papildu izmaksām, kuras radīsies LFS, piemēram, ja nevakcinētam spēlētājam būs nepieciešama pašizolācija.

Gandrīz visi izlases dalībnieki ir vakcinējušies un šobrīd šis noteikums attiecoties, iespējams, tikai uz vienu personu.

Abas Latvijas florbola izlases gatavojas decembrī gaidāmajiem pasaules čempionātiem.

"Viss plāns, kuru sastādījām abām izlasēm, tiek izpildīts kopš vasaras. Abas izlases ir labi pastrādājušas. Vienīgi, ņemot vērā to, ka nebija skaidrības par ieceļošanas noteikumiem Slovākijā, neaizbraucām uz vienu izlašu turnīru. Nevarējām uzņemties risku, tāpēc vīriešu izlase aizbrauca uz Somiju, bet sieviešu izlase spēlēja ar Igauniju," stāstīja Pētersons.

Latvijas sieviešu izlasei pasaules čempionāts notiks no 27. novembra līdz 5. decembrim Upsālā, bet vīriešiem meistarsacīkstes būs no 3. līdz 11. decembrim Helsinkos.

Volejbolā nobažījušies par jaunatni

Jauno Covid-19 ierobežojumu apstākļos Latvijas Volejbola federācija (LVF) šobrīd lielākās problēmas saskata ar sacensību rīkošanu jauniešiem, teica LVF ģenerālsekretārs Arnis Tunte.

"Svarīgākās pieaugušo sacensības šis lēmums neietekmēs, jo Baltijas līgu klubos ir simtprocentīga vakcinācija. Vairāk tas skars jaunatnes sacensības. Vakcinācija iespējama no 12 gadiem, bet līdz 14 gadiem ieskaitot tā tiek veikta krietni retāk nekā vecāka gadagājuma jauniešiem. Pieredze liecina, ka vecāki 12. dzimšanas dienā bērniem nedāvina pierakstu uz vakcinēšanos, bet, sākot ar 15 gadu vecumu, vakcinēto skaits strauji pieaug. Jaunatnes līgā spēlēs tikai tie volejbolisti, kuri būs vakcinējušies," situāciju volejbola saimniecībā skaidro LVF ģenerālsekretārs.

Komandas spēlēs arī amatieru sacensībās, jo lielākā daļa volejbolistu arī tajās ir vakcinējušies pret Covid-19. "Arī tajās līgās, kurās piedalās tikai Latvijas komandas, vakcinējušies ir apmēram 80% spēlētāju, un mači notiks," teica Tunte.

Viņš piebilda, ka arī jauniešu komandās no 14 gadu vecuma jau pa apmēram astoņiem - desmit spēlētājiem katrā no komandām ir vakcinējušies. Lai aizvadītu spēli, nepieciešami septiņi volejbolisti vienā tīkla pusē, un spēlēšana būs atkarīga no vakcinēšanās.

Vairāk par sacensību norisi bērniem un jauniešiem, iespējams, varēs zināt pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ceturtdien attālināti rīkotās tikšanās ar sporta veidu federācijām.

Tunte apstiprināja, ka arī visi pludmales volejbolisti, kuri šā gada nogalē aizstāvēs Latvijas krāsas U-19 meistarsacīkstēs un pasaules U-21 čempionātā Phūketā, ir vakcinējušies.

Stingro ierobežojumu laikā netika apturēta vien "Credit24" meistarlīgas čempionāta norise ar Baltijas valstu vīriešu volejbola klubu līdzdalību.

Baltijas līga handbolā atsākas uzreiz

Pēc mājsēdes beigām 15. novembrī Baltijas Handbola līgā Latvijas klubiem ieplānotas spēles jau nākamajā nedēļā, bet pirms Latvijas čempionātu (LČ) vīriešiem un sievietēm atsākšanas klubiem tiks dots laiks treniņiem, apliecināja Latvijas Handbola federācijas (LHF) valdes priekšsēdētāja un ģenerālsekretāre Līga Bīriņa.

"Baltijas Handbola līgā Latvijas klubiem spēles atsāksies nākamnedēļ. Šobrīd vēl tiek precizēts spēļu kalendārs. Baltijas līgā mums tieši bija pauze, un Latvijas klubi gandrīz neko nav zaudējuši. Vienīgās izmaiņas, kas skar Latviju, ir "Ogres" un Ludzas "Latgols" savstarpējā spēle, kam bija jānotiek šajās brīvdienās, kad mēs vēl nedrīkstam aizvadīt mačus. Šī spēle tiks pārcelta uz vēlāku laiku," par Baltijas līgas mačiem stāsta Bīriņa.

Vienīgais profesionālais Latvijas klubs Dobeles "Tenax" Baltijas līgas spēles aizvadīs arī šajā nedēļas nogalē.

"Viņiem ir sakārtotas profesionālās līgumsaistības, un viņi mājsēdes laikā aizvadīja cīņas arī Eiropas Handbola federācijas (EHF) Eiropas kausa otrajā kārtā," precizē LHF ģenerālsekretāre.

Viņa skaidro, ka piektdien federācijai kopā ar klubiem būs kopsapulce, kurā tiks noskaidrots, cik ilgs laiks komandām pēc aizvadītā mēneša, gan lielākā komandu daļa trenēties nevarēja, vajadzīgs, lai varētu atsākt Latvijas čempionātus.

"Pēc 14. novembra visi, kas būs saņēmuši vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātus, drīkstēs trenēties zālē. Dosim klubiem laiku, lai zālē aizvadītu normālus treniņus un samazinātu traumu risku, jo arī mēnesis ir gana liela pauze, lai tas būtu atstājis sekas. Pēc rītdienas sapulces tad arī LHF interneta mājaslapā aktualizēsim LČ spēļu kalendāru," secību skaidro Bīriņa.

Smaga tēma ir jauniešu un bērnu sports. Šobrīd bērnu sports līdz 12 gadiem iespējams vien ārpus telpām, jo valstī esošā likumdošana nosaka, ka līdz 12 gadiem bērnus nevakcinē.

Bīriņa stāsta, ka ir veikta jauniešu komandu apzināšana, lai noskaidrotu, kāds klubos ir vakcinēto skaits.

"Ir klubi, kuri, izskatās, ka varēs turpināt jauniešu čempionātu, un ir, kuri nē. Šobrīd vēl plānojam, kādā formātā atsāksim bērnu un jauniešu čempionātus. Visticamāk, ka tie būs "burbuļa" tipa sabraukumi, bet tas vēl nav apstiprināts. Tas ir darāmo darbu plānā," saka LHF ģenerālsekretāre, piebilstot, ka federācijā tiek gatavoti priekšlikumi bērnu un jauniešu sporta norisei.

"Esam gatavi ievērot drošības noteikumus, taču gribam panākt, lai bērniem atļauj sportot. Daudzu sporta veidu federācijas Latvijā ir vērsušas valdības uzmanību uz bērnu un jauniešu sacensību aizvadīšanu Covid-19 laikā, jo bērniem tās ir ļoti vajadzīgas," uzsver Bīriņa.

Dobeles "Tenax" Baltijas Handbola līgas spēles ar Igaunijas klubiem aizvadīs jau šajā nedēļas nogalē. Sestdien Dobeles Sporta centrā tiks uzņemta "Kehra", svētdien - Pelvas "Serviti".