foto: ZUMAPRESS.com
“Man bija slikta dūša!” Bijušais NHL hokejists stāsta, kā cietis no trenera seksuālās vardarbības
Kails Bīčs savu sapni nepiepildīja - līdz spēlēšanai NHL netika. Iespējams, tieši seksuālās vardarbības dēļ.
Hokejs
2021. gada 28. oktobris, 19:51

“Man bija slikta dūša!” Bijušais NHL hokejists stāsta, kā cietis no trenera seksuālās vardarbības

Jauns.lv

Nacionālā hokeja līgas (NHL) kluba Čikāgas “Blackhawks” bijušais hokejists Kails Bīčs emocionālā intervijā Kanādas medijam TSN atklājis, ka ir tas publiski neatklātais hokejists, kurš cietis no kluba bijušā video trenera Breda Eldriča seksuālās vardarbības.

2008. gada NHL drafta 11. numurs Kails Bīčs līdz sava sapņa piepildījumam – spēlēšanai NHL – tā arī netika. 191 centimetru garais kanādiešu centra uzbrucējs lielāko daļu karjeras pavadījis kārpoties pa Ziemeļamerikas zemākajām līgām – AHL, WHL, ECHL, bet karjeras laikā paguvis uzspēlēt arī Zviedrijā, Austrijā, Ungārijā (pārstāvot gan Slovākijas līgā spēlējošu komandu), bet pēdējās divas sezonas viņš noenkurojies Vācijas pēc spēka trešajā līgā. Vistuvāk spēlēšanai NHL viņš 2010. gadā, kad pēc zemāko līgu sezonu beigām tika izsaukts, lai Stenlija kausa izcīņas laikā piedalītos treniņos kopā ar topošajiem čempioniem. Tomēr lielo iespēju pilnībā sabojāja cilvēks, kuram būtu bijis viņam jāpalīdz.

Intervijā TSN Bīčs atklāj, ka vēl joprojām nav spējis līdz galam pārdzīvot notikušo, taču izmeklēšanas detaļu publiskā pieminēšana viņam ir krietni palīdzējusi atbrīvoties no sloga. Kā vēsta ASV prese, Eldričs pirms finālsērijas Bīča klātbūtnē uzlicis pornogrāfisku video, kura laikā masturbējis un aizskāris tolaik 20 gadus veco hokejistu, mudinot iesaistīties seksuālos sakaros. Vēlāk video treneris Bīčam sūtīja arī draudu īsziņas. Tiek pieļauts, ka viņš varētu nebūt vienīgais Eldriča upuris Čikāgas hokeja komandā.

"Šī bija daudz emociju pilna diena. Es raudāju, es pasmaidīju, es smējos, vēl raudāju. Ne es un mana draudzene mēs īsti nezinājām, kā justies. Mēs īsti nezinājām, ko domāt. Mēs vienkārši turējāmies viens pie otra un atbalstījām viens otru. … "Es nedomāju, ka mēs jebkad spētu iedomāties, kas notiks pēc preses konferences un tālāk notiekošā, ir milzīga atvieglojuma sajūta, attaisnojums, ka tie vairs nebūs tikai mani vārdi pret citu teikto,” TSN pauda Bīčs.  

Trīs Stenlija kausus ar “Blackhawks” izcīnījušais treneris Džoels Kvenevils, kurš tolaik vadīja komandu, bet pašlaik ir NHL līdervienības Floridas “Panthers” galvenais treneris, tolaik bija dzirdējis šīs sūdzības par iespējamu seksuālu vardarbību. Viņa atbilde toreiz bija: koncentrēties Stenlija kausa izcīņai, kas esot svarīgāka par kaut kādu seksuālu vardarbību. Tagad gan Čikāgas komandas paziņojums pilnībā distancējas no šādas pieejas: “Nevienas izslēgšanas spēles vai čempiontituls nav svarīgāku par mūsu spēlētāju vai personāla pasargāšanu no barbariskas uzvedība.”

foto: Yaroslav Sabitov/Shutterstock/ Vida Press
Trīskārtējā Stenlijas kausa ieguvēja trenera Džoela Kvenevila nākotne ir uz jautājuma zīmes. Viņš esot apzināti ignorējis seksuālās vardarbības faktu, lai netraucētu cīņā par čempiontitulu.

Bīčs nespēj aptvert, ka titulētais hokeja treneris tiešām varētu būt teicis ko tādu. Pats Kvenevils ar medijiem par šo tēmu nav runājis, bet tā situāciju atstāstījis “Blackhawks” nu jau bijušais ģenerālmenedžeris Stens Boumens, kuram nebūtu nekāda iemesla kaut ko sliktu teikt par viņam tik veiksmīgo treneri Kvenevilu. Tāpat Bīčs netic, ka tajā laikā būtu bijis iespējams, ka spēlētāji neko nav dzirdējuši par šo incidentu. Centra uzbrucējs ir pārliecināts, ka ģērbtuvē par šo tika runāts.

Atskatoties uz to laiku, kas lielā mērā arī liedza Bīčam piepildīt savu sapni, viņš neslēpj, ka tas bija vientuļš un ļoti tumšs dzīves posms. Īpaši sāpīgs bija brīdis, kad hokejists redzēja, ka viņa pāridarītājs tika cienīts un mīlēts. Pēc Stenlija kausa izcīnīšanas viņam tika uz vienu dienu uzticēta prestižā trofeja, tāpat video treneris piedalījās uzvarētāju parādē Čikāgas ielās.

"Man bija slikta dūša. Es par to ziņoju, un es sapratu, ka informācija nonāca līdz komandas vadībai, bet nekas nenotika," sacīja Bīča. "Tas bija tā, it kā viņa dzīve bija tieši tāda pati kā iepriekšējā dienā. Katru dienu viens un tas pats. Tad, kad viņi uzvarēja, ieraugot viņu parādē, paceļot kausu, komandas bildēs, svinībās, es neko nejutu. Tas lika man justies tā, it kā es neeksistētu. Tas lika man justies, ka esmu nesvarīgs, ka viņam ir taisnība, bet es kļūdījos,” smagāko dzīves posmu atceras šobrīd 31 gadu vecais hokejists.

Bīčs nespēja valdīt asaras, kad viņam jautāja par citu Eldriča upuri, kādu vidusskolas hokejistu. "Es rīkojos muļķīgi - tēloju, biju salauzts. Es darīju to, ko nekad nevarēju iedomāties. Remdēju sāpes alkoholā, narkotikās. Esmu tik ļoti priecīgs par pašlaik notiekošo. Jūtos attaisnots un tagad pa īstam varu sākt dziedināšanas procesu,” tā Bīčs atceras laiku pēc piedzīvotā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka otrdien no amata atkāpās 2022. gada olimpisko spēļu ASV vīriešu hokeja izlases ģenerālmenedžeris Stens Boumens. Kā iemesls tam ir aizdomas, ka Čikāgas "Blackhawks", kurā viņš ilgus gadus ieņēmis augstus amatus, netika pievērta pienācīga uzmanība aizdomām par seksuālu vardarbību klubā.

foto: ddp/Revierfoto / Vida Press
Kails Bīčs savu sapni nepiepildīja - līdz spēlēšanai NHL netika. Iespējams, tieši seksuālās vardarbības dēļ.

NHL otrdien noteica divu miljonu ASV dolāru (1,7 miljonu eiro) sodu "Blackhawks", kurā Boumens bija ģenerālmenedžeris un hokeja jomas prezidents. Viens miljons dolāru no soda naudas tiks atvēlēts vietējām organizācijām, kas konsultē, apmāca un atbalsta seksuālas un cita veida vardarbībā cietušos.
Boumens arī no amatiem klubā atkāpās otrdien pēc NHL paziņojuma. "Pēc šodien notikušā uzskatu, ka ASV Hokeja federācijas interesēs man ir jāatkāpjas," federācija citēja Boumens.

Viņš paziņoja, ka viņa palikšana ASV izlasē novērstu uzmanību no komandas, kā arī uzsvēra, ka tolaik tiklīdz saņēma informāciju par "iespējamu nepiedienīgu uzvedību" nekavējoties ziņojis toreizējam kluba prezidentam un valdes priekšsēdētājam Džonam Makdonovam, kurš "apņēmies atrisināt situāciju".
Neatkarīgā izmeklēšanā secināts, ka "Blackhawks" iekšējās procedūras bija neatbilstošas, nepietiekamas un novēlotas, reaģējot uz aizdomām, ka 2010. gadā toreizējais komandas video treneris Breds Eldričs ir veicis seksuāla rakstura pārkāpumus.

Izmeklēšanā kompānija "Jenner & Block" intervēja 139 lieciniekus, secinot, ka ir pierādījumi, ka Eldričam 2010. gada Stenlija kausa izcīņas laikā bija seksuāla rakstura tikšanās ar kādu no spēlētājiem. Daļa liecinieku notikušo raksturoja kā seksuālu vardarbību, bet citi - kā pēc abpusējas vienošanās notikušu. Laikā, kurā notikuši iespējamie pārkāpumi, Boumens pirmo gadu bija "Blackhawks" ģenerālmenedžeris.

Boumens otrdien atzina, ka tolaik neesot zinājis aizdomu nopietnumu un paļāvies, ka kluba prezidents atrisinās situāciju. "Atskatoties un tagad zinot, ka viņš situāciju pienācīgi nerisināja, man žēl, ka pieņēmu, ka viņš to darīs," uzsvēris Boumens.
Arī "Blackhawks" paziņojumā saviem līdzjutējiem pauda, ka "ir skaidrs, ka organizācija un toreizējā vadība nerīkojās atbilstoši mūsu standartiem vai vērtībām". Komanda pauda nožēlu par anonīmajam spēlētājam un citām iesaistītajām pusēm nodarīto kaitējumu.

foto: IBL/Shutterstock/ Vida Press
Kails Bīčs savu sapni nepiepildīja - līdz spēlēšanai NHL netika. Iespējams, tieši seksuālās vardarbības dēļ.

Boumens 2010. gada 23. maijā piedalījies komandas vadības sanāksmē, kurā runāts par izteiktajām aizdomām, liecina juristu biroja "Jenner & Block" veiktā izmeklēšana. Sanāksmē piedalījies Makdonovs, toreizējais vecākais viceprezidents Džejs Blanks, Boumens, Makīzāks, toreizējais ģenerālmenedžera asistents Kevins Čeveldeiofs un toreizējais galvenais treners Džoels Kvenevils. Toreizējais mentālo prasmju treneris Džims Gerijs sanāksmē sniedzis savu ziņojumu un tad to atstājis. Makdonovs un Blanks vairs nestrādā NHL, bet Boumens un Makīzāks amatus “Blackhawks” vadībā atstāja otrdien. Čeveldeiofs un Kvenevils pašlaik strādā attiecīgi Vinipegas "Jets" un Floridas "Panthers".

NHL komisārs Gerijs Betmens otrdien paziņoja, ka, ja četri bijušie kluba vadības pārstāvji, kas piedalījās sanāksmē un vairs nestrādā NHL, vēlētos atgriezties amatos līgā, viņiem būs jātiekas ar komisāru. Tuvākajā laikā viņš plānojot tikties ar vēl divām personām, kas norādītas izmeklēšanā, un pašlaik strādā citos līgas klubos. Izmeklēšanā secināts, ka līdz konkrētai rīcībai saistībā ar notikušo pagāja vairāk nekā divas nedēļas pēc minētās sanāksmes. Šajās divās nedēļās "Blackhawks" izcīnīja Stenlija kausu.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka līdz aiziešanai no kluba laika posmā no 2010. gada 23. maijam līdz 14. jūnijam, Eldričs seksuāli uzmācies arī kādam kluba praktikantam. 2010. gada 14. jūnijā Eldričs aizgāja no kluba bez izmeklēšanas, bet pirms tam paguva būt par video treneri arī ASV hokeja izlasei 2010. gadā Vankūveras olimpiskajās spēlēs. Drīz pēc tam viņš bija video tiesnesis ASV sieviešu U18 hokeja izlasē un hokeja operāciju direktors Maiami Univeristātē.

Savu karjeru Eldričs uzsāka Sanhosē “Sharks” komandā, kur viņa tēvs Maiks Eldričs ilgus gadus ir galvenais ekipējuma menedžeris, bet turpinājumā bija arī hokeja operāciju direktors Notrdeimas Univeristātē.

2013. gadā viņš saistībā ar citu incidentu tiesā atzina savu vainu par noziedzīgām seksuālām darbībām ar nepilngadīgu personu. Toreizējais vidusskolas hokeja komandas spēlētājs vēlāk tiesā iesūdzēja arī "Blackhawks" par nolaidību un apzinātu klusēšanu, zinot par aizdomām par seksuālu vardarbību, kas vērstas pret Eldriču.

"Jenner & Block" izmeklēšanu sāka pēc tam, kad šogad sūdzību kopīgi iesniedza Kails Bīčs un vidusskolas komandas hokeja spēlētājs. Bijušais “Blackhawks” spēlētājs arī iesniedzis prasību pret komandu, apsūdzot to par nolaidību un apzinātu emocionāla stresa radīšanu.