Sporta zvaigznes
2021. gada 7. oktobris, 06:20

Par teju miljonu izsolē pārdod iepriekš neredzētus boksa leģendas Muhameda Ali veidotus darbus

Jauns.lv

Leģendārā boksera Muhameda Ali gleznu un skiču kolekcija otrdien izsolē Ņujorkā tikusi pārdota par teju miljons eiro, vēsta CNN.

Bonhama veidotās izsoles centrā bija ar flomāsteru veidots zīmējums “Dzeļ kā bite”, kas pārdots par 424 312 ASV dolāriem (aptuveni 368 697 eiro). Tajā attēlots Ali ar rokām virs galvas, stāvot pāri uzvarētam pretiniekam, un tiesnesis bēg no ringa.

Skice un teksts tajā, iespējams, ir mājiens un Ali slavenāko citātu “lido kā tauriņš, dzel kā bite” ("float like a butterfly, sting like a bee"), kuru bokseris 22 gadu vecumā teicis pirms stājies pretī pasaules smagsvara čempionam Sonijam Listonam.

Izsolē tika pārdoti 26 no 28 darbiem par kopsummu 945 524 ASV dolāru (apmēram 819 311 eiro).

Bonhama izsoles nams žurnālistiem skaidroja, ka Ali tēvs bijis profesionāls mākslinieks, kura dēļ arī bokseris sācis interesēties par mākslu. Pieaugot, viņš sāka apmeklēt sporta mākslinieka Leroja Neimana nodarbības.

“Ali parasti zīmēja un gleznoja tos tematus, kas bija vistuvāk viņa sirdij: bokss, pilsoņu tiesības, pasaules miers un humanitārisms,” stāsta izsoles nama pārstāve Helēna Hola.

Boksa leģendas Muhameda Ali apbrīnojamā karjera un dzīve

gallery icon
30

Muhameds Ali aizvadīja ļoti veiksmīgu boksera karjeru, kuras laikā trīs reizes kļuva par pasaules čempionu smagsvariem, profesionāļa karjerā izcīnot 56 uzvaras 61 cīņā, no tām 37 ar nokautu.

Pirmo lielāko panākumu viņš guva 1960.gadā, uzvarot Romas olimpiskajās spēlēs, taču vēlāk zelta medaļu, dusmās par ASV politiķu attieksmi, viņš iemeta upē. Tāpat viņam bija neaizmirstamas cīņas ar Soniju Listonu un Džo Freizeru, kas arī ir kļuvušas par boksa klasiku.

1974. gadā viņš aizvadīja vienu no leģendārākajām boksa cīņām, kad Zairā pārspēja Džordžu Formenu.