foto: Evija Trifanova/LETA
Harijs Vītoliņš Latvijas hokeja izlasei ieceļ jaunu kapteini
Harijs Vītoliņš komandas kapteiņa izvēli veicis vienpersoniski.
Hokejs
2021. gada 20. augusts, 16:16

Harijs Vītoliņš Latvijas hokeja izlasei ieceļ jaunu kapteini

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlases kapteinis olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Rīgā būs Teodors Bļugers, Latvijas Hokeja federācijas (LHF) organizētajā preses konferencē piektdien atklāja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlases galvenais treneris atklāja, ka Bļugeru, kurš preses konferences laikā vēl atradās uz ledus un nevarēja aizņemt sev paredzēto vietu sarunā ar žurnālistiem, par kapteini iecēlis pats.

"Viņam ir bijusi veiksmīga sezona NHL, viņš ir parakstījis jaunu līgumu ar klubu. Laukumā viņš veic apjomīgu darbu. Šis ir īss turnīrs. Tāpēc nav tik svarīgi, ko kapteinis dara ģērbtuvēs," savu izvēli skaidro treneris, uzteicot hokejista Pitsburgā darīto "melno darbu".

Arī Bļugera palīgi Vītoliņam jau ir galvā, taču pagaidām viņš tos vēl nenosauca. Tā kā piektdien Bļugers pārbaudes spēlē ar Norvēģiju laukumā vēl nedosies, "kapteinis būs Ronalds Ķēniņš, viņa palīgi - Zemgus Girgensons un Andris Džeriņš. Rīt, ja spēlēs Bļugers, tas noteikti mainīsies.

Treneris apstiprināja, ka darbs ar izlasi nav sākts no nulles, jo viņš visu laiku ir sekojis līdzi norisēm Latvijas hokejā. Viņš uzsver, ka šobrīd svarīgākais pēc dažādajiem treniņiem komandās un individuāli ir uzturēt spēlētājus formā. Lai saprastu labāk hokejistu pašreizējo stāvokli, ar katru ir runāts individuāli.

"NHL spēlētāji uz ledus izskatās visai labi," par Latvijas uzbrucēju trio no pasaules spēcīgākās līgas - Bļugeru, Girgensonu un Rūdolfu Balceru - saka Vītoliņš. "Katrs ir gatavojies individuāli, arī vismaz četras reizes nedēļā visi ir slidojuši. Ir redzama kvalitāte lēmumu pieņemšanā, kā arī intelekts laukumā. Viņi noteikti būs pastiprinājums komandai," apmierināts ar papildinājumu no Atlantijas okeāna otras puses ir treneris.

LHF prezidents Aigars Kalvītis atklāja detaļas valstsvienības galvenā trenera nomaiņas procesā: "Covid-19 pandēmija sarežģīja dzīvi arī LHF. Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs, kas bija paredzēts iepriekšējā  gadā, tika pārcelts par gadu uz priekšu un notiek tikai pusgadu pirms spēlēm. Līdzšinējam galvenajam treneris Bobam Hārtlijam līgumā bija paredzēts 10 dienu pārtraukums 2020. gada augustā plānotajam olimpiskajam kvalifikācijas turnīram kopā ar Latvijas izlasi. Vēl pēc pasaules čempionāta Rīgā Hārtlijs bija cerību pilns būt kopā ar izlasi augustā, taču jaunajā līgumā viņam šādas atrunas par palīdzību Latvijas izlasei nav. Arī sarunas ar Omskas "Avangard" komandas vadību bija neauglīgas."

Jūnija sākumā LHF sāka gatavoties variantam, ka Hārtlijs uz kvalifikācijas turnīru tikt nevarēs, konsultējoties ar iespējamajiem viņa aizvietotājiem, un pēc saņemtās informācijas, ka Hārtlija augustā Latvijā nebūs, dažu dienu laikā LHF bija zināms, kas būs nākamais galvenais treneris.

Vītoliņš vēl piebilda, ka jūt atbildības nastu uz saviem pleciem, jo Latvijā šis amats ir īpašs.

Par pārbaudes spēlēm ar Norvēģiju viņš saka, ka "pret Norvēģiju gribam redzēt spēlētāju gatavību. Gribas redzēt spēlētāju izpratni - kā spēlētāji ir sapratuši nianses, par ko esam runājuši. Galvenais būs, lai spēlētāji nebaidās spēlēt ar ripu. Pēc tam būs vēl pāris dienu laiks, lai saprastu, kas jāpieslīpē."

Viņš piebilda, ka, protams, gribēsies arī uzvarēt norvēģus, taču tas nav svarīgākais.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Līgums ar Vītoliņu ir par izlases vadīšanu ir noslēgts līdz kvalifikācijas turnīra beigām. Septembrī sarunas tiks turpinātas, apliecināja Kalvītis.

LHF prezidents piebilda, ka uz otro pārbaudes spēli ar norvēģiem sestdien "Arēnā Rīga" kopā ar vecākiem, kuriem būs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes vai arī vīrusu pārslimojusi, spēli varēs raudzīties arī bērni līdz 12 gadu vecumam. Ģimenes pilnā sastāvā varēs apmeklēt spēli. Bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, būs nepieciešams sertifikāts vai negatīvs Covid-19 tests.

"Sestdien tas šajā jomā būs kā eksperiments pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas. Uz piektdienas spēli nevarējām paspēt to izdarīt," saka Kalvītis.

Kvalifikācijas turnīra E grupas spēles no 26. līdz 29.augustam norisināsies "Arēnā Rīga". Par vienīgo ceļazīmi uz Pekinu cīnīsies Latvijas, Francijas, Itālijas un Ungārijas izlases.

Latvijas komanda turnīru sāks 26.augustā plkst.19.30 ar cīņu pret Itāliju. Dienu vēlāk Latvijas hokejistiem plkst.20 paredzēts mačs pret Ungāriju, bet 29. augustā Latvija turnīru noslēgs ar dueli pret Franciju, kas sāksies plkst.17.

Šis Latvijas izlasei būs pirmais turnīrs jaunā trenera Harija Vītoliņa vadībā. Treneru kolektīvā ir Viktors Ignatjevs, Artis Ābols, Raimonds Vilkoits. vārtsargu treneris Juris Klodāns un Kārlis Zirnis.

20. un 21.augustā "Arēnā Rīga" tiks aizvadītas divas pārbaudes spēles ar Norvēģijas valstsvienību.

Paralēli olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Rīgā vēl astoņas valstsvienības sadalīs divas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādi. D grupā Bratislavā tiksies slovāki, baltkrievi, austrieši un poļi. Savukārt Oslo bez mājiniekiem norvēģiem piedalīsies arī dāņi, dienvidkorejieši un slovēņi. Startu olimpiskajās spēlēs izcīnīs tikai grupu uzvarētāji.

Latvijas izlase bija piedalījusies četrās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc kārtas - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006.gadā Turīnā, 2010.gadā Vankūverā un 2014.gadā Sočos, bet uz 2018.gada Phjončhanas Olimpiādi ceļazīme netika izcīnīta.

Dalība turnīrā Pekinā jau nodrošināta Kanādai, Krievijai, Somijai, Zviedrijai, Čehijai, ASV, Vācijai, Šveicei un mājiniecei Ķīnai.

Latvijas hokeja izlases kandidātu saraksts 2022.gada Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs, Artūrs Šilovs, Mareks Mitens, Rūdolfs Lazdiņš;

Aizsargi: Ralfs Freibergs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Zīle, Kristiāns Rubīns, Sandis Smons, Kristaps Sotnieks, Uvis Balinskis, Kārlis Čukste, Artūrs Kulda, Jānis Jaks, Ņikita Mateiko;

Uzbrucēji: Teodors Bļugers, Zemgus Girgensons, Rūdolfs Balcers, Lauris Dārziņš, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Rodrigo Ābols, Oskars Batņa, Deniss Smirnovs, Rihards Marenis, Renārs Krastenbergs, Mārtiņš Dzierkals, Eduards Tralmaks, Haralds Egle, Kaspars Daugaviņš, Rihards Bukarts, Roberts Bukarts, Ronalds Ķēniņš.