foto: Mikus Kļaviņš
Anete Jēkabsone-Žogota: Krastu mačs ir īsti basketbola svētki!
Basketbols
2021. gada 12. augusts, 07:06

Anete Jēkabsone-Žogota: Krastu mačs ir īsti basketbola svētki!

Jauns.lv

Pavisam drīz Rīgā uz AB dambja jau 12. reizi notiks tradicionālais Krastu mačs – 24 stundu ilgā basketbola spēle, kur sacenšas Daugavas labā un kreisā krasta komandas.

Bijusī Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine, 2007. gada Eiropas labākā basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota ir vairākkārtēja Krastu mača dalībniece un šogad ir viena no šī pasākuma patronesēm. Anete, kura kā Rīgas domes deputāte iestājas par veselīgu un sportisku pilsētu, ir gandarīta, ka Rīgā notiek tādi svētki.

foto: Mikus Kļaviņš

Visiem, kam basketbols sirdī

“Diemžēl šogad sanācis tā, ka pati nevarēšu piedalīties, jo būšu ārpus Latvijas. Žēl, jo man patiešām patīk Krastu mačs. Es tur vienmēr esmu ļoti labi jutusies. Tie ir īsti sporta svētki, kur 24 stundas nepārtraukti spēlē basketbolu. Tas patiešām ir unikāli! Turklāt forši ir tas, ka laukumā ir gan profesionāļi, gan amatieri basketbolā, gan profesionāļi savā jomā – aktieri, mūziķi –, kuri ikdienā basketbolu nespēlē, taču Krastu mačā parūpējas par patiešām aizraujošu cīņu un šovu skatītājiem. Krastu mačs ir tā unikālā iespēja kopā sanākt visiem, kam sirdī basketbols,” uzsver Anete Jēkabsone-Žogota.

Krastu mačā Anete ir bijusi gan žūrijā – savulaik kopā ar Valdi Valteru vērtējusi slam dunk konkursu –, gan pati devusies laukumā. Jo pēdējos gados, kopš ievēlēta Rīgas domē, bijusī basketboliste ir viena no tiem, kas Krastu mača laikā piedalās tradicionālajā politiķu duelī – Rīgas domes deputāti pret Saeimas deputātiem. “Oi, šajos mačos vienmēr bijis pamatīgs “kapiņš”, visi cīnās no sirds.

Brīžiem pat radās iespaids, ka politiķi basketbola laukumā vēlas atriebties par politiskajām domstarpībām, parādīt, kurš spējīgāks, kuram lielāka taisnība.

Brīžiem tā nebija nekāda draudzības spēle, bet īsta cīņa, kurā pretinieks netika žēlots, kur ceļš nevienam netika griezts. Protams, sportā tieši tā ir jābūt, bez azarta un cīņas spara neiztikt, bet šajā gadījumā tomēr man gribētos, lai vismaz basketbola laukumā politiķi parādītu, ka spēj būt draudzīgi. Jo tie taču ir Rīgas svētki, tā ir iespēja labi pavadīt laiku draudzīgā atmosfērā, ar prieku, nevis viens otru nesaudzēt basketbola laukumā,” sirsnīgi pasmaida Anete Jēkabsone-Žogota, piebilstot: “Bet var jau arī saprast – pati zinu, kādā azartā spēj ievilkt sports un sacenšanās gars.”

foto: Mikus Kļaviņš

Anete Jēkabsone-Žogota uzsver arī to, ka Krastu mačs ir interesants jebkuram skatītājam – gan tam, kam patīk profesionālu basketbolistu sniegums, gan tam, kuru aizrauj šovs. Piemēram, pirmos šogad priecēs basketbola kļuva VEF Rīga un Ghetto Family spēkošanās, bet otros aizraus nu jau tradicionālais aktieru un mūziķu duelis, kas vienmēr pulcējis skatītāju pilnas tribīnes. “Aktieru un mūziķu spēkošanās vienmēr bijusi kā vesela izrāde, kurā netrūkst ne laba basketbola, ne joku. Kā jau mākslinieki, viņi katru gadu Krastu mačā spēj kvalitatīvi izklaidēt publiku,” priecājas Anete.

Ar olimpisko zeltu sirdī

Bijusī basketboliste arī spriež, ka šogad Krastu mačam īpašu gaisotni radīs Latvijas 3x3 basketbolistu kļūšana par olimpiskajiem čempioniem. “Šo puišu izcīnītās zelta medaļas vairo basketbola popularitāti Latvijā. Tas, ka mūsējie vispār tika uz Tokiju un vēl atveda mājās zeltu... Tas ir kaut kas prātam neaptverams! Es kā bijusī profesionālā basketboliste zinu, ko tas nozīmē. Piecās dienās aizvadīt desmit spēles, turklāt tādā karstumā un vēl ar traumām. Tas ir unikāli!” sajūsminās Anete.

foto: Mikus Kļaviņš

Viņa gan atzīst, ka sākumā pat īsti neesot interesējusies par 3x3 basketbolu, bet, kad mūsu puiši sākuši gūt panākumus starptautiskā līmenī, Anete šo spēli iepazinusi vairāk. “Tas ir pavisam kas cits nekā klasiskais basketbols. 3x3 viss notiek daudz ātrāk, jāspēj momentā reaģēt, uzbrukumā izspēlēt kombināciju, tad uzreiz pārslēgties uz aizsardzību, un tas viss mainās pāris sekundēs. Tur ir jābūt emocionāli un fiziski spēcīgam, jābūt neiedomājami labai saskaņai ar komandas biedriem, kur partnerus saproti un izjūti jau zemapziņas līmenī. Jā, tur ir jābūt īpašām spējām, lai varētu 3x3 basketbolā cīnīties tādā līmenī,” secina pieredzējusī basketboliste.

Anete, kura pati piedalījusies Pekinas olimpiskajās spēlēs, vēl piebilst: “Tās sajūtas nav salīdzināmas. Es zinu, ko nozīmē sports. Bet, sekojot 3x3 Latvijas komandai, emocijas ņēma virsroku. Sākotnēji es finālu skatījos, mierīgi sēžot krēslā, bet visai drīz jau metos kājās. Turklāt fināla mača laikā mums bija paredzēta sapulce. Protams, ka tobrīd pieplakām pie TV ekrāniem, kā jau visā Latvijā. Domāju, ka tobrīd apstājās visi darbi, aizmirsās viss cits uz pasaules, jo bija tikai un vienīgi jāskatās, kā Latvija izcīna zelta medaļas.”

XII Krastu mačs

Krastu mačs šogad notiek Rīgas vasaras 2021 laikā un atzīmējot Rīgas ostas 821. gadadienu. Šogad garākā basketbola spēle pasaulē notiks 21.–22. augustā Daugavas vidū uz AB dambja. Pēc 11 Krastu mačiem ar 6 pret 5 vadībā izvirzījies Daugavas labais krasts.

XI diennakts basketbola turnīrā “Krastu mačs” triumfē Daugavas labais krasts

Svētdien, 16. augustā ar Daugavas labā krasta komandas uzvaru noslēdzies XI diennakts basketbola turnīrs “Krastu mačs”. Tā pastāvēšanas gados kopvērtējumā ...

gallery icon
97

Krastu mačā arī šogad būs slam dunk un trīspunktu metienu konkursi, kur startēs gan vietējie, gan citu valstu dalībnieki. Krastu maču atklās VEF Rīga un Ghetto Family duelis, kam sekos Rīgas Brīvostas un Balta spēkošanās, bet pirmās dienas vakara nagla būs aktieru un mūziķu cīņa. Savukārt otrajā dienā laukumā dosies arī ratiņbasketbolisti, bet Krastu mača beigu rezultāts tiks noteikts politiķu spēlē.

Neiztrūkstoši Krastu mača dalībnieku un apmeklētāju garastāvokli uzmanīs arī mūziķi un DJ. Galvenais koncerts paredzēts sestdienas vakarā pēc aktieru un mūziķu spēles, kad uz skatuves kāps Ozols. Par atklāšanas šovu rūpēsies Citi zēni, kam sekos Very Cool People, Elza Rozentāle, čellists Mareks Radzevičs kopā ar vienu no labākajiem finger-drumming pārstāvjiem pasaulē Riku Fedsu, kā arī Ghetto faktora uzvarētāja Būū. Skaļi vārdi nokomplektēti arī DJ brigādē: Kārlis Ķilkuts, DJ Rudd, Artis Dvarionas, Bogdans Tarans, DJ Monsta, DJ Dubra, Funky DJ Elegant, DJ All-Viss, DJ Spinga, DJ PM2theAM un DJ Aspirīns.