foto: EPA/Scanpix
Soļotājs Ruslans Smolonskis: "Sasniedzu otru sliktāko rezultātu, kas vien varēja būt"
Ruslans Smolonskis (pa labi) cīņā ar Jarko Kunnunenu.
Citi sporta veidi
2021. gada 6. augusts, 16:12

Soļotājs Ruslans Smolonskis: "Sasniedzu otru sliktāko rezultātu, kas vien varēja būt"

Jauns.lv / LETA

Latvijas vieglatlēts Ruslans Smolonskis piektdien Tokijas olimpisko spēļu 50 kilometru soļošanā startā izgāja ar prieka asarām acīs, sarunā ar žurnālistiem minēja sportists.

Jau ziņots, ka Arnis Rumbenieks piektdien izcīnīja 37. vietu, bet Smolonskis tika diskvalificēts Tokijas olimpisko spēļu sacensībās 50 kilometru soļošanā, uzvaru svinot polim Davidam Tomalam.

Ņemot vērā Tokijā prognozējamo karstumu, vieglatlētikas garo distanču sacensības soļošanā un skriešanā norisinās ziemeļu pilsētā Saporo. Tomēr arī tur laikapstākļi nebija saudzīgi, jo temperatūra, sākoties sacensību pēdējai stundai, sasniedza 33 grādus pēc Celsija un turpināja augt.

"Startā izgāju ar prieka asarām acīs par to, ka esmu sasniedzis savu mūža mērķi. Distanci iesāku labi, taču padsmitajos kilometros saņēmu pirmos brīdinājumus, tāpēc nolēmu, ka vairs nesoļošu ar vadošo grupu. Nometu tempu, taču tagad, atskatoties uz sacensībās notikušo, varu teikt, ka šis solis maksāja vairāk nekā, ja būtu palicis līderu grupā," sacensību norisi atcerējās Smolonskis.

Temps, kādā viņš turpināja distanci, Smolonskim nav ierasts, jo sportists tik lēni nesoļojot par treniņos.

"Ķermenis nevarēja ieņemt savu pozīciju un saņēmu vairākus aizrādījumus, kam sekoja piecu minūšu sods. Ļoti žēl, ka nesanāca sevi pierādīt. Sasniedzu otru sliktāko rezultātu, kas vien varēja būt. Pats sliktākais ir izstāšanās," teica Smolonskis.

Diskvalifikāciju Smolonskis saņēma arī aizpērn pasaules čempionātā, taču viņš neuzskata, ka tas būtu pieredzes trūkums.

"Soļošana ir interesants sporta veids, jo ir mači, kuros dod piezīmes, un mači, kuros nedod. Tāpēc beigās īsti nevar saprast, vai ir pareizais solis vai nav. Varbūt nākamajos mačos palikšu bez piezīmēm. Māku soļot, taču acīmredzot ne līdz galam, jo joprojām rāda piezīmes," secināja sportists.

Smolonskis arī pastāstīja, ka viņš gana veiksmīgi pēc ierašanās Tokijā pielāgojies Japānas laikam.

"Lidojot, mēģināju negulēt, lai Tokijā plkst.19 varētu iet gulēt. Sanāca stundu vēlāk, jo pēc ierašanās aizvadīju treniņu. Pirmajā naktī gulēju labi, bet pēc ierašanās Saporo negribēju pirmajās dienās naktī slēgt kondicionieri. Pēdējās divas naktis slēdzu iekšā, biju izgulējies un žiperīgs, tāpēc laika joslu un laikapstākļu maiņa mani neietekmēja," skaidroja soļotājs.

Turpretī Rumbenieks Japānas laikam centies pielāgoties, vēl atrodoties Latvijā.

"Šeit dzīvoju savā laika zonā, kas nav ikdienā pierasta. Diezgan veikli sanāca aklimatizēties un ķermenis labi pielāgojas laika zonai. Tas nav šķērslis, kas traucētu startēt," teica Rumbenieks.

Viņam šīs bija trešās olimpiskās spēles, taču soļotājs atteicas salīdzināt iepriekšējos startus ar soļojumu Tokijā.

"Gatavojos kā jebkuram nopietnam startam, tāpēc neteiktu, ka šīs sacensības kādā veidā atšķiras. No šī finiša ieguvu diezgan lielu pieredzi, kas būs jāņem vērā nākotnes startos," uzsvēra Rumbenieks.

Tomala līderpozīcijā izvirzījās distances otrajā pusē, pēdējos 20 kilometru soļodams vienatnē. 31 gadu vecais polis finiša līniju šķērsoja pēc distancē pavadītām trīs stundām 50 minūtēm un astoņām sekundēs.

Otro vietu izcīnījušais vācietis Jonatans Hilberts finišēja 36 sekundes vēlāk, bet kanādietis Evans Danfī atpalika 51 sekundi.

Rumbenieks distancē turējās ceturtā desmita beigās un piektā desmita sākumā, finišā Tomalam zaudējot 23 minūtes un 25 sekundes. Tikmēr Smolonskis, tuvojoties distances vidum, bija trešajā desmitā, bet 25 kilometru atzīmi sasniedza 47.vietā. Nākamo starpfinišu viņš nesasniedza, jo saņēma diskvalifikāciju.

No 59 dalībniekiem finišēja 47, izstājās desmit, bet diskvalificēti tika divi.

Nākamo olimpisko spēļu programmā 50 kilometru soļošana netiks iekļauta.