foto: Ilmars Znotins/LOK
Karatists Kalniņš nesasniedz olimpisko spēļu turnīra pusfinālu un finišē 7. vietā
Kalvja Kalniņa pēdējais pretinieks izmantoja visus līdzekļus, lai pārliecinātu tiesnešus par viņa uzvaru.
Citi sporta veidi
2021. gada 5. augusts, 07:03

Karatists Kalniņš nesasniedz olimpisko spēļu turnīra pusfinālu un finišē 7. vietā

Jauns.lv / LETA

Latvijas karatē cīkstonis Kalvis Kalniņš ceturtdien nesasniedza Tokijas olimpisko spēļu turnīra pusfinālu, četrās cīņas tiekot pie vienas uzvaras un ieņemot dalītu septīto vietu.

Kalniņš, kurš startē svara kategorijā līdz 67 kilogramiem, pēdējā duelī ar rezultātu 3:5 zaudēja bēgļu komandu pārstāvošajam irānim Hamūnam Derafšipuram. Līdz ar to noslēdza sacensības ar vienu uzvaru četrās cīņās.

Kalvis Kalniņš aizvada Tokijas olimpisko spēļu karatē turnīru

Latvijas karatē cīkstonis Kalvis Kalniņš ceturtdien nesasniedza Tokijas olimpisko spēļu turnīra pusfinālu, četrās cīņas tiekot pie vienas uzvaras.

gallery icon
36

Ar sitienu ķermeņa augšdaļā Kalniņš ieguva vadību 1:0, bet turpinājumā irānis panāca neizšķirtu. Cīņas vidū pretinieks ar "yuko" sitienu panāca 2:1, otrās minūtes beigās abi karatisti apmainījās sitieniem līdz Kalniņš panāca 3:3. Dueļa pēdējās 11 sekundēs irānis ar diviem sitieniem pievienoja vēl divus punktus un nodrošināja uzvaru.

Pirms tam Kalniņš 2:11 cieta neveiksmi pret francūzi Stīvenu da Kostu.

foto: REUTERS/SCANPIX
Kalvja Kalniņa cīņa pret Stīvenu da Kostu bija krietni līdzvērtīgāka, nekā par to liecina rezultāts, tomēr titulētais francūzis bija krietni veiksmīgāks.

Francijas karatists ar spērienu ķermeņa vidusdaļā ieguva vadību 2:0, bet pēc abpusējā uzbrukuma rezultāts kļuva 3:1 pretinieka labā. Latvietis ar sitienu vienu punktu atguva, bet pēdējās minūtes sākumā da Kosta panāca 4:2. Pusminūti vēlāk francūzis ar vēl vienu sitienu ieguva jau trīs punktu pārsvaru un pēc tam izdarīja divus paņēmienus trīs punktu vērtībā - 11:2.

Kalniņš iepriekš ar 4:2 uzveica venecuēlieti Andresu Eduardo Maderu-Delgado.

foto: REUTERS/SCANPIX
Kalvis Kalniņš pret Andresu Eduardo Maderu-Delgado aizvadīja ļoti pacietīgu cīņu un izcīnīja pelnītu uzvaru.

Cīņas ievadā abi karatisti apmainījās sitieniem viena punkta vērtē, bet turpinājumā par sitienu pa ķermeņa vidusdaļu Kalniņš nopelnīja vēl vienu punktu. Vēlāk viņš panāca 3:1, taču pretinieks ar "yuko" vēlreiz samazināja latvieša pārsvaru. Sešas sekundes pirms cīņas beigām Kalniņš ar sitienu panāca 4:2 un svinēja uzvaru otrajā duelī.

Tikmēr pirmajā duelī viņš ar 3:8 zaudēja jordānietim Abdelam Rahmanam Almasatfam.

foto: REUTERS/SCANPIX
Abdels Rahmans Almasatfams lielākās problēmas Kalvim Kalniņš sagādāja ar saviem spērieniem.

Kalniņš cīņas pirmajā minūtē par diviem sitieniem pa ķermeņa augšdaļu guva divus punktus, taču pretinieks atbildēja ar to pašu, turklāt ar spērienu pa ķermeņa vidusdaļu panāca jau 4:2. Cīņas pēdējās sekundēs karatisti apmainījās diviem "yuko" sitieniem, bet noslēgumā jordānietis par spērienu pa ķermeņa augšdaļu pievienoja vēl trīs punktus.

No šīs grupas pusfinālā vietas nodrošināja Jordānijas un Francijas karatisti. Viņi pusfinālā tiksies attiecīgi ar turku Eraju Šamdanu un Azerbaidžānas sportistu Firdovski Farzalijevu.

Karatē ceturtdien debitē olimpisko spēļu programmā un šie divi cīkstoņi kļuva par vēsturē pirmajiem karatistiem, kuri izgāja uz tatami ''kumite'' sacensībās. Pirms tam notika priekšsacīkstes ''kata'' jeb bezkontakta priekšnesumos.

Kalniņš B apakšgrupā cīnīsies arī ar francūzi Stīvenu da Kostu un bēgļu komandu pārstāvošo irāni Hamūnu Derafšipuru. Itālis Andželo Kreščenco pēc pirmās cīņas no turnīra izstājās.

Pēc divām cīņām līderis ar diviem panākumiem ir Jordānijas karatists, bet pa vienai uzvarai guvuši Venecuēlas, Francijas un Latvijas pārstāvji.

Olimpiskajās spēlēs 11 karatisti sadalīti divās apakšgrupās pa pieciem un sešiem cīkstoņiem katrā. Pusfinālā iekļūs katras grupas divi labākie sportisti pēc viena apļa turnīra. Pusfinālu uzvarētāji cīnīsies par zeltu, bet abiem zaudētājiem tiks bronzas godalgas.

Kalniņš šonedēļ sarunā ar Latvijas medijiem kā neērtāko iespējamo pretinieku minēja augumā raženo un godalgām bagāto ēģiptieti Ali El-Savi, kurš cīnīsies otrā grupā. 

Kalniņš ierasti startē svara kategorijā līdz 60 kilogramiem, kas Tokijā apvienota ar kategoriju līdz 67 kilogramiem, tādējādi ne visi pretinieki karjeras laikā ir sastapti. No sportistiem, kas piedalās kategorijā līdz 67 kilogramiem, Kalniņš iepriekš karjerā spēkojies tikai ar Derafšipuru, kurš 2018.gada pasaules čempionātā izcīnīja bronzu.

Da Kosta ir -67 svara kategorijas karatists, 2018.gada pasaules čempions un trīskārtējs Eiropas čempions, kā arī pasaules ranga līderis. Arī Kreščenco ir 2018.gada pasaules čempions, tikai svara kategorijā līdz 60 kilogramiem. Itālis bijis biežs jelgavnieka pretinieks pēdējos gados, turklāt aprīļa beigās Kalniņš viņu uzveica premjerlīgas posma trešajā kārtā.

Madera-Delgado ikdienā startē svara kategorijā līdz 67 kilogramiem, venecuēlietim izcīnot vairākas godalgas karatē premjerlīgas posmos un bronzu 2016.gada čempionātā. Tāpat no šīs kategorijas nāk Almasatfa, kurš līdzšinējā karjerā nav izcēlies ar spožiem panākumiem, toties aprīlī izcīnīja sudrabu karatē premjerlīgas posmā.

Kalniņš ir 2019.gada Eiropas spēļu un 2017.gada Eiropas čempions. Pirms trīs gadiem viņš izcīnīja bronzu Eiropas meistarsacīkstēs un piekto vietu pasaules čempionātā.

Karatē Tokijā debitēs olimpisko spēļu programmā.