foto: Scanpix.com
"Mēs gribam, lai visi jūtas ērti,"- vācu olimpietes protestē ar ķermeni nosedzošām uniformām
Vācu vieglatlēte Elizabete Saica Tokijas olimpiskajās spēlēs 25. jūlijā.
Citi sporta veidi
2021. gada 26. jūlijs, 15:45

"Mēs gribam, lai visi jūtas ērti,"- vācu olimpietes protestē ar ķermeni nosedzošām uniformām

Jauns.lv

Vācu sieviešu vieglatlētikas komanda Tokijas olimpiskajās spēlēs svētdien izvēlējusies piedalīties ar formām, kas nosedz visu ķermeni, tādējādi parādot, ka sportistēm nebūtu jāļaujas spiedienam vilkt atkailinošas drēbes, ja viņas to nevēlas.

Tradicionāli vieglatlētes sacensībās piedalās bikini formās, taču starptautiskajās sacensībās ir atļauts piedalīties ar triko, kas nosedz kājas visā garumā. Tomēr līdz šim lielākoties pilna garuma formas tika vilktas tikai reliģisku apsvērumu dēļ.

Komanda šādos tērpos piedalījās arī treniņā ceturtdien, taču lēmums tos vilkt arī svētdienas kvalifikācijas spēlē tika pieņemts īsi pirms tās.

“Mēs gribam, lai ikviena sieviete jūtas labi savā ķermenī,” komentēja 21 gadu vecā vācu vieglatlēte Sāra Vosa. “Vieglatlētika kļūst aizvien grūtāka, kad tu sāc izaugt no bērna ķermeņa."

"Kad es biju maza meitene, man nelikās, ka apspīlētie sporta triko ir kaut kas neparasts. Taču, sākoties pubertātei un mēnešreizēm, es sāku justies aizvien neērtāk," piebilda Vosa.

Jau aprīlī Vācijas vieglatlētikas federācija paziņoja, ka viņu sportisti vēlas cīnīties pret vieglatlētikas seksualizāciju, izceļot seksuālās vardarbības problēmu.

Olimpietes vēlējās rādīt labu piemēru, par ko viņas arī saņēmušas uzslavas no citiem sportistiem.

“Manuprāt, tas ir lieliski, ka viņām bija tik daudz drosmes stāvēt milzīgās arēnas centrā un parādīt meitenēm no visas pasaules, ka viņas var vilkt, ko vien vēlas,” teikusi Norvēģijas vieglatlēte Jūlija Ēriksena.

Vācijas olimpietes nav vienīgās, kas ar tērpiem protestējušies pret to, ka sieviešu sportistēm pieņemts ģērbties atkailinošās formās.

Kā Jauns.lv jau ziņojis, Norvēģijas pludmales handbola valstsvienībai piespriests 1500 eiro liels sods, jo sportistes uz Bulgārijas pilsētā Varnā notikušā Eiropas čempionāta bronzas maču ieradās tērpušās šortos, nevis bikini, kā tas šajā sporta veidā ir ierasts.

Norvēģijas Handbola federācijas prezidents Kāre Geirs Lio pavēstīja, ka sods, protams, tiks apmaksāts, tomēr tai būtu jābūt brīvai izvēlei, kā sportistiem ģērbties uz sacensībām, jo galvenais ir tas, kā atlēts jūtas attiecīgajā ekipējumā.

Dziedātāja Pinka savā “Twitter” profilā atzinusi, ka lepojas ar Norvēģijas sportistēm un ir gatava apmaksāt viņu sodu.

“Es ļoti lepojos ar Norvēģijas sieviešu pludmales handbola komandu, jo viņas protestēja pret ļoti seksistiem noteikumiem par uniformām. Eiropas handbola federācijai būtu jāsaņem sods par seksismu. Prieks par jums, dāmas! Es ar vislielāko prieku apmaksāšu jūsu sodu. Tā tik turpināt!”