Citi sporta veidi
2021. gada 20. jūlijs, 14:50

Olimpiskajām spēlēm gatavs arī Latvijas komandas smagākais dalībnieks - Neretnieka zirgs Valūrs

Jauns.lv

Šogad mūsu olimpiskās komandas sastāvā ir smagākais dalībnieks mūsu komandas vēsturē – zirgs Valūrs, vēsta raidījums “Bez Tabu”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norāda jātnieka Kristapa Neretnieka menedžere Ilze Jansone, komandā ir divi sportisti, no kuriem viens sver vairāk nekā 600 kilogramus - zirgs Valūrs. 

“Valūrs ir milzīgs un iespaidīgs zirgs. Viņš tiešām augumā ir liels, un Kristaps brīžiem uz viņa izskatās kā puika. Laikam tik liels zirgs izmēra ziņā viņam nav bijis,” stāsta Jansone.

Zirga Valūra līdzņemamais koferis sver aptuveni 250 kilogramus. Ceļam uz Tokiju tiks ņemti arī 95 kilogrami barības un 40 kilogrami vitamīnu un vetārsta piederumu.

Līdzi būs arī speciāli aizsargi, kas pasargās dzīvnieka kājas no jebkādām traumām, kā arī iemaukti un stiprināma krūšu siksna, kas nostiprinās vietā seglus. Vēl būs segli, seglu paliktnis, kā arī balta sviedrene startam ar olimpiskajiem riņķiem un ar Latvijas simboliku. Savukārt treniņos tiks izmantota sviedrene pelēkā krāsā.

Kā smejas Ilze, komandai šogad jāpiedalās divās olimpiskajās spēlēs – vienās Japānā, bet otrās – Eiropā, organizējot komandas nokļūšanu Tokijā.

Valūrs no Beļģijas pilsētas Ljēžas lidos devies uz Dubaiju Apvienotajos Emirātos, no kuras lidos uz galamērķi Tokiju Japānā.

Izrādās, ka arī zirgiem pirms došanās uz Japānu jāatrodas obligātā karantīnā, kur Valūrs ir jau no 17. jūlija.

Jātnieks Kristaps Neretnieks ar olimpisko zirgu Valūru.

“Zirgi tur stāvēs nedēļu. Tur ir ļoti strikti noteikumi - visam ir jābūt jaunam vai absolūti dezinficētam,” stāsta Jansone. “Sākotnējā informācija bija, ka zirgs jāattārpo mājās, tagad jaunākā informācija ir tāda, ka tomēr visus zirgus attārpos uz vietas. Visus zirgus arī dezinficēs, ieejot karantīnā.”

Zirgi tiek ievietoti īpašā konteinerā un lidojuma laikā atrodas stāvus. Par zirgu pārvešanu rūpējas kompānijas, kas specializējas uz zirgu transportēšanu ar kravas lidmašīnām.

“Bailīgākais brīdis zirgiem ir, redzot, ka viņi atraujas no zemes. To viņi ļoti labi saprot, un tas viņiem mēdz likties dīvaini. Bet kopumā zirgi lido ļoti labi,” stāsta Neretnieka menedžere Jansone. “Valūrs konkrēti vēl nav nekad lidojis, bet citi mūsu zirgi ir, un viss vienmēr ir bijis kārtībā.”

Pats olimpietis Kristaps Neretnieks Valūru pavadīs līdz lidmašīnai, bet pats uz Tokiju lidos nedaudz vēlāk. Abi kopā tikko aizvadīja sacensības, kur gan netika likts uzsvars uz rezultātu.

“Ar viņu, protams, ir tāda treniņprogramma,” raidījumam “Bez Tabu” stāsta jātnieks. “Ar Valūru šeit nebija mērķis uzvarēt, tikai gatavoties Tokijai.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Neretnieks olimpiskajām spēlēm kvalificējās ar zirgu Moon Ray, kuram šogad aprit sešpadsmit gadi, un ir vairākas sportiskas traumas. Tādēļ olimpiskajās spēlēs startēs Valūrs, kurš jātniekam ir no aprīļa beigām.

foto: LETA
Latvijas olimpiskais jātnieks Kristaps Neretnieks ar zirgu "Moon Ray", ar ko kvalificēties Olimpiskajām spēlēm. (Publicitātes foto)

Pats jātnieks atzīst, ka tas ir ļoti īss posms, lai sagatavotos olimpiskajām spēlēm.

“Bet vienalga tas ir vairāk nekā nekas. Galvenais, ka mums ir spēcīgs zirgs. Mēs pa šo mazo laiciņu mēģinām uzspēt, cik vien mēs varam,” stāsta Neretnieks.

Kristaps olimpiskajās spēlēs startēs 3. augustā, bet Valūrs pēc sacensībām, iespējams, atpūtīsies zirgu spa.