foto: AFP/Scanpix
Argentīna pēcspēles sitienos pieveic Kolumbiju un nodrošina īstu futbola klasiku "Copa America" finālā
Argentīnas futbola izlases kapteinis Lionels Mesi apskauj vārtsargs Martinesu, kurš kļuva par spēles galveno varoni.
Futbols
2021. gada 7. jūlijs, 11:38

Argentīna pēcspēles sitienos pieveic Kolumbiju un nodrošina īstu futbola klasiku "Copa America" finālā

Jauns.lv / LETA

Vārtsargs Emiliano Martiness otrdien atvairīja trīs pēcspēles sitienus, sekmējot Argentīnas uzvaru Dienvidamerikas izlašu turnīra "Copa America" spēlē un iekļūšanu finālā, kur to jau gaidīja Brazīlijas futbola izlase.

Argentīna pārspēja Kolumbiju ar 1:1 (1:0, 0:1, 11 m - 3:2).

Šajā turnīrā neaizvadot papildlaikus, pēcspēles 11 metru sitieni bija vajadzīgi pēc tam, kad uz Lautaro Martinesa vārtiem septītajā minūtē, tos gūstot no Lionela Mesi piespēles, 61.minūtē izlīdzinājumu panāca Luiss Diass.

Argentīnas vārtsargs Martiness kļuva par spēles galveno varoni, atvairot otro, trešo un piekto pēcspēles sitienu un palīdzot četrpadsmitkārtējai kausa ieguvējai kvalificēties sestdienas finālam pret Brazīliju.

Kolumbija varēja atspēlēties jau drīz pēc vārtu zaudējuma, taču Martiness atvairīja Huana Kvadrado raidījumu, kurš izlases rindās aizvadīja 100.spēli.

Kā tas šī turnīra laikā bija ne reizi vien, Argentīna pēc spoža sākuma pasliktināja darbību un ļāva pretiniekiem izlīdzināt rezultātu.

Kolumbija 37.minūtē bija tuvu rezultāta izlīdzināšanai, kad divas reizes dažu sekunžu laikā bumba atsitās pret argentīniešu vārtu konstrukciju. Vispirms Jerija Minas sitiens ar galvu pēc stūra sitiena izpildes trāpīja pārliktni, bet atlēkusī bumba pēc Vilmara Barriosa sitiena trāpīja pa stabu.

Puslaika beigās Argentīna gandrīz dubultoja pārsvaru, kad Ospina atvairīja Nikolasa Gonsalesa sitienu.

Izlīdzinājumu kolumbieši panāca pēc ātri izpildīta brīvsitiena, kad Diass nokļuva Argentīnas aizsardzības aizmugurē un no šaura leņķa pārspēja Martinesu.

Kolumbijai paveicās, kad Ospina bija pametis savu soda laukumu, bet viņa "aizstājējs" Anhels Di Marija novērsa briesmas vārtiem. Savukārt Barrioss 73.minūtē liedza gūt vārtus Lautaro Martinesam, bloķējot sitienu.

Vēl arī Mesi sitiens trāpīja pa vārtu konstrukciju, kad līdz spēles beigām bija atlikušas deviņas minūtes, taču viss beidzās ar pēcspēles sitieniem.

Argentīnai precīzs bija Mesi, kurš joprojām tiecas pēc savas pirmās godalgas lielākajos mačos Argentīnas izlases sastāvā, Leandro Paredess un Lautaro Martiness, bet kolumbiešiem precīzi bija Kvadrado un Migela Borhas sitieni.

Jau ziņots, ka otrā pusfinālā Brazīlija ar 1:0 (1:0) pieveica Peru.

"Zelta" mačs sestdien gaidāms "Maracana" stadionā, bet dienu iepriekš Braziljā cīņā par trešo vietu tiksies Peru un Kolumbija.

No dalības turnīrā atteicās Kataras un Austrālijas izlases, kā rezultātā šogad "Copa America" norit ar desmit valstsvienību līdzdalību, kas bija sadalītas divās grupās pa piecām katrā. Izslēgšanas spēlēs iekļuva katras grupas četras spēcīgākās izlases.

Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) pārcēla šā gada "Copa America" turnīru uz Brazīliju, jo Argentīnai tas atņemts Covid-19 uzliesmojuma dēļ, bet Kolumbijā izcēlās nemieri. Rīkotājvalsts tika mainīta vien divas nedēļas pirms "Copa America" - Dienvidamerikas futbola čempionāta - sākuma.

Jau 20.maijā rīkotājvalsts statuss tika atņemts Kolumbijai, jo tur notika iedzīvotāju protesti pret Kolumbijas prezidentu Ivanu Duki.

Turnīrs norisinās no 13.jūnija līdz 10.jūlijam.

Šīs ir jau 47. "Copa America" sacensības. Pirmās notika 1916.gadā.

Visbiežāk uzvarētāju kausu virs galvas cēlusi Urugvaja - 15 reizes. Par vienu uzvaru mazāk ir Argentīnai, bet Brazīlija uzvarējusi deviņreiz.

Pēdējā "Copa America" turnīrā, kas tika aizvadīts 2019.gadā, Brazīlija finālā ar 3:1 uzvarēja Peru. Trešo vietu izcīnīja Argentīna.