foto: ZUMAPRESS.com
Latvijas komanda olimpiskās gultas sāks iemēģināt jau pēc nedēļas
Tokijas olimpiskajā ciematā sportisti dzīvos divvietīgos numuriņos, kurus vajadzēs vēdināt divas reizes stundā.
Citi sporta veidi
2021. gada 30. jūnijs, 07:01

Latvijas komanda olimpiskās gultas sāks iemēģināt jau pēc nedēļas

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas olimpiskās delegācijas pirmie pārstāvji Tokijas olimpisko spēļu ciematu sāks iepazīt jau pēc nedēļas, bet pirmie mūsu sportisti ceļā dosies 16. jūlijā.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) izpildkomitejas sēdē 30. jūnijā tika apstiprināts Latvijas komandas sastāvs dalībai Tokijas olimpiādē, tomēr pilnu galīgo sastāvu uzzināsim vien dienu vēlāk.

Latvijas Vieglatlētikas savienības ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs sarunā ar Jauns.lv apstiprināja, ka olimpisko kvalifikāciju pārvarējušie vieglatlēti tiks paziņoti 1. jūlijā, bet pēdējās sacensības ar iespēju kaut ko mainīt rangu tabulās notika 29. jūnijā. Visticamāk, ka pie olimpiskās ceļazīmes tiks arī šķēpmetējas Madara Palameika un Anete Kociņa, skrējēja Līga Velvere, tāpat reāls pretendents ir šķēpmetējs Rolands Štrobinders. Pašlaik dalību olimpiskajās spēlēs nodrošinājuši 30 Latvijas sportisti.

Netrūkst izaicinājumu

Tokijas olimpiskās spēles tiks atklātas 23. jūlijā, jau nākamajā nedēļā uz Japānu dosies mūsu komandas atbalsta personāls un galvenā ārste, Latvijas Olimpiskās vienības vadītāja Līga Cīrule. “Viņu galvenie uzdevumi būs praktiskas lietas – sagatavot sportistu numuriņus, iepazīt ciemata teritoriju, saprast ēdināšanas nianses. Lai sportisti varētu domāt tikai par saviem startiem un nebūtu lieka enerģijas tērēšana blakus lietām. Savukārt mums pašlaik lielākie izaicinājumi ir sportistu pēc iespējas ērtāka nogādāšana uz olimpiskajiem startiem. Nav tādu problēmu, ka vajadzētu pūst un elst, tomēr ik pa brīdim tiek pārcelts vai atcelts kāds avioreiss, un tie ir tādi mazie izaicinājumi, ar kuriem ikdienā jātiek galā,” pašreizējos galvenos uzdevumus sarunā ar Jauns.lv komentēja Latvijas olimpiskās komandas vadītājs, LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks.

Komandas atbalsta personāls Tokijas olimpiskajā ciematā ieradīsies 7. jūlijā, bet pirmie sportisti ceļā dosies 16. jūlijā. Pirmie olimpiskā ciemata durvis no mūsējiem vērs 3x3 basketbola komanda un pludmales volejbolisti.

Neziņa tomēr paliks

Skaidrs ir tas, ka šīs olimpiskās spēles sportistiem būtiski atšķirsies no iepriekšējām, būs dažādi pārvietošanās ierobežojumi. Katram no sportistiem jāiepazīstas ar 70 lappuses bieziem noteikumiem un ieteikumiem.

Olimpisko un paralimpisko spēļu ciemats Tokijā

gallery icon
29

“Mēs varam tikai pafantazēt, kā īsti būs Tokijā. Kā tas viss darbojas realitātē, redzēsim tikai uz vietas, tāpēc pašlaik kaut ko sīkāk komentēt negribētu. Ir dažādi vebināri un skaidrojumi, noteikumos tiek ieviesti dažādi papildinājumi. Ir skaidrs tas, ka būs ierobežota pārvietošanās un kontakti ar citu valstu sportistiem. Ar līdzīgiem noteikumiem citās sacensībās jau esam apraduši pēdējā gada laikā. Droši vien tāda olimpiskā atmosfēra, kāda bijusi iepriekšējās olimpiādēs, Tokijā nebūs,” atklāj Lejnieks.

Ne visi atklāšanas parādē

Pagaidām nav arī skaidrība par to, cik plaša Latvijas komanda izies atklāšanas parādē. Organizatori sola skaidrību par dalībnieku skaitu viest 20. jūlijā. Uz olimpisko spēļu atklāšanas brīdi Tokijā būs ieradusies jau lielākā daļa mūsu olimpiešu. Atklāšanas parādē noteikti nepiedalīsies riteņbraucēji Toms Skujiņš un Krists Neilands, kuriem nākamajā rītā Saporo ir grupas brauciena starts. Tāpat jau nākamajā dienā pirmās spēles aizvadīs 3x3 basketbola komanda. Lēmumu par piedalīšanos atklāšanas parādē sportisti varēs pieņemt paši.

Tokijas olimpiādes rīkotāji lēš, ka apmēram 80 procenti dalībnieku jau būs vakcinēti pret Covid-19, bet Latvijas delegācijā vakcinēto apjoms varētu sasniegt pat 90 procentus. “Tokijas olimpiskajās spēlēs vakcinācija netiek uzskatīta par obligātu. Katrs izvēlas sev piemērotu risinājumu, un spēļu dalībnieki nekādi netiks dalīti. Noteikumi visiem būs vienādi: arī ikdienā katram dalībniekam katru dienu būs jāveic Covid-19 tests,” atklāj Lejnieks.

Liegts uzkavēties Tokijā

Ārvalstu sportistiem pēc sacensību beigām Japāna būs jāpamet 48 stundu laikā, tāpat nebūs ļauts doties pilsētas ielās un iepazīt Tokijas naktsdzīvi. Spēļu rīkotāji ilgu laiku lauza šķēpus par alkohola pieejamību spēļu laikā. Pieņemts Zālamana lēmums – alkoholiskos dzērienus privātās telpās varēs lietot, taču to tirdzniecība olimpiskajā ciematā nenotiks. Tātad tiem, kas piecgades galvenajam startam svītru vēlēsies pavilkt ar kādu mēriņu, par to būs jāpadomā iepriekš.

Sportistiem ir ieteikts pavadīt pēc iespējas mazāk laika ēdamzālē un citās sabiedriskās vietās, vismaz reizi pusstundā vēdināt telpas. Lielākajā daļā sportistiem atvēlēto numuru būs divas gultas un koplietošanas zona. Katras valsts delegācijai pašai būs jāizlemj, kuri sportisti dzīvos vienā istabiņā.

Lejnieks cer, ka Japānas valdība atļaus spēles apmeklēt nelielam skaitam Japānas iedzīvotāju, kas kaut nedaudz radītu to olimpisko atmosfēru, kāda nebūs iespējama, sacenšoties tukšu tribīņu priekšā.

Latvijas šī brīža olimpiskās komandas sastāvs Tokijas olimpiskajās spēlēs:

Laura Igaune, Gatis Čakšs, Līna Mūze, Ruslans Smolonskis, Arnis Rumbenieks (visi – vieglatlētika), Tīna Laura Graudiņa, Anastasija Kravčenoka, Mārtiņš Pļaviņš, Edgars Točs (visi – pludmales volejbols), Vineta Pētersone, Helvijs Babris, Toms Skujiņš, Krists Neilands (visi – riteņbraukšana), Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš (visi – 3x3 basketbols), Jevgeņijs Borodavko (džudo), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Roberts Akmens (smaiļošana), Agate Rašmane (šaušana), Kristaps Neretnieks (jātnieku sports), Anastasija Grigorjeva (cīņa), Kalvis Kalniņš (karatē), Artūrs Plēsnieks, Ritvars Suharevs (abi – svarcelšana), Ieva Maļuka, Daniils Bobrovs (abi – peldēšana), Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko (abas – teniss).

Komandas galīgais sastāvs kļūs zināms pēc vieglatlētu olimpiskā ranga paziņošanas 1. jūlijā.