foto: Stephine Chavez
Rudenī taps piemineklis Kārlim Skrastiņam
Kārlis Skrastiņš ir Latvijas hokeja simbols, kurš ar fanātisku darbu un patriotismu pret Latviju sasniedzis pasaules atpazīstamību sportā, nesdams Latvijas vārdu visā pasaulē. Kārlis Skrastiņš ir iekļauts Starptautiskās ledus hokeja federācijas Slavas zālē, ir NHL titula Dzelzs vīrs ieguvējs (NHL nospēlējis 495 spēles bez pārtraukuma).
Sporta zvaigznes
2021. gada 28. jūnijs, 05:05

Rudenī taps piemineklis Kārlim Skrastiņam

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Šoruden apritēs desmit gadi kopš traģiskās aviokatastrofas, kurā gāja bojā izcilais latviešu hokejists, Dzelzs vīra titulu ieguvušais Kārlis Skrastiņš. Un jau rudenī Rīgas centrā sāks veidot viņam veltītu pieminekli, raksta žurnāls "Kas Jauns".

2011. gada 7. septembrī Krievijā avarēja lidmašīna "Jak-42", kurā atradās Kontinentālās hokeja līgas kluba Jaroslavļas "Lokomotiv" spēlētāji. Katastrofa izdzēsa dzīvību 26 izciliem hokejistiem, tostarp latvietim Kārlim Skrastiņam.

No Jaroslavļas „Lokomotiv” hokejistiem atvadās aptuveni 100 tūkstoši cilvēku.

gallery icon

Četrus gadus vēlāk Kārļa draugi un cīņubiedri – hokejisti Oskars Bārtulis un Artūrs Irbe –, kā arī Kārļa brālis Atis Skrastiņš un fotogrāfs Jānis Mednis izveidoja Kārļa Skrastiņa fondu ar mērķi nest hokejista piemiņu Latvijas sabiedrībā, Rīgā uzceļot pieminekli "Dzelzs vīrs".

“Tas būs ne tikai piemineklis Kārlim Skrastiņam, bet arī Latvijas hokeja sabiedrības simboliska pulcēšanās vieta,” žurnālam "Kas Jauns" uzsver fotogrāfs, mūziķis un mākslas projektu vadītājs Jānis Mednis, kas ir Kārļa Skrastiņa fonda valdes priekšsēdētājs un pieminekļa idejas autors. Viņš ir gandarīts, ka pieminekļa atrašanās vieta nesen atbalstīta Rīgas Vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē, kā arī no Rīgas mēra Mārtiņa Staķa puses, un pašlaik noris saskaņošanas process citās Rīgas domes institūcijās. “Līdz Kārļa Skrastiņa dzimšanas dienai, 9. jūlijam, tiks izsludināts konkurss tēlniekiem, kas ilgs divus mēnešus, un jau septembrī sāksies pieminekļa veidošana.”

Latvija atvadās no Kārļa Skrastiņa

gallery icon

“Tagad izsludināsim starptautisku tēlnieku konkursu, kurā mākslas un kultūras nozares speciālistu žūrija (Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aleksejs Naumovs, arhitekts Ventis Didrihsons, tēlnieks Bruno Strautiņš, pasākumu aģentūras 3K vadītājs Gints Kronbergs, Mākslas vēstures institūta vadošā pētniece Anna Ancāne), kā arī Artūrs Irbe un es kā idejas autors izvēlēsimies estētiski spilgtāko un labāko mākslas darbu. Piemineklis iecerēts kā figurāla kompozīcija, kurā būs atveidots hokejists Kārlis Skrastiņš. Un piemineklis, protams, būs no dzelzs, jo Kārlis taču bija Dzelzs vīrs!” teic Jānis Mednis, piebilstot, ka projekta vērtība ir 150 000 eiro, no kuriem 120 000 eiro maksā pats piemineklis, bet pārējā nauda paredzēta apkārtnes labiekārtošana.

Līdzekļus pieminekļa izveidei Kārļa Skrastiņa fonds sarūpē no dažādiem avotiem, tostarp no tautas ziedojumiem. Paredzams arī, ka ar finansējumu projektā iesaistīsies tie Nacionālās hokeja līgas klubi, kuros Kārlis spēlējis. “Ar šiem klubiem, izmantojot savus sakarus, sazinās gan Artūrs Irbe, gan Oskars Bārtulis, un jau tagad saņemts apstiprinājums par atbalstu. Bet pats galvenais, ka šis ir visas tautas projekts, jo Kārļa piemiņas godināšanā ar ziedojumiem pieminekļa izveidē var iesaistīties ikviens,” uzsver Jānis Mednis.

Kārļa Skrastiņa atdusas vieta Pirmajos Meža kapos

gallery icon

Un kur tad atradīsies šis "Dzelzs vīrs"? Jau apstiprinātā pieminekļa atrašanās vieta būs Rīgā, Kronvalda parkā, Kalpaka bulvārī, posmā starp Alunāna un Antonijas ielu. Kāpēc tieši tur? Izrādās, ka Kronvalda parks bija vieta, kur Kārlis Skrastiņš bērnībā pavadīja brīvo laiku, gan spēlējoties, gan dodoties turpat netālu savās skolas gaitās. Turklāt tagad Kronvalda parks ir atvēlēts sportam un izklaidēm – ziemās te ir slidošanas prieki, bet pavasaros pasaules čempionāta hokejā līdzi jušanas telts.

foto: Mārtiņš Ziders
Šeit, Kronvalda parkā, sliesies piemineklis Dzelzs vīram.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!