Futbols
2021. gada 13. jūnijs, 23:55

Nīderlandes futbolisti vētrainā mačā izlaiž no rokām vadību, tomēr uzvar Ukrainu

Jauns.lv / LETA

Nīderlandes futbola izlase svētdien Eiropas čempionāta finālturnīra mačā Amsterdamā ar rezultātu 3:2 (0:0) uzvarēja Ukrainas valstsvienību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vārtus Nīderlandes izlases labā guva Džeordīno Vijnaldums, Vauts Veghorsts un Denzels Damfrīss, bet ukraiņiem precīzi bija Andrijs Jarmolenko un Romāns Jaremčuks.

Spēles pirmajās minūtēs pēc ukraiņu draudīga uzbrukuma pie Nīderlandes vārtiem pretinieki atbildēja ar pretuzbrukumu, kura noslēgumā Memfisa Depaja sitienu atvairīja Heorhijs Buščans, bet vēl pāris minūtes vēlāk ukraiņu vārtsarga modrību pārbaudīja Denzels Damfrīss. Tāpat no tuvas distances pāri vārtiem sita Džeordīno Vijnaldums.

Jau spēles 13.minūtē Andrijs Ševčenko bija spiests veikt maiņu, jo traumas dēļ maču nevarēja turpināt Oleksandrs Zubkovs, kura vietā laukumā gāja Marlušs Bonfims. Uz brīdi uzbrukumi noplaka, taču nākamajā desmitminūtē tie atkal ņēmās spēkā, vienā no epizodēm tikai veiksmei glābjot Ukrainu no zaudētiem vārtiem.

Mača 28.minūtē Ukrainas soda laukumā krita Jarmolenko, taču ukraiņu uzbrucējs tika apturēts bez noteikumu pārkāpuma. Pāris minūtes vēlāk Jarmolenko uzsita bumbu tieši virsū nīderlandiešu vārtsargam Mārtenam Stekelenburgam.

Spēles 38.minūtē Vijnalduma spēcīgi sisto bumbu atvairīja Buščans, bet minūti vēlāk nedaudz garām vārtiem sita Damfrīss. Puslaika pēdējā minūtē pēc skaistas izspēles Jarmolenko nonāca ar bumbu pie vārtiem, taču Stekelenburgs bija pārāk cieši klāt, lai varētu izdarīt sitienu.

Pēc ilgiem centieniem spēles 52.minūtē Nīderlande ieraidīja bumbu vārtos. Nīderlandes izlase ātrā uzbrukumā sita pa vārtiem, Buščans izsita bumbu priekšā, tai nonākot pie Vijnalduma. Nīderlandes valstsvienības kapteinis bez pretestības izdarīja stipru un precīzu sitienu -1:0.

Sešas minūtes vēlāk pēc vēl viena Nīderlandes izlases vētraina uzbrukuma Veghorsts panāca 2:0. Ukraiņi cerēja, ka vārtu guvums netiks ieskaitīts, jo uzbrukuma epizodē krita viņu aizsargs, tomēr pēc videoatkārtojuma noskatīšanās tiesneša lēmums palika spēkā.

Ukrainas izlase pirmo reizi deficīta samazināšanai bija 72.minūtē, kad spēcīgi no soda laukuma robežas sita Jaremčuks, tomēr Stekelenburgs bija savā vietā. Tiesa, trīs minūtes vēlāk Jarmolenko ārpus soda laukuma augstu iegrieza bumbu vārtu tālajā stūrī - 1:2.

Ukrainas futbolisti turpināja doties uz priekš un 75.minūtē izlīdzināja rezultātu. Pēc Ruslana Maļinovska izpildītā brīvsitiena nīderlandiešu aizsardzību apsteidz Jaremčuks, kurš ar galvu raidīja bumbu tīklā - 2:2.

Tomēr 85.minūtē Nīderlande atgriezās vadībā - pēc Nātana Akē piespēles no aptuveni 11 metriem ar galvu bumbu vārtos sita Damfrīss. Atlikušajā laikā ukraiņi nepietuvojās rezultāta izlīdzināšanai un cīņa noslēdzās ar 3:2 Nīderlandes izlases labā.

Jau ziņots, ka pirms tam C apakšgrupā Austrija ar rezultātu 3:1 (1:1) apspēlēja finālturnīra debitanti Ziemeļmaķedoniju.

Nīderlande izlase finālturnīrā nav spēcīgākajā sastāvā, jo tai traumas dēļ nevar palīdzēt pussargs Donijs van de Bēks, vārtsargs Jaspers Silesens, kuram pirms finālturnīra tika konstatēta saslimšana ar Covid-19, kā arī nav vienības labākā aizsarga Virgila van Deika, kurš nav savlaicīgi atveseļojies pēc smagas ceļa traumas. Komanda uzsākusi turnīru ar 25 spēlētājiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikmēr Ukrainas vienība lielāko uzmanību pirms čempionāta izpelnījusies propagandas frontē, prezentējot izlases spēļu kreklus, uz kuriem ir saukļi "Slava Ukrainai!", "Varoņiem slava!" un Ukrainas valsts kontūra, iekļaujot tajā arī Krievijas okupēto Krimu. Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) gan likusi Ukrainas Futbola federācijai (FFU) noņemt saukli "Varoņiem slava!" no valstsvienības spēļu krekliem, atzīstot to par politisku, bet atļāvusi lietot "Slava Ukrainai!", kā arī Ukrainas valsts kontūru ar Krimu tās sastāvā, jo šādas robežas atzīst Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas rezolūcija.

Nīderlandi kopš pagājušā gada vada vietējais speciālists Franks de Būrs, kamēr Ukrainas vienības vadībā ir tās ilggadējā uzbrukuma zvaigzne un vārtu gūšanas rekordists izlasē Andrijs Ševčenko.

Ukrainai šis ir trešais finālturnīrs pēc kārtas, kaut gan padomju laikā tieši Ukrainas futbolisti pēdējās divās desmitgadēs veidoja PSRS izlases kodolu. Savukārt Nīderlande var lepoties ar uzvaru 1988.gada finālturnīrā, finālā pārspējot jau pieminēto PSRS izlasi ar septiņiem Kijevas "Dinamo" futbolistiem pamatsastāvā. 1976.gadā izcīnīta trešā vieta, bet vēl trīsreiz spēlēts pusfinālā.

Pēdējās savstarpējās spēles ir jau pasenas. Gadsimta pirmās un otrās dekādes mijā draudzības spēlēs Nīderlande svinēja uzvaru ar 3:0, kā arī nospēlēja ar Ukrainu neizšķirti - 1:1.

Pārbaudes spēlēs pirms finālturnīra Nīderlande spēlēja 2:2 ar Skotiju un ar 3:0 sagrāva Gruziju, bet Ukraina ar 1:0 pieveica Ziemeļīriju un ar 4:0 sagrāva Kipru.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Nīderlandes futbola izlases sastāvs: Mārtens Stekelenburgs, Juriēns Timbers (Joēls Veltmans, 88.min.), Stefans de Vreijs, Deilijs Blinds (Nātans Akē, 64.min.), Denzels Damfrīss, Frenkijs de Jongs, Džeordīno Vijnaldums, Mārtens de Rūns, Patriks van Ānholts (Ovens Vijndals, 64.min.), Memfiss Depajs (Malens Donjells, 90.min.), Vauts Veghorsts (Lūks de Jongs, 88.min.).

Ukrainas futbola izlases sastāvs: Heorhijs Buščans, Oleksandrs Karavajevs, Ilļa Zabarnijs, Mikola Matvijenko, Vitālijs Mikoļenko, Serhijs Sidorčuks, Oleksandrs Zinčenko, Ruslans Maļinovskis, Andrijs Jarmolenko, Romāns Jaremčuks, Oleksandrs Zubkovs (Marlušs Bonfims, 13.min. (Mikola Šaparenko, 64.min.)).