foto: Paula Čurkste/LETA
Kazakevičs cer, ka Latvijas izlase mačā pret Vāciju nospēlēs maksimālo spēju robežās
Latvijas nacionālās vīriešu futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs.
Futbols
2021. gada 6. jūnijs, 22:39

Kazakevičs cer, ka Latvijas izlase mačā pret Vāciju nospēlēs maksimālo spēju robežās

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu futbola izlasei pirmdienas pārbaudes spēlē ar Vāciju ir svarīgi nospēlēt savu maksimālo spēju robežās gan kā komandai, gan individuāli spēlētājiem, svētdien notikušajā pirmsspēles preses konferencē uzsvēra Latvijas valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs.

Pārbaudes spēle Diseldorfā sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika un tiešraidē to pārraidīs kanāls TV6.

"Ar visu nopietnību gatavojamies rītdienas spēlei. Tas mums ir liels notikums un izaicinājums - spēlēt pret vienu no pasaules labākajām izlasēm. Visi puiši ir apņēmības pilni. Bez šaubām esam priecīgi, ka ir šāda iespēja, un šādām spēlēm ir milzīga nozīme mūsu izaugsmei," uzsvēra Kazakevičs.

Jau pirms došanās uz Diseldorfu bija zināms, ka pret Vāciju nespēlēs Vladislavs Gutkovskis, kuram veselības stāvoklis liegs piedalīties arī mačā pret Igauniju.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Jānis Ikaunieks rītdienas spēlei negatavojas un arī trešo maču - Baltijas kausa spēli pret Igauniju - neaizvadīs. Kas attiecās uz pārējiem, nekādas gala atbildes nav. Šodien ir pirmsspēles treniņš, kurā tiksim skaidrībā ar pārējiem futbolistiem. Vladimira Kameša dalība mačā arī ir zem lielas jautājuma zīmes," komentēja Kazakevičs.

Tāpat valstsvienības stūrmanis atzīmēja, ka gandarījums pēc mača būs, ja komanda būs atstājusi visus spēkus laukumā.

"Būšu priecīgs, ja viņu attieksmes, pašatdeves un spēles organizācijas līmenis būs maksimāli visaugstākajā līmenī un katrs no futbolistiem spēs parādīt optimālo sniegumu, uz ko ir spējīgs. Tas ir mūsu uzdevums. Runāt par rezultātu, gūtajiem un neielaistajiem vārtiem - to diktēs pati spēle. Mums ir svarīgi nospēlēt savu maksimālo spēju robežās gan kā komandai, gan individuāli," skaidroja Kazakevičs.

Izlases treneris arī uzsvēra, ka mačos pret lielām komandām svarīgi ir ne tikai aprobežoties ar spēli aizsardzībā un cīņu par katru bumbu, bet ir arī jāmeklē iespējas pretspēlei.

"Laika vilcināšanai un tempa nosišanai nav jābūt pašmērķim, tiem jābūt taktiskiem risinājumiem, kad to diktē spēles situācija," teica Kazakevičs.

Martā 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačā cīnījās ar citu Eiropas grandu - Nīderlandi.

"Šādas spēles nav ikdiena, taču tādā situācijā esam bijuši jau Pasaules kausa kvalifikācijā. Protams, ka ir būtiski tas, lai saprotam spēles nozīmi, taču lieka pārdzīvošana vai uztraukšanās nepalīdzēs nospēlēt labāk. Strādājam pie tā, lai spēlētāji var demonstrēt savas maksimāli labākās kvalitātes," atzina Kazakevičs.

Salīdzinot Vāciju ar Nīderlandi, Kazakevičs secināja, ka abas izlases ir diezgan dominējošas komandas, taču tajā pat laikā tām ir gana atšķirīgs stils.

"Vācija spēlē pietiekoši uzbrūkošu futbolu un tajā pat laikā arī pragmatisku spēli. Ņemam to vērā, tāpēc arī koriģējām savas darbības pozicionālās aizsardzības fāzē. Gatavojamies konkrētām darbībām pret pretiniekiem kā komandu, jo, pamainoties izpildītājiem, stils un spēles zīmējums nemainīsies," stāstīja Kazakevičs.

"Vācijas izlase ir ļoti racionāla savā uzbrukuma futbolā un veido ātru spēli ar izteiktām, skaidri saprotamām, taču ne viegli novēršamām vertikālajām piespēlēm un aktīvu spēlētāju izvešanu uz sitienu pozīcijām. Plus, viņiem ir iespaidīga uzbrukumu daudzveidība. Tāpat kopējais komandas darbības ātrums ir diezgan iespaidīgs," secināja Kazakevičs.

Tikmēr izlases pussargs Artūrs Zjuzins pirms gaidāmā mača ir labā noskaņojumā.

"Ja vajadzēs, rītdien būšu gatavs spēlēt un atstāt visus maksimālos spēkus laukumā. Man jau ir bijušas šāda līmeņa spēles. Labi atceros vārtus Portugālē. Bija patīkami, bet toreiz zaudējām to spēli. Arī iepriekšējais mačs ar Nīderlandi, kurai zaudējām ar 0:6, ir palicis atmiņā. Mači ar tādiem grandiem vairāk paliek atmiņā," teica futbolists.

Ceturtdien Latvijas izlasei Igaunijā plānota otrā Baltijas kausa spēle ar mājiniekiem. Pirmajā mačā latvieši piektdien mājās ar 3:1 uzvarēja Lietuvu.

Nākamās oficiālās spēles Latvijas izlasei būs septembra sākumā, kad turpināsies 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikls.

Latvijas vīriešu futbola izlases kandidātu saraksts jūnijā gaidāmajām spēlēm:

Vārtsargi: Roberts Ozols ("Riga"), Krišjānis Zviedris ("Liepāja"), Rihards Matrevics ("Valmiera");

Aizsargi: Vitālijs Maksimenko (Ļubļanas "Olimpija", Slovēnija), Kaspars Dubra ("Oleksandrija", Ukraina), Roberts Savaļnieks, Elvis Stuglis, Vladislavs Sorokins (visi - RFS), Igors Tarasovs (Ahnas "Ethnikos", Kipra), Mārcis Ošs ("Lugano", Šveice), Raivis Andris Jurkovskis ("Dundalk", Īrija), Antonijs Černomordijs, ("Riga"), Krišs Kārkliņš ("Liepāja");

Pussargi: Artūrs Zjuzins, Renārs Varslavāns (abi - RFS), Jānis Ikaunieks (Kuopio "Palloseura", Somija), Vladimirs Kamešs, Vladislavs Fjodorovs (abi - "Riga"), Andrejs Cigaņiks (Luhanskas "Zorja", Ukraina), Eduards Emsis (Erevānas "Noah", Armēnija), Alvis Jaunzems ("Valmiera"), Aleksejs Saveļjevs ("Mantova", Itālija), Raivis Ķiršs ("Daugavpils");

Uzbrucēji: Dāvis Ikaunieks ("Liepāja"), Vladislavs Gutkovskis (Čenstohovas "Rakow", Polija), Roberts Uldriķis ("Sion", Šveice), Raimonds Krollis ("Valmiera").