foto: CEV
Zaudējums pēc zaudējuma - kas notiek Latvijas volejbola izlasē?
Romāns Saušs šoreiz sit igauņu blokā, taču svarīgākās spēles un labākais sastāvs Latvijas izlasei būs Eiropas čempionātā septembrī.
Citi sporta veidi
2021. gada 1. jūnijs, 04:33

Zaudējums pēc zaudējuma - kas notiek Latvijas volejbola izlasē?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas vīriešu volejbola izlase, kas septembra sākumā otro reizi vēsturē piedalīsies Eiropas čempionāta finālturnīrā, aizvadītās nedēļas nogalē Tartu zaudēja visas trīs spēles Eiropas Zelta līgā. Pirms tam ziemeļu kaimiņiem tika zaudēts arī trīs pārbaudes mačos.

Latvijas izlase Eiropas Zelta līgas pirmajā posmā Tartu četru setu cīņās piekāpās Beļģijai un Spānijai, trīs setos kaimiņiem Igaunijai. Šīs nedēļas beigās A grupas otrā posma spēles notiks Liepājā. Latvijas izlases galvenais treneris Āvo Kēls sarunā ar Jauns.lv sola, ka eksperimentu laiks ir beidzies un savā laukumā komanda cīnīsies par pirmo uzvaru. Tiesa, šī vēl nav tā Latvijas izlase, kas septembrī Tallinā spēlēs Eiropas čempionātā. 

“Pagaidām no izlases vēl gaidīt neko nevajag. Šis Zelta līgas cikls jāizmanto pieredzes krāšanai, dažiem jaunajiem spēlētājiem jāapbružājas šajā līmenī. Strādājam septembrim. Gribam iegūt pārliecību par saviem spēkiem, pozitīvas emocijas, labi nocīnītas spēles,” arī 2020. gada Latvijas labākais volejbolists Atvars Ozoliņš sūta vēsti līdzjutējiem, ka pašreizējie zaudējumi ir darba procesa sastāvdaļa.

Eiropas Zelta līga, kas pēc spēka ir kā nacionālo izlašu otrā līga pēc Pasaules Nāciju līgas (starp 16 dalībniekiem ir deviņas Eiropas komandas), Latvijas izlasei šoreiz kalpo kā vieta spēļu prakses un pieredzes iekrāšanai pirms rudens notikumiem. Abos posmos Latvijas izlasē ir vairāki jaunie spēlētāji, bet vairāki līderi pašlaik pelnījuši atpūtu pēc smagas sezonas ārzemēs. Tostarp Hermans Egleskalns un Deniss Petrovs, bez kuriem Latvijas izlases spēcīgākais modelis nav iedomājams. Tartu pie iespējas laukumā tika vairāki jaunie spēlētāji un daži no viņiem – Gustavs Freimanis un Kristers Dardzāns – izpelnījās īpašas Kēla uzslavas.

Kēls nosauc sāpīgākās lietas

“Katra spēle bija citādāka un dažādi ir arī secinājumi,” uz Zelta līgas pirmo posmu sarunā ar Jauns.lv atskatījās Kēls. “Pirmo spēli pret Beļģiju sākām agresīvi, ar labu koncentrēšanos, uzvarējām pirmo setu. Nākamajos divos setos mūs “apēda” neprecīzi nospēlētas vieglas bumbas, ceturtais sets atkal bija labs. Tāda kārtīga darba spēle, kopumā man patika. Pret Igauniju jau bija pavisam cits sastāvs, gribēju dot iespēju visiem. Igauņi bija labāki, maz kļūdījās un viņiem ir ļoti laba serve, ar kuru īsti netikām galā. Pret Spāniju vairs neko neeksperimentējām un cīnījāmies par uzvaru. Visu spēli bija sajūta, ka tūdaļ tā arī atnāks, bet... Mums bija 12 kļūdas, spāņiem uz pusi mazāk. Tas īpaši izpaudās setu galotnēs.”

Kēls uzslavē Latvijas izlases kandidātu darba ētiku, ar kuru viņam trīs vasaru laikā problēmas neesot bijušas vispār. Nenoliedzami, ka papildus emocijas dod iespēja piedalīties Eiropas čempionātā. “Kādu dienu var zust koncentrācija, var laukumā vajadzīgajā ātrumā nestrādāt galva, taču visi strādā ar lielu apņēmību. Pēc šim spēlēm redzu mūsu sāpīgākās vietas. Pirmā - pie salīdzinoši vieglām bumbām nemākam sadalīt, kurš tad to bumbu spēlēs un seko daudzas neprecizitātes. Otra lieta, ka aizsardzībā arī pēc spēcīgiem sitieniem mēs pieskaramies bumbai, tomēr to neizdodas noturēt spēlē. Šajā ziņā vēl ir milzīgas rezerves,” uzskata treneris.

Nedēļas nogalē Liepājā Latvijas izlase vēlreiz tiksies ar Beļģiju, Igauniju un Spāniju. Kēls sola katru spēli aizvadīt ar maksimāli labāko sastāvu, katru maiņu veikt tikai atbilstoši situācijai. Cerēsim, ka būs arī pirmā uzvara.

Zelta līgas sastāvam līdz pat Jāņiem būs trīs nedēļu atpūta, kamēr pārējie kandidāti darbu sāks 14. jūnijā. Divus ar pusi mēnešus ilgajā treniņu posmā piedalīsies 22-23 spēlētāji.

Eiropas čempionāta finālturnīrā septembra sākumā Latvijas izlase spēlēs D grupā Tallinā, kur sacentīsies ar mājinieci Igauniju, Franciju, Vāciju, Slovākiju un Horvātiju. Par pagājušajā nedēļā notikušo izlozi Kēls galvu daudz nelauza. “Mums nav par ko žēloties. Varbūt no pēdējā groza Ziemeļmaķedonija būtu parocīgāks variants nekā jaunie un izsalkušie horvāti.  Ja gribam tikt tālāk, jebkurā gadījumā ir jāuzvar divas spēles. Mēs to gribam! Būtu dīvaini, ja brauktu uz Eiropas čempionātu tikai piedalīties.”

Kolčins izvēlas darbu Krievijā

Latvijas izlases atgriešanās uz kontinenta volejbola galvenās skatuves lielā mērā tika saistīta ar treneru Āvo Kēla un Borisa Kolčina duetu. Diemžēl tas ir pajucis un jau drīzumā Latvijas Volejbola federācija nosauks Kēla palīgus.

Kolčins saņēmis piedāvājumu kļūt par Belgorodas “Belogorje” komandas galveno treneri. Belgorodā pēc neveiksmīgās sezonas (nesenā pagātnē vairākus Eiropas kausu ieguvusī komanda Krievijas superlīgā palika pēdējā 14. vietā) notiek pamatīga sastāva pārbūve. No pamatsastāva palicis tikai viens spēlētājs, pilsētā ir atvērta jauna arēna ar 10 000 skatītāju vietām un kluba vadība grib atgriezt Belgorodu cīņā par Krievijas superlīgas medaļām. Šajā situācijā Kolčinam bija jāizvēlas - vai nu labi apmaksāts darbs Belgorodā, vai nu Latvijas izlase. “Cilvēciski viss ir saprotams, tur viņam būs pamatdarbs un vasara ir laiks, kad komandu sagatavot sezonai,” nopūšas Kēls.

Eiropas sudraba līgas spēles nedēļas nogalē Zenicā (Bosnija un Hercegovina) aizvadīja arī Latvijas sieviešu izlase un piedzīvoja trīs zaudējumus trīs setos pret mājiniecēm (18:25, 22:25, 19:25), Portugāli (18:25, 19:25, 21:25) un Igauniju (18:25, 22:25, 19:25).