foto: Edijs Pālens/LETA
Hārtlijs maina visus virknējumus, Latvija šovakar nevar atļauties zaudējumu
Bobs Hārtlijs pirms spēles ar Norvēģiju turpina meklēt veiksmīgākos spēlētāju virknējumus, bet visa Latvijas izlase veiksmīgāku un produktīvāku spēli uzbrukumā.
Hokejs
2021. gada 28. maijs, 16:36

Hārtlijs maina visus virknējumus, Latvija šovakar nevar atļauties zaudējumu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas izlases vārtus šīvakara spēlē pret Norvēģiju atkal sargās Matīss Kivlenieks, bet treneru kolektīvs veicis izmaiņas visās spēlētāju maiņās.

Latvijas izlasei, lai pamatoti cerētu uz vietu ceturtdaļfinālā, atlikušajās trīs spēlēs jāizcīna divas uzvaras. Šīvakara pretinieki Norvēģija ir nosacīti vājāka komanda par Somiju un Vāciju, tādēļ šīvakara spēlei jau var piekārt “Būt vai nebūt” birku. Protams, vajadzīgos punktus var sakrāt arī pēdējās divās kārtās, tomēr vieglākais ceļš būtu situāciju tabulā uzlabot jau šovakar.

Latvijas hokeja izlase čempionātā sacenšas ar ASV

gallery icon
99

Latvijas izlase vakar ar 2:4 zaudēja ASV un pēc spēles notikusi gara treneru sapulce, pēc kuras nolemts veikt izmaiņas komandu virknējumos. Kādas tās īsti būs, redzēsim tikai spēles gaitā.

Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs pēc Renāra Krastenberga pirmajiem vārtiem pasaules čempionātā izcēla, ka jelgavnieks ar laiku būs izlases līderis. Nepilnu diennakti pēc šī paziņojuma Krastenbergs spēlēs pirmajā maiņā kopā ar Rodrigo Ābolu un Ronaldu Ķēniņu, vēsta sportacentrs.com. Dažādas izmaiņas veiktas arī citos viknējumos, atkal vienā maiņā būšot Kaspars Daugaviņš un Lauris Dārziņš ar Andri Džeriņu centrā Tkmēr trešajā maiņā tika iemēģināts vēl viens ļoti pieredzējis uzbrucēju trijnieks - Mārtiņš Karsums, Miķelis Rēdlihs un Miks Indrašis. Šķiet, ka Hārtlijs pilnībā ticis skaidrībā par pirmo vārtsargu un var diezgan droši paredzēt, ka no turnīra viedokļa izšķirošajās spēlēs vārtus sargās Matīss Kivlenieks.

Ja neņemam vērā spēli pret izteikti vājāko Itāliju, Latvijas izlasei lielas raizes sagādājusi spēle uzbrukumā, kur īsti neveidojas momenti vienādos sastāvos un pamatīgi buksē vairākums, kas pirms diviem gadiem bija mūsējo trumpis. Vairākuma realizācijā Latvijas izlase šajā turnīrā joprojām ir starp pēdējām četrām komandām. Grupu turnīrs jau ir pāri pusei, bet Hārtlijam vēl nav izdevies atrast īstos spēlētāju virknējumus un jauni meklējumi tiks turpināti arī svarīgajā spēlē pret Norvēģiju.

Latvijas hokeja izlases spēlētāji sasveicinās ar faniem

Latvijas vīriešu hokeja izlase pirmdien pasaules čempionāta trešajā spēlē izcīnīja uzvaru pret Itāliju, lai arī tiesneši mājiniekiem neieskaitīja divus vārtus. ...

gallery icon
53

Daudz vairāk tik gaidīts no iecerētajiem uzbrukuma līderiem Kaspara Daugaviņa un Rodrigo Ābola, kuri aizvadīja karjeras rezultatīvākas sezonas attiecīgu KHL un Zviedrijā. Pagaidām abiem nav nevienu vārtu un rezultativitātes punktos ar vienu piespēli ticis tikai Daugaviņš. Bez gūtiem vārtiem arī Andris Džeriņš, Mārtiņš Dzierkals, Roberts Bukarts, bet otrais rezultatīvākais Latvijas izlases spēlētājs ir aizsargs Ralfs Freibergs. Speciālisti norāda uz Hārtlija vienveidīgo hokeju uzbrukumā, kura noslēgumos pietrūkst improvizācija.

Šodienas pretinieki Norvēģijas izlase gan būs daudz vienkāršāks pretinieks nekā ar NHL spēlētājiem bagātās Kanādas un ASV izlases vai KHL sezonas laikā saspēlētā Kazahstāna. Katrā no šīms spēlēm Latvijas izlase zaudēja ātrumā. Lai gan mums ir vecākā komanda, pret norvēģiem ātruma atšķirībām vairs nevajadzētu būt tik krasām un mūsējo pieredze var izšķirt spēles iznākumu.

Bažas raisa apstāklis, ka Latvijas izlasei jāspēlē otro dienu pēc kārtas, kamēr norvēģi vakar atpūtās. Jebkurā līgā šādos gadījumos atpūtušās komandas izredzes uz labvēlīgu iznākumu krietni pieaug.

Latvijas izlase pasaules čempionātos pēdējo desmit gadu laikā, kad tie tiek aizvadīti pēc pašreizējā formāta, divas dienas pēc kārtas spēlējusi 16 reizes un tikai sešos gadījumos izdevies spēli pabeigt ar uzvaru.

Latvijas hokeja izlases fani uzmundrina spēlētājus pēc zaudējuma Kazahstānai

gallery icon
39

Dažāda bijusi šo spēļu nozīme un dažādi arī iznākumi. Tā 2017. gadā Latvijas izlase izšķirošajā spēlē par vietu ceturtdaļfinālā pēcspēles metienos piekāpās Vācijai, bet dienu pirms tam ar 0:5 zaudēja Krievijai. Toreiz Vācijas izlase izlīdzinājumu panāca 33 sekundes pirms pamatlaika beigām, kad noraidījumu par ripas izmešanu ārpus laukuma izcieta Artūrs Kulda. Pietrūka pavisam maz. Iespējams, tieši kāda kripatiņa svaigu spēku un domu izšķirošajās sekundēs.

Gadu vēlāk Dānijā izšķirošā spēle pret toreiz ļoti labi nokomplektētajiem un ambiciozajiem laukuma saimniekiem atkal bija jāspēlē bez atpūtas pēc pamatīga cīkstiņa pret Kanādu, kas iepriekšējā vakarā noslēdzās ar 1:2 zaudējumu pagarinājumā. Šoreiz Latvijas izlase  aizvadīja vienu no taktiski labākajām spēlēm ar Hartliju pie komandas stūres un izcīnīja uzvaru ar 1:0. Tiesa, turnīra sākumā Latvijas izlase bija pavisam bēdīga “otrās dienas” pieredze, kad pēc 3:2 uzvaras pagarinājumā pār Norvēģiju sekoja 1:8 pret Somiju.

Latvijas un Norvēģijas izlases pasaules čempionātu elites grupā tikušās 11 reizes un astoņās no tām pārāka bijusi Latvija. Taču nereti spēles bijušās sīvas, turklāt pēdējā desmitgadē aizvadītājās septiņās pārbaudes spēlēs mūsējiem ir tikai viena uzvara. Savi trumpji ir arī Norvēģijas izlasei, kura faktiski zaudējusi cerības iekļūt ceturtdaļfinālā un var spēlēt bez liela atbildības sloga. Abas komandas ir līdzās  IIHF ranga tabulā -  attiecīgi 10. un 11. vietā.

Latvijas un Norvēģijas izlašu spēles sākums šovakar pulksten 20.15.