foto: USA TODAY Sports/Scanpix
Kanādas piektā vai desmitā izlase? Tik un tā stipra
Vārtsargs Dārsijs Kempers ir viens no Kanādas izlases atpazīstamākajiem spēlētājiem, kurš NHL ik sezonu pelna vairākus miljonus dolāru.
Hokejs
2021. gada 21. maijs, 13:59

Kanādas piektā vai desmitā izlase? Tik un tā stipra

Māris Siliņš

Jauns.lv

Pasaules čempionāta pirmajā dienā ledus laukumā satiksies turnīra vecākā un jaunakā komandas, proti, Latvija un Kanāda. Varbūt kādam šī kanādiešu blice šķiet švaka, taču jebkuru tās spēlētāju Latvijas izlasē ar milzu cerībām liktu spēlēt pirmajā maiņā.

Latvijas un Kanādas izlases pēc mūsu neatkarības atjaunošanas pasaules čempionātos līdz šim tikušās vienpadsmit reizes, mūsējiem pa punktiņam aizķerot pirmajā un pagaidām pēdējā spēlē. Kā ļauns murgs atmiņā palicis amerikāņu tiesneša Rika Lūkera jauno noteikumu interpretēšanas paraugstunda 2006. gadā Rīgā (0:11, deviņus vārtus kanādieši guva vairākumā). Pēdējā tikšanās reizē pirms trīs gadiem Herningā pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1, mums vienīgos vārtus iemetot tagad Kanādas hokeja lepnuma Toronto “Maple Leafs” sistēmā pierakstītajam Kristiānam Rubīnam. Kanādieši uzvaru nokārtoja tikai pagarinājumā, kad precīzs bija pasaules, iespējams, labākais uzbrucējs Konors Makdeivids. Latvija dienu vēlāk ar 1:0 apspēlēja Dāniju un ceturto reizi vēsturē sasniedza ceturtdaļfinālu.

Policijas eskorts un metāla žogs - kā hokejisti tiek norobežoti no apkārtējiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase trešdien aizvadīja savu pirmo treniņu jaunajā "Daugavas" stadiona ledus hallē, pastāstīja valstsvienības menedžeris Jānis Straupe. Latvijas ...

gallery icon
67

Grūti likt vienos svaru kausos pieredzi, ja vienā komandā puse spēlētāju ir sasniegusi 30 gadu slieksni, bet otrā lielākoties ir spēlētāji, kuru karjeras vēl ir ar augšupejošu līkni. Šīs Kanādas izlases spēlētāji kopā ir sakrājuši 3411 spēles pasaules spēcīgākajā hokeja līgā NHL un tā ir tā pieredze, kādu mēs pretī nevaram likt. Arī meistarība. Būsim godīgi – jebkuru no kanādiešiem varētu likt Latvijas izlases pirmajā vai otrajā maiņā. 

Kanādas izlasē, kas atbraukusi uz Rīgu, nav pirmā lieluma zvaigžņu un, tikai pārlapojot NHL statistiku, droši vien varētu savākt divas vai trīs spēcīgākas komandas. Pat ja tā ir piektā vai desmitā Kanādas izlase, tā tik un tā būs stipra komanda. Jā, uzvārdu ziņā šī patiešām ir vājākā Kanādas izlase pēdējo gadu laikā, taču meistarība un talants tur ir pietiekami, lai Rīgā ierastos ar čempionu ambīcijām.

Latvijas izlases hokejisti dodas treniņā uz "Daugavas" stadionu

Trešdienas rītā no “Arēna Rīga” Latvijas hokeja izlases spēlētāji kāpa speciāli norīkotos “Rīgas satiksmes” autobusos, lai tad, Valsts policijas pavadībā, ...

gallery icon
56

Ja šajā Kanādas izlases sastāvā jāmeklē atpazīstamākie spēlētāji, tad pirmā roka pienākas vārtsargam Dārsijam Kemperam, kuram Arizonas “Coyotes” par savu vārtu drošību noloka 4,5 miljonus dolāru sezonā. Viņš šosezon atvairīja 90,7 procentus metienu, taču lielu daļu spēļu izlaida savainojuma dēļ. Pārlūkojot Kanādas izlases algu grāmatiņu sarakstu, Kempers nav vislabāk apmaksātais hokejists. Šis gods ar 5,8 miljoniem pienākas Anaheimas “Ducks” uzbrucējam Edamam Henrīkam, kurš šosezon sakrāja 21 (12+9) punktus. Matemātiskā izteiksmē tas ir apmēram Teodora Bļugera sasniegtais, kuru mēs bez jautājumiem liktu kā Latvijas izlases uzbrukuma etalonu. Tedis šosezon tika pie 22 (7+15) punktiem un turpina cīņu par Stenlija kausu.

Kanādas izlasē ir četri spēlētāji, kuri šosezon tikuši pie lielāka punktu skaita nekā Bļugers. Korijs Brauns ar 35 (21+14) punktiem bija Otavas “Senators” otrais rezultatīvākais spēlētājs. Viņš ir viens no 29 NHL spēlētājiem, kuri šosezon pārsniedza divdesmit gūto vārtu robežu un 12. vietā starp kanādiešu snaiperiem.

"Arēna Rīga" gatava lielajam hokejam

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien pirms cieta zaudējumu savā pirmspēdējā pārbaudes mačā pirms Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta. Latvijas hokejisti "Arēnā ...

gallery icon
40

Kanādas izlasē ir arī KHL regulārās sezonas sestais rezultatīvākais uzbrucējs Džastins Danforts, kurš “Vitjaz” komandā spēlēja vienā maiņā ar Kasparu Daugaviņu un sakrāja mazliet vairāk rezultativitātes punktus – attiecīgi 55 pret 49. Tagad Danforta kabatā jau ir līgums ar Kolumbusas “Blue Jackets” un interesanta tikšanās ar savu maiņas biedru pretējās laukuma pusēs.

Kanādas izlasi var dēvēt arī par talantu izlasi. Tās sastāvā ir seši 19 līdz 21 gadu veci spēlētāji - pa trīs aizsargiem un uzbrucējiem -, kuri izvēlēti NHL drafta pirmajā kārtā. 2017. gada drafta 11. numurs Gebrils Vilardi 21 gada vecumā aizvadīja pilnvērtīgu sezonu “Kings” sastāvā un sakrāja 23 (10+13) punktus. Pirmās kārtas izvēles ir arī 19 gadus vecie aizsargs Breidens Šneiders un uzbrucējs Kouls Perfeti, kuri gadu mijā kļuva par pasaules vicečempioniem U-20 grupā. Savukārt NCAA čempionātā Mičiganas universitāti pārstāvošais 18 gadus vecais aizsargs Ouens Pauers tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem aizsargiem vairāku gadu griezumā ar drafta pirmā desmitnieka prognozēm.

Olimpiskais sporta centrs un tā apkārtne pirms pasaules čempionāta hokejā

Olimpiskais sporta centrs un tā apkārtne pirms pasaules čempionāta hokejā.

gallery icon
35

Kanādas izlase ir vienīgā komanda, kuru Latvijai pasaules čempionātos vēl nav izdevies uzvarēt. Arī šovakar mūsējie nebūs favorīti, tomēr varam atrast pa kādam cerību stariņam pozitīvam iznākumam. Kaut vai to pašu pieredzi, gadu gaitā iespēlētas saiknes un ilgo gatavošanās posmu. Kanādas izlase satikās lidostā pirms lidojuma uz Rīgu un kopā aizvadījusi vien dažus treniņus. Aklimatizācija pie Eiropas laika joslas un plašākiem hokeja laukumiem kopā ar savas spēles meklējumiem par Kanādas izlasi pašlaik rada iespaidu kā par ievainojamu komandu. Viņu mērķis ir savu labāko hokeju sasniegt pēc pāris nedēļām. 

Skaidrs, ka neprāts būtu mēģināt ar kanādiešiem skrieties atklātā hokejā, tomēr ar kārtību, disciplīnu un darba ētiku šīs spēles iznākumu var padarīt par intriģējošu līdz pat mača beigām. Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs ir gudrs taktiķis ar neiztrūkstošo kanādiešu mentalitāti. Hārtlijs noteikti grib cīnīties par uzvaru jau pirmajā spēlē pret Kanādu, taču visa turnīra mērķa sasniegšanai daudz svarīgāka būs nākamā spēle rītvakar pret Kazahstānu. Šādus rēbusus risinot, Latvijas izlase savu pirmo spēli sāks pulksten 20.15 pie tukšām “Arēna Rīga” tribīnēm un daudziem tūkstošiem līdzjutēju pie LTV7 ekrāniem. Pēdējā treniņā kā pirmā maiņa tika iespēlēti Lauris Dārziņš – Rodrigo Ābols – Kaspars Daugaviņš, taču šāds salikums nav akmenī kalts. Hārtlijs prot pārsteigt!

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs (Langnavas "Tigers", Šveice), Jānis Kalniņš (Helsinku "Jokerit", KHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL/Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Aizsargi: Jānis Jaks (Beikersfīldas "Condors", AHL), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL), Kristaps Sotnieks, Gunārs Skvorcovs, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Oskars Cibuļskis, Uvis Balinskis (abi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Artūrs Kulda (Nirnbergas "Ice Tigers", Vācija), Ralfs Freibergs (Tršinecas "Ocelārži", Čehija).

Uzbrucēji: Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Gints Meija, Mārtiņš Karsums (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL), Rihards Marenis ("Kiruna IF", Zviedrija), Māris Bičevskis ("Mlada Boleslav", Čehija), Oskars Batņa (Angletas "Hormadi", Francija), Renārs Krastenbergs ("Villach", Austrija), Miķelis Rēdlihs ("Olimp"/"Venta 2002"), Miks Indrašis (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL).

Kanādas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Maikls Dipjetro (Vankūveras "Canucks", NHL), Dārsijs Kempers, Eidins Hils (abi - Arizonas "Coyotes", NHL);

Aizsargi: Breidens Šnaiders (Brendonas "Wheat Kings", WHL), Džeikobs Bernards-Dokers (Otavas "Senators", NHL), Kolins Millers (Bufalo "Sabres", NHL), Ovens Pauers (Mičiganas universitāte, NCAA), Šons Volkers (Losandželosas "Kings"), Mario Feraro (Sanhosē "Sharks", NHL), Trojs Stečers (Detroitas "Red Wings", NHL), Nikolā Bodīns (Čikāgas "Blackhawks");

Uzbrucēji: Endrū Mandžiapane, Dilons Dubē (abi - Kalgari "Flames", NHL), Kols Perfeti (Sagino "Spirit", OHL), Brendons Pirri, Brendons Heigls (abi - Čikāgas "Blackhawks", NHL), Maksims Komtuā, Edamss Henriks (abi - Anaheimas "Ducks", NHL), Konors Brauns, Niks Pols (abi - Otavas "Senators", NHL), Maikls Bantings (Arizonas "Coyotes"), Džastins Denforts, Liems Faudijs (abi - Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Gabriels Vilardi, Džerets Andersons-Dolans (abi - Losandželosas "Kings", NHL).