foto: HC Ocelari Trinec
Čempionu ambīcijas, jauni līgumi un izslēgšanas spēles - latviešu hokejisti nepazūd Čehijā
Ralfam Freibergam ar Triņecas “Ocelari” komandu no Čehijas līgā spēlējošajiem pieciem latviešiem ir labākās cerības sezonu pabeigt ar izcīnītu titulu un zelta medaļu.
Hokejs
2021. gada 12. marts, 04:46

Čempionu ambīcijas, jauni līgumi un izslēgšanas spēles - latviešu hokejisti nepazūd Čehijā

Jauns.lv / LETA

Čehijas hokeja ekstralīga pēdējās sezonās bijusi populāra pieturvieta vairākiem Latvijas izlases spēlētājiem. Arī šosezon – visi mūsējo pārstāvētie klubi šonedēļ sāk dalību izslēgšanas spēlēs, bet Uvis Jānis Balinskis un Māris Bičevskis to priekšvakarā tikuši pie jauniem līgumiem.

Čehijas ekstralīgas regulārajā sezonā pirmo vietu izcīnija Prāgas “Sparta”, par sešiem punktiem apsteidzot Ralfa Freiberga pārstāvēto Triņecas “Ocelari”, bet trešajā vietā palika Māra Bičevska “Mlada Boleslav”. Pirmās četras komandas (vēl “Liberec”) jau nodrosinājušas vietu ceturtdaļfinālā, bet piektās līdz 12. vietas ieguvēji sākuši astotdaļfināla kārtu līdz divām uzvarām. Tostarp Guntis Galviņš ar Vitkovices komandu, kā arī Uvis Balinskis un Oskars Cibuļskis Ļitvinovā.

“Regulārās sezonas turnīra tabula neparāda to, cik līdzvērtīgi šajā sezonā ir spēku samēri un cik neprognozējamas gaidāmas izslēgšanas spēles. Iespējams, pie vainas arī Covid-19 pandēmija, kuras dēļ vairākas komandas palikušas bez ievērojamiem līdzekļiem no biļešu un suvenīru tirdzniecības. Tas mazliet ir līdzsvarojis iespējas,” par notikumiem Čehijā sarunā ar Jauns.lv stāsta Ralfs Freibergs. Pēc trīs veiksmīgām sezonām Zlīnā (visas trīs reizes komanda spēlēja “play-off” un Freibergs bija komandas rezultatīvākais aizsargs) viņš šo sezonu sāka Brno “Kometa”, bet pāris dienas pirms pāreju termiņa beigām pārcēlās uz finansiāli spēcīgāko līgas komandu Triņecas “Ocelari”. Pats Freibergs līdz sezonas beigām šo situāciju nevēlas komentēt, vien piebilstot, ka Brno nebija labā situācijā un kaut kas bija jāmaina. Beigu beigās viņa nokļūšana Triņecā bijis pārsteigums un pat neliels šoks Brno komandas vadībai.

Favorīti mekējami Prāgā vai Triņecā

Drošvien tāds jautājums par iespejamo čempionu aktuāls ir Čehijas hokejā, tomēr Freibergs iesaka no pretendentu skaita nenorakstīt arī citas komandas. “Mūsu stiprā puse ir spēlētāju kvalitāte, viss ir nodrošināts līdz sīkām niansēm un treneris ir ļoti prasīgs, lai pašatdeve neatpaliktu no meistarības. Sastāva dziļuma ziņā varam konkurēt ar “Sparta”. Izslēgšanas spēlēs daudz izškirs vārtsargi. Prāga uzaicināja palīgā pērn Rīgas “Dinamo” spēlējušo Aleksandru Salāku, mums ir lielu pieredzi KHL iekrājušais Jakubs Stepāneks. Ja tiksim līdz savstarpējai sērijai, būs ļoti interesanti,” prognozē Freibergs.  Viņam sezonas pirmajā pusē Brno 29 spēlēs izdevās sakrāt 8 (2+6) rezultativitātes punktus, Triņecā 15 spēlēs ir sešas rezultatīvas piespēles.

“Vienā no pēdējām spēlēm pret Bičevska “Mlada Boleslav” priekšā bija tukši vārti un joprojām nesaprotu, kā neiemetu. Kopā ar treneri pasmējāmies, ka tas uz veiksmi uz izslēgšanas spēlēs vārti būs. Tas gan nav galvenais, te svarīgākais ir čempionu tituls un, ja to neizcīnīsim, sezona tiks uzskatīta par neveiksmīgu. Neesmu te ieradies atgūt kaut kādu statusu, izkonkurēt kādu no pirmajām maiņām vai vairākuma brigādes. Pašlaik esmu gatavs darīt visu komandas labā, ko vien treneris prasīs. Jūtos labi un pozitīvi arī tas, ka komandai ir lieli mērķi. Patīkami, ka regulārās sezonas pēdējā spēlē pirmo reizi Triņecā tiku spēlēt arī vairākumā,” spriež Freibergs.

Divi līgumi vienā dienā

Augsto trešo vietu regularajā sezonā izcīnīja “Mlada Boleslav”, kur Māris Bičevskis 52 spēlēs sakrāja 17 (6+11) punktus. It kā leģonāram tas nav daudz, turklāt Bičevskis spēlēja trešajā maiņā, taču viņam ir citas kvalitātes. Tās kluba vadība novērtēja ar jauna līguma likšanu galdā vēl pirms izslēgšanas spēlēm un Bičevskis labprāt piekrita. “Māris var spēlēt kopā ar visiem un jebkur, un kā uzbrucējam viņam ir lieliskas prasmes aizsardzībā," par latvieša spējām izteicās kluba pārstāvji.

Freibergs uzskata, ka “Mlada Boleslav  3. vieta ir likumsakarīga: “Ļoti laba un pārdomāta sastāva komplektācija. Tur nav viena pārmaksāta maiņa, ir ļoti līdzvērtīgs sastāvs. Redz, viņi var atļauties leģionāru iespēlēt trešajā maiņā un Māris tur arī krāj punktus. Ļoti agresīva un skrienoša komanda – ja to izturēs izslēgšanas spēļu grafikā, noteikti būs starp titula pretendentiem.”

Šonedēļ pie jauna līguma ar Ļitvinovas “Verva” komandu tika Uvis Balinskis, kurš ar 17 (5+12)  punktiem bija rezultatīvākais no mūsu četriem “čehu” aizsargiem. Uvim tā bija pirmā sezona leģionāra statusā, kurp viņš devās no Rīgas “Dinamo”. Kad Rīgā darbu sāka Pēteris Skudra, pazaudēto iespēju komandā noturēt Balinski viņš nosauca par vienu no lielākajām neveiksmēm. Uvim sezonas sākums sanāca grūts, bija jāpierod pie jauniem apstākļiem, taču viņš iespēlējās un kopā ar citu latvieti Oskaru Cibuļski (4+4)  ir komandas vadošais aizsargu pāris.  

 “Verva” treneris Vladimirs Orsāgs slavē Uvi: “Viņš ieradās no Kontinentālās hokeja līgas, un mēs gaidījām daudz. Sākums nebija pārāk labs, taču viņš pamazām pielika un beigās kļuva par vienu no aizsardzības balstiem. Viņš palīdzēja uzbrukumā un strādāja aizsardzībā, lielu lomu spēlēja vairākumā. Viņš bija viens no trim komandas labākajiem aizsargiem.”

Regulāro sezonu Ļitvinova pabeidza necilajā 11. vietā, tomēr Freibergs prognozē, ka viņi var sagādāt pārsteigumu. “Vieta tabulā nav augsta, taču Ļitvinova pēdējos divus mēnešus spēlē ļoti labu hokeju. Viņiem ir stabili aizsargi un tas izslēgšanas spēlēs var būt  nozīmīgi. Uvis ar Oskaru arī ir labi saspēlējušies. Ja jāprognozē, tad teikšu, ka Ļitvinova pirmajā kārtā “iekodīs” Hradeckrāloves “Mountfield””.

Astotdaļfināla pirmajā spēlē trešdien “Verva” izbraukumā tomēr zaudēja ar 0:2, lai gan metienu skaita ziņā bija pārāki ar 38:23. Balinskis un Cibuļskis spēlēja 21 un 19 minūtes, izdarīja attiecīgi vienu un divus metienus.

Freibergs kā interesantāko pirmās kārtas sēriju prognozē Gunta Galviņa pārstāvētās “Vitkovice” un savas bijušās komandas Brno “Kometa” pretstāvi. Interesanti, ka Galviņš sezonu sāka Triņecā, taču pēc abpusējas vienošanās līgums tika lauzts un Guntis nonāca Ostravā. Abās komandās sakrāja identisku 3 (1+2) punktu statistiku. “Ja Vitkovicei izdosies apturēt Brno vairākumu, būs baigā cīņa. Guntim sezonas beigās bija neliels savainojums, taču uz “playoff” būs gatavs. Viņš spēlē daudz, treneri uzticas, lai gan vairākumā tomēr spēlē citi. Ko vērts viņiem ir pēdējos desmit gadus NHL spēlējošais Romāns Polāks!” par “Vitkovice” komandu pastāsta Freibergs.
Un patiesi, “Vitkovice” astotdaļfināla sēriju trešdien sāka ar 2:1 panākumu, uzvaras vārtus iemetot pagarinājuma 16. sekundē. Guntis Galviņš spēlēja 18 minūtes un 25 sekundes.