foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: revolūcija auta mešanā futbolā
Naders Mohammadi auta supermetiena laikā.
Futbols
2021. gada 17. februāris, 15:02

VIDEO: revolūcija auta mešanā futbolā

Jauns.lv

Latvijā slavenākais auta metējs futbolā noteikti ir Šveices klubā FC “Lugano” spēlējošais Mārcis Ošs, tomēr pasaules mērogā lielākais pretinieku bieds bija kādreizējais Anglijas premjerlīgas klubu “Southampton”, “Sunderland” un īpaši jau Stokas “City” rindās pavadītajā laikā īru aizsargs Rorijs Delaps.

Delaps spēja regulāri no sānu līnijas iemest bumbu pretinieku soda laukuma vidū, radot katru auta izspēli par pretiniekiem bīstamu standartsituāciju. Slavenais Londonas “Arsenal” treneris Arsēns Vengers pat aicināja mainīt futbola noteikumus Rorija Delapa dēļ. Arī Mārcis Ošs ar saviem autiem nereti spējis radīt vārtu gūšanas iespējas un, iespējams, tieši šī iemesla dēļ nonācis spēcīgajā Šveices čempionātā un kļuvis par vienu no Latvijas futbola valstsvienības balstiem.

Tomēr šo vīru veikumu pamatīgi pārtrumpojis Irānas futbolists Naders Mohammadi no “Paykan” kluba, kurš mačā pret vietējo futbola flagmani “Persepolis” spēja radīt vārtu gūšanas epizodi, ievadot bumbu spēlē no savas laukuma puses. Mohammadi metiens bija vairāk nekā 50 metru tāls. Pie bumbas ar balvu tika viņa patrneris, kurš gan iespēju izmantot neprata, bet auta metiens tiešām bija iespaidīgs.

Atšķirībā no Oša un Delapa un Mohammadi, metot autu, taisa ritentiņu, kas ļauju bumbu raidīt vēl tālāk. Viņš nebūt nav šādas tehnikas celmlauzis, tomēr dara to neredzēti tālu un šādā veidā spējis pat gūt vārtus. Kādā spēlē decembrī pēc viņa auta metiena bumbu aizskāra pretinieku komandas vārtsargs, un tā ielidoja vārtos. Ja vārtsargs bumbu nebūtu aizskāris, vārtu guvums, protams, neskaitītos.

Interesanti, ka arī citi Irānas futbolisti ir piekopuši šādu auta mešanas tehniku, tomēr savas sarežģītības dēļ, tas ne vienmēr izdodas. Šobrīd Beļģijas klubā “Gent” spēlējošais Milads Mohammadi (radniecības ar Naderu Mohammadi viņam nav) 2018. gada Pasaules kausa izcīņas grupu turnīra mačā pret Spāniju nespēja izmest sānu autu, kas varēja radīt, iespējams, pēdējo momentu viņai valstsvienībai, kam bija nepieciešams izlīdzināt rezultātu, kas būtu ļāvis izvirzīties grupas līderpozīcijā, bet spāņiem praktiski laupījis izredzes izkļūt no grupas.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon