foto: PA Pictures/Scanpix
FIFA prezidents taisnojas par Kataras šeiha attieksmi pret sievietēm. Skaidrojums ne līdz galam attaisno rīcību
Šeihs Žoāns bin Hameds bin Halīfa al Tānī.
Futbols
2021. gada 17. februāris, 04:54

FIFA prezidents taisnojas par Kataras šeiha attieksmi pret sievietēm. Skaidrojums ne līdz galam attaisno rīcību

Jauns.lv

Februāra sākumā 2022. gada futbola Pasaules kausa mājvietā Katarā norisinājās FIFA klubu Pasaules kauss, kurā triumfēja UEFA Čempionu līgas uzvarētāja Minhenes “Bayern”, kas finālā ar 1:0 pārspēja Ziemeļamerikas un Centrālamerikas spēcīgāko komandu “Tigres” no Meksikas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apbalvošanas ceremonijā, kurā fināla dalībniekus (gan spēlētājus, gan mača apkalpotājus) sveica FIFA prezidents Džanni Infantino, Katarā valdošās dinastijas pārstāvis - šeihs Žoāns bin Hameds bin Halīfa al Tānī, kurš ir esošā emīra jaunākais brālis un Kataras Olimpiskās komitejas prezidents.

Ierasti šādās apbalvošanas ceremonijās balvu saņēmējiem tie paspiestas rokas, tomēr šoreiz Covid-19 ierobežojumu dēļ nācās aprobežoties ar kulaku sasišanu. Tieši tā arī notika ar sacensību labākajiem spēlētājiem Robertu Levandovski un Jozua Kimmihu, spēles tiesnešiem, bet, kad pie šeiha parādījās rezerves tiesnese Edina Batišta un rezerves līnijtiesnese Neuza Beka – viņas tika ignorētas. Viens no ietekmīgākajiem Kataras cilvēkiem ne vien necēla roku, bet vispār skatījās citā virzienā.

foto: action press/ Vida Press
Džanni Infantino pasniedz uzvarētāju kausu Minhenes "Bayern" kapteinim Manuelam Noieram.

Islāma likumi aizliedz vīrietim sarokoties un pieskarties svešām sievietēm, kas tiek uzskatīts, musulmaņa kārdināšanu un vēlmi tiekties pēc aizliegtā. Katarā šariata likums ir oficiāls un tiek rūpīgi ievērots.

Šķiet, ka viss būtu kārtībā un vainu varētu novelt uz ticību, tomēr interesanti, ka augstā amatpersona līdzīgi ignorēja ar video tiesneša asistentu Hulio Baskunjanu no Čīles, kamēr citu tiesneša asistentu, kurš bija no Kataras, šeihs silti pasveicināja.

Notikušais radīja visai plašu rezonansi daudzviet pasaulē, kāpēc savus komentārus sniedz gan Kataras puse, gan FIFA prezidents Džanni Infantino, kurš arī saņēma pamatīgu gūzmu kritikas par notikušo.

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon
53

Kataras puse par notikušo sniedza sekojošu oficiālu komentāru, noliedzot, ka nevienu nevēlējās aizvainot: “Apbalvošanas laikā notika pārpratums, kad finālspēles dalībniekiem tika piešķirtas medaļas. Koronavīrusa dēļ bija ieviesti stingri noteikumi. Turnīra dalībniekiem bija ieteikts izvairīties no fiziska kontakta, tāpēc radās pārpratums situācijā, kad trīs tiesneši nevēlējās sveicināties ar kulakiem, kas, protams, ir pareizi. Katrs cilvēks var izvēlēties – sveicināties ar fizisku kontaktu, vai to nedarīt.”

Katara. Ikdienas ainiņas

gallery icon
51

Par notikušo situāciju izskanēja runas, ka, atrodoties ceremonijā, FIFA prezidents esot sievietēm pačukstējis, lai cenšas nesakaitināt šeihu un paiet viņam vienkārši garām.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon
18

“Ņemot vērā melus, kas izplatītās internetā par to, ko es ceremonijas laikā teicu sievietēm – oficiālajām amatpersonām, es vēlētos paskaidrot notikušo. Es izmantoju iespēju apsveikt viņas ar izcilo darbu, kas paveikts visu sacensību laikā. Šis bija nozīmīgs notikums FIFA, jo tā bija pirmā reize, kad vīriešu oficiālās sacensībās sievietes veic oficiālo amatpersonu pienākumus. Kā visi zina, esmu stingrs sieviešu tiesību un vienlīdzīgas attieksmes pret visiem cilvēkiem aizstāvis. Neatkarīgi no dzimuma, rases, etniskās piederības, seksuālās orientācijas, reliģijas vai fiziskām spējam. FIFA statūti skaidri norāda, ka esam apņēmušies ievērot visas starptautiski atzītās cilvēktiesības un centīsimies veicināt šo tiesību aizsardzību. Tiem, kas izplata nepatiesas baumas, būtu jākaunas par savu rīcību,” teikts Infantino paziņojumā.

Tomēr, kāpēc šeihs nepasveicināja sievietes, teiksim, pamājot viņām ar galvu, īsti nav atbildēts.  

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās