foto: REUTERS/SCANPIX
Pusgadu pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm organizatoru komitejas prezidents Mori atkāpsies no amata
.Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidents, bijušais Japānas premjers Joširo Mori.
Citi sporta veidi
2021. gada 11. februāris, 15:10

Pusgadu pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm organizatoru komitejas prezidents Mori atkāpsies no amata

Jauns.lv / LETA

Tokijas olimpisko spēļu organizatoru komitejas prezidents Joširo Mori pēc iepriekš paustā viedokļa, kas noniecināja sieviešu spējas vadītāja amatā, drīzumā atkāpsies no amata, ceturtdien ziņo Japānas mediji.

Mori no amata atkāpsies aptuveni pusgadu pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm, kas paredzētas šajā vasarā. Vietējais laikraksts "Kyodo News" ziņo, ka Mori vietu, visticamāk, ieņems bijušais Japānas Futbola federācijas prezidents Saburo Kvabuči.

Zināms, ka piektdien organizatoru komitejas biedri aizvadīs īpašu tikšanos, kuras laikā tiem būs iespēja paust savu nostāju par Mori seksistisko viedokli attiecībā pret sievietēm, kuras ieņem vadītāja amatu.

Tikmēr Tokijas gubernatore Juriko Koike paziņoja, ka neplāno piedalīties īpašajā sanāksmē.

Mori pagājušajā nedēļā Japānas Olimpiskās komitejas (JOC) sanāksmē atklāja, ka valdes sapulcēs sieviešu kārtas pārstāves runā pārlieku ilgi. Šī iemesla dēļ viņš pauda pārliecību, ka izteikšanās brīdis sanāksmē būtu jālimitē.

"Ja valdes locekļu sapulcē ir vairākas sievietes, tās aizņem ilgāku laiku," pagājušajā nedēļā teica Mori, kurš savulaik bija Japānas premjerministrs.

Mori šim tematam pieskārās tāpēc, ka JOC nākotnē plāno veidot lielāku dzimumu vienlīdzību valdē. Proti, plānots, ka starp 24 organizācija valdes locekļiem drīzumā 40% būtu sievietes. Šobrīd valdē atrodas vien piecas sievietes.

Mori vēlāk publiski atvainojās par teikto, bet norādīja, ka neplāno atkāpties no amata. Viņa rīcību iepriekš nosodīja viens no lielākajiem olimpisko spēļu atbalstītājiem Japānā autobūves kompānija "Toyota Motor".

Laikraksts "Kyodo News" svētdien publicēja iepriekš veiktas aptaujas rezultātus, kurā vien 6% respondentu uzskata, ka Mori ir kvalificēts turpināt darbu organizatoru komitejā, bet 60% norādīja, ka viņam amats būtu jāpamet.

Tokijas olimpiskās spēles tika pārceltas par gadu un to norise plānota no 23.jūlija līdz 8.augustam. Savukārt paralimpiskās spēles šovasar iecerētas no 24.augusta līdz 5.septembrim.

Kopš 1948.gada vasaras olimpiskās spēles notikušas ik pēc četriem gadiem. Lai gan olimpiskās spēles pieredzēja boikotus, teroraktus un protestus, tās ne reizi netika pārceltas, taču šoreiz koronavīrusa straujā izplatība pasaulē liedza sportistiem pērnvasar pulcēties Tokijā.

Pasaules vēsturē līdz šim atceltas tikai trīs olimpiskās spēles un visos gadījumos tas notika kara dēļ.