Beļģi iebiedē Latviju? Mūsu pirmajiem pretiniekiem graujoša uzvara pēdējā pārbaudes spēlē
Ar pieredzējušo uzvarētāju Akselu Herveli priekšgalā pirms diviem gadiem Slovēnijā beļģi aizlika mūsu izlasei kāju priekšā ceļā uz ceturtdaļfinālu.
Basketbols
2015. gada 31. augusts, 13:05

Beļģi iebiedē Latviju? Mūsu pirmajiem pretiniekiem graujoša uzvara pēdējā pārbaudes spēlē

Jauns.lv

Beļģijas basketbola izlase, kas būs Latvijas valstsvienības pirmā pretiniece Eiropas čempionātā, pēdējā pārbaudes mačā svētdien Polijā ar 86:46 (20:7, 16:13, 21:15, 29:11) sagrāva Islandi.

Uzvarētāju rindās ar 21 punktu izcēlās Maksims de Zēvs.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Beļģijas basketbolisti aizvadīja pārbaudes spēļu ciklu Polijā, trīs maču laikā tiekot pie divām uzvarām - vēl ar 98:93 tika uzvarēta Bosnija un Hercegovina, bet ar 85:86 nācās piekāpties Krievijai.

Kopumā Beļģija pirms Eiropas čempionāta aizvadīja desmit pārbaudes spēles, uzvaras un zaudējumus dalot uz pusēm. Tomēr Beļģija ļoti cienīgas spēles aizvadīja pret spēcīgiem pretiniekiem, jo Eiropas čempioniem frančiem tika zaudēts viena ar divu punktu starpību, bet olimpiskajiem vicečempioniem spāņiem - ar trīs punktu deficītu.

Tikmēr cita Latvijas izlases pretiniece Čehija svētdien pārbaudes spēles noslēdza ar zaudējumu, kad izbraukumā ar 68:81 (15:21, 16:18, 20:20, 17:22) piekāpās spēcīgajai Spānijai.

Čehija kopumā deviņās pārbaudes spēlēs spēja tikt tikai pie diviem panākumiem, ko guva pret Vāciju, kā arī Bosniju un Hercegovinu.

Citas Latvijas pretinieces Eiropas čempionātā pārbaudes maču ciklu noslēdza nedaudz agrāk - Lietuva sestdien ar 62:67 izbraukumā piekāpās Grieķijai, bet kopumā dienvidu kaimiņi guva septiņas uzvaras desmit pārbaudes spēlēs. Tikmēr piektdien pārbaudes spēļu ciklu noslēdza Ukraina un Igaunija.

Ukraiņi noslēdzošajā mačā izbraukumā ar 68:88 kapitulēja Somijai, kopumā astoņos mačos izcīnot trīs panākumus, bet Igaunija ar 76:86 Horvātijā piekāpās Bosnijai un Hercegovinai. Kopumā igauņi pirms Eiropas čempionāta finālturnīra aizvadīja 11 spēles, pa to laiku izcīnot četras uzvaras.

Kā zināms, Latvijas izlase pārbaudes spēļu kalendāru noslēdza sestdien, kad savā laukumā ar 85:69 pārspēja Maķedoniju. Pirms Eiropas čempionāta valstsvienība aizvadīja deviņus mačus, tiekot pie piecām uzvarām.

Kā zināms, šī gada Eiropas čempionāta D apakšgrupas spēles no 5. līdz 10.septembrim norisināsies Rīgā.

Eiropas čempionātā no grupas tālāk turnīrā kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē. Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisināsies četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

LETA / Foto: AFP/LETA