foto: Lita Krone/LETA
Latvija viena pati rīkos 2021. gada pasaules čempionātu hokejā
Hokeja laukums "Arēnā Rīga".
Hokejs
2021. gada 2. februāris, 17:07

Latvija viena pati rīkos 2021. gada pasaules čempionātu hokejā

Jauns.lv / LETA

Latvija rīkos visu 2021. gada pasaules čempionātu hokejā, otrdien lēmusi Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

Otrdien IIHF Padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021. gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju.

IIHF Padome lēmumam rīkot turnīru vienā vietā par labu minēja Covid-19 pašreizējās problēmas, kā arī dažādus tehniskus iemeslus. Turpinoties nenoteiktībai starptautisko ceļojumu ierobežojumos, "Padome uzskata, ka visu komandu uzturēšanās Rīgā visā turnīra laikā un izvairīšanās no ceļojumiem starp divām sacensības uzņemošajām valstīm ir drošākais un izmaksu ziņā efektīvākais pasākuma rīkošanas veids".

Šī gada pasaules čempionātu bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču 18. janvārī IIHF Padomes sēdē Baltkrievijas galvaspilsētai tika atņemtas meistarsacīkšu rīkotāju tiesības. Pēc tam rīkošanai pieteicās vairākas valstsis, bet kā pēdējie divi varianti palika Rīga, un Slovākijas galvaspilsēta Bratislava.

Paredzams, ka pasaules čempionāts norisināsies "Arēnā Rīga",  kurā notiks B grupas spēles, divas ceturtdaļfināla spēles, pusfināli un spēles par medaļām. Savukārt Olimpiskajā sporta centrā, kur ledus tiks ieklāts futbola laukuma vietā, pārveidojot to par 6000 skatītājus ietilpinošu ledus halli, notiks A grupas un divas ceturtdaļfināla spēles. Savukārt treniņiem paredzēts izmantot Daugavas stadiona topošos divus ledus laukumus. Halle šobrīd tiek būvēta, un to plānots pabeigt līdz marta beigām.

Tiek atzīmēts, ka "Arēna Rīga" un Olimpiskais sporta centrs atrodas aptuveni 150 metru attālumā viens no otra, kas nepieciešamības gadījumā IIHF ļaus īstenot "burbuļa" koncepciju.

Kā pavēstījis orgkomitejas pārstāvis Edgars Buncis, hokejistu un delegāciju izmitināšana plānota viesnīcā "Latvija", kur tiks ievēroti visi tajā brīdī aktuālie epidemioloģiskie ierobežojumi. Pēc šā brīža situācijas paredzams, ka visi pasaules čempionātā iesaistītie tiks regulāri testēti un dzīvos vienā "burbulī".

Savukārt, ja Covid-19 situācija Latvijā uzlabotos tik ļoti, ka skatītājiem būtu atļauts vērot spēles klātienē, IIHF kopā ar sacensību Organizācijas komiteju būtu gatava trīs dienu laikā kopš Latvijas valdības akcepta noorganizēt biļešu tirdzniecību.

Lēmums tika pieņemts pēc IIHF biroja sniegta pārskata, birojam izskatot arī Bratislavas un Dānijas pilsētas Herningas piedāvājumu uzņemt čempionātu.

"Es vēlos pateikties mūsu biedriem no Dānijas un Slovākijas par vēlmi uzņemties pasaules meistarsacīkšu organizēšanas pienākumus tik īsā laikā," sacīja IIHF prezidents Renē Fāzels. "Tomēr galu galā Padome uzskatīja, ka visa turnīra rīkošana vienā valstī ļauj mums būt elastīgiem. Mēs varam atrast rentablus risinājumus "burbuļa" koncepcijas realizēšanai, bet varam visu sagatavot arī tam, lai uzņemtu līdzjutējus pasaules čempionātā, ja tas būs droši," informēja Fāzels.

2021. gada pasaules čempionāts ieplānots no 21. maija līdz 6. jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7. maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi ir uzņēmusi 2006. gadā.