foto: Ieva Leiniša/LETA
Ziemeļmaķedonijas sieviešu basketbola izlase neieradīsies uz spēlēm Rīgā; būtiski robi Vācijas sastāvā
Latvijas sieviešu basketbola izlasei šajā sabraukumā būs tikai viena ļoti izšķirīga spēle.
Basketbols
2021. gada 1. februāris, 15:11

Ziemeļmaķedonijas sieviešu basketbola izlase neieradīsies uz spēlēm Rīgā; būtiski robi Vācijas sastāvā

Jauns.lv / LETA

Ziemeļmaķedonijas sieviešu basketbola izlase nedosies uz Rīgu, lai aizvadītu pēdējās 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, jo tās rindās vairākām spēlētājām noteikta saslimšana ar Covid-19, pirmdien savā tīmekļa vietnē ziņo Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Jau ziņots, ka Ziemeļmaķedonijas Basketbola federācija vēstīja par saslimšana ar vīrusu divām izlases basketbolistēm, kā rezultātā tika apšaubīta komandas došanās uz Rīgu.

Inficēšanās ar vīrusu atklājusies Ohridas pilsētā, no kurienes valstsvienība gatavojās doties ceļā uz Rīgu.

Ziemeļmaķedonijas Basketbola federācija informēja Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA), komunicējot ar FIBA ģenerālsekretāru Kamilu Novaku.

Tagad arī LBS savā tīmekļa vietnē ziņo, ka Ziemeļmaķedonijas valstsvienība uz Rīgu nedosies.

Latvijai visām komandas dalībniecēm Covid-19 testi svētdien bija negatīvi, vēsta LBS. Svētdien un pirmdien 14 spēlētājas aizvadīja treniņus "Arēnā Rīga".

Ziemeļmaķedonijas komandas neierašanās liek koriģēt gatavošanās plānu - ir iespēja nedēļas garumā mērķtiecīgi gatavoties tieši spēlei ar Vācijas izlasi, taču izpaliek iespēja cīņā ar grupas vājāko komandu atrast spēles ritmu un pieslīpēt sadarbības.

Arī abas pārējās komandas pirms došanās uz Rīgu cietušas zaudējumus sastāvā, vēsta LBS. Veselības problēmu dēļ Horvātijas komandai klātienē nevarēs palīdzēt galvenais treneris Stipe Braličs, bet Vācijas izlases sastāvā nebūs jau novembrī Rīgā nespēlējusī Satū Sabalī, kura pirmajos divos mačos vidēji spēlē guva 28 punktus, un Marija Giliha, kura četrās spēlēs guvusi vidēji 15,3 punktus mačā.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks "Arēnā Rīga", taču valstī pastāvošo ierobežojumu dēļ skatītāju tribīnēs nebūs. Plānots, ka pirmajā spēļu dienā ceturtdien, 4.februārī, savā starpā spēlēs Latvijas konkurentes cīņā par iekļūšanu finālturnīrā Vācija un Horvātija. Horvātietēm uzvara garantēs pirmo vietu grupā un ceļazīmi uz finālturnīru. Tādā gadījumā sestdien, 6.februārī, Latvijas un Vācijas komandu spēles uzvarētājas ieņems otro vietu, bet uz finālturnīru varēs doties tikai gadījumā, ja bilance būs labāka, nekā otro vietu ieguvējām vismaz četras grupās no deviņām.

Savukārt Vācijas izlases panākums sarežģīs situāciju tabulā, taču atjaunos Latvijas valstsvienības izredzes uz pirmo vietu. Lai to izcīnītu, pēdējā kārtā vajadzēs uzvarēt Vāciju ar 12 punktu starpību.

Salīdzinot otro vietu ieguvēju bilances dažādās grupās, pirmais kritērijs būs uzvaru skaits, otrais kritērijs - gūto un zaudēto punktu starpība (vērā tiks ņemti tikai rezultāti spēlēs ar pirmās un trešās vietas ieguvējām). Jau zināms, ka trīs uzvaras garantēs tiesības spēlēt finālturnīrā, un šo latiņu pārvarēs vismaz divas komandas (otro vietu ieguvējas C un D grupās), savukārt trīs uzvaras vairs nevar iegūt otrās vietas ieguvējas trijās grupās (A, E un G).

Pagaidām tiesības spēlēt finālturnīrā ir tikai rīkotājvalstīm Spānijai un Francijai, kā arī Beļģijai, Serbijai un Zviedrijai.

Pēc četrām kārtām pa trim uzvarām I grupā ir Vācijai un Horvātijai, divi panākumi ir Latvijai, bet bez uzvarām ir Ziemeļmaķedonija.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere, Dinija Sanda Pāvelsone (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Kristīne Vītola (bez kluba), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Ketija Vihmane, Rūta Stiprā (abas - "Liepāja"/LSSS), Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija).