foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas klubu (ne)interesantais basketbols
Pustukšas tribīnes un daļa skatītāju ieurbušies savās viedierīcēs – nekas neliecina par aizraujošiem notikumiem turpat netālu esošajā basketbola laukumā.
Basketbols
2021. gada 22. janvāris, 04:12

Latvijas klubu (ne)interesantais basketbols

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas klubu basketbola sešu komandu galveno dīķi pagājušās nedēļas nogalē saviļņoja “VEF Rīga” zaudējums liepājniekiem, tomēr tā bija tikai piektā reize šosezon, kad favorīti laukumu atstāja kā zaudētāji.

Tikai sešas komandas, no kurām viena ir ievērojami pārāka un vēl viena būtiski atpaliek no konkurentiem – tāda ir Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta mūsu puses daļa. Tik niecīgs komandu skaits un nelīdzvērtīgs spēku sadalījums neveicina interesantu turnīru ar daudzām spraigām spēlēm. Šķiet, ka bukmeikeri ir zinošākā sporta pasaules daļa, kas, liekot kopā matemātiskus aprēķinus un jaunāko informāciju, katrai spēlei nosaka savu favorītu. Tā ir laba platforma, lai papētītu, cik interesantas ir Latvijas klubu spēles. Diemžēl – mums ir diezgan garlaicīgs nacionālais čempionāts.

Līdz šim Latvijas komandas ir aizvadījušas 40 savstarpējas spēles un tikai piecas reizes pie uzvaras nav tikuši konkrētā mača favorīti. Divi tādi panākumi ir BK “Ventspils” komandai izbraukuma spēlēs Ogrē. Divi jau pieminētājai BK “Liepāja” – pašā sezonas sākumā Valmierā (visticamāk, tagad liepājnieki uz Vidzemi aizbrauktu jau kā favorīti) un viņnedēļ pret “VEF Rīga”. Vēl viena spēle – BK “Ogre” uzvara pār vefiņu. Tikai 12,5 procentu spēļu beigušies pretēji bukmeikeru prognozēm. Ja par līdzvērtīgu maču uzskatām tādu, kurā uzvarētājs tiek noskaidrots tās galotnē un vienas komandas pārsvars nepārsniedz piecus punktus, arī esam visai garlaicīgā situācijā. Tik spraigas iznākuma ziņā bijušas tikai septiņas spēles jeb 17,5 procenti no visām notikušajām.

Pavisam cita aina paveras, ja ielūkojamies apvienotā čempionāta otrā pusē  pie igauņu kaimiņiem. No 53 spēlēm nefavorīti ir uzvarējuši 20 (37,7%), bet saspringti mači ar vienas komandas nelielu pārsvaru fiksēti 12 reizes (22,6%). Arī kaimiņiem ir viens izteikts favorīts (“Kalev/Cramo”), bet pārējo komandu spēlēs iespēja “iekost” stiprākajam ir daudz lielāka.

Baltijas valstīs ārpus konkurences piesaistīto līdzekļu, sportiskā līmeņa un infrastruktūras ziņā ir Lietuvas basketbola līga (LKL). Arī tur ir viens izteikts favorīts (‘Žalgiris”) un arī tur negaidītu iznākumu ir krietni vairāk nekā Latvijā. No 68 spēlēm 17 reizes favorīti piedzīvojuši zaudējumu (27,9%), 17 reizes uzvarētāju pārsvars nav bijis lielāks par pieciem punktiem (25%). Tātad katrā ceturtajā spēlē cīņa par uzvaru ritējusi līdz pēdējai sekundei!

Vēl aizraujošāks šosezon ir kontinenta galvenais turnīrs ULEB Eirolīga, kur 66 no 178 (37%) spēļu favorīti piedzīvojuši zaudējumus, bet galotnē uzvarētājs noskaidrots 58 reizes (32,5%).

Šīs nedēļas nogalē tiks aizvadītas trīs spēles starp Latvijas komandām – 22. janvarī “VEF Rīga” uzņems “Valmiera Glass/ViA”, BK “Ventspils” atgriezīsies laukumā pēc pašizolācijas mačā pret BK “Ogre”, 23. janvārī tiksies “Latvijas Universitāte” un BK “Liepāja”.