foto: LOK arhīvs
Latvijas ielu dejotāji mērķē uz Parīzes olimpiskajām spēlēm
Citi sporta veidi
2021. gada 15. janvāris, 14:44

Latvijas ielu dejotāji mērķē uz Parīzes olimpiskajām spēlēm

Jauns.lv / LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība – prezidents Žoržs Tikmers un ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks, tiekoties ar Latvijas Sporta deju federācijas prezidentu Vito Feldmani, pārrunājusi ielu deju iekļaušanu Parīzes olimpisko spēļu sacensību programmā 2024. gadā, vēsta LOK.

LOK vadība saņēma sīkāku informāciju par olimpisko sacensību programmā iekļauto jauno sporta veidu – ielu dejām, veicamajiem uzdevumiem, attīstības plāniem un Latvijas sportistu sportiskajiem mērķiem.

Tāpat tika apspriests jautājums par Latvijas Sporta deju federācijas iekļaušanos LOK biedru sastāvā un ielu deju kā sporta veida iekļaušanu Parīzes olimpiskajās spēlēs 2024. gadā.

“Uzsākam sadarbību ar jaunu sporta veidu olimpiskajā saimē – ielu dejām”, atklāj LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. “Parīzes olimpisko spēļu sacensību programmā ir iekļauts mūsdienīgs un jauniešu vidū arvien lielāku popularitāti gūstošs sporta veids kā ielu dejas. Šīsdienas tikšanās laikā abpusēji secinājām, ka mums ir kopīgs redzējums kā sporta veidam attīstīties Latvijā.”

Šobrīd Latvijas Sporta deju federācijas sastāvā ir uzņemti 52 licencēti breika dejotāji no Rīgas, Daugavpils un Tukuma. Federācijas plānos ir izveidot Latvijas labāko sportistu reitingu tiklīdz būs iespēja atsākt sacensību sezonu.

Jauns.lv jau vēstīja, ka ielu dejas kopā ar skeitbordu, sērfošanu un kāpšanas sportā būs viens no četriem jaunajiem sporta veidiem 2024.gada olimpiskajās spēlēs Parīzē, kamēr no spēļu programmas, maksājot nodevas politkorektumam, izsvītrota 50 kilometru soļošana vīriešiem.

Skeitbords, kāpšanas sports un sērfošana jau ir iekļauti Tokijas olimpisko spēļu programmā.

Sportistu kvota Parīzei ir noteikta 10 500, ieskaitot tos, kuri piedalīsies četros jaunajos sporta veidos. Tas nozīmē samazinājumu par 600 sportistiem, salīdzinot ar Tokijas spēlēm, savukārt dzimumu līdztiesību Parīzē plānots sasniegt pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē.

Jautājums par dzimumu līdztiesību noveda pie atsacīšanās no disciplīnas, kurā Latvijas sportisti ir izcīnījuši trīs olimpiskās medaļas, - 50 kilometru soļošanas vīriešiem, kas pirmo reizi spēļu programmā bija jau 1932. gada olimpiskajās spēlēs Losandželosā.

1932. gadā sudrabu šajā disciplīnā izcīnīja Jānis Daliņš, četrus gadus vēlāk Berlīnē pie bronzas Berlīnē tika Adalberts Bubenko, 2000. gadā Sidnejā sudrabu izcīnīja Aigars Fadejevs.

Tika pieņemts lēmums "panākt dzimumu līdztiesību, atceļot vīriešu 50 kilometru soļošanu", nevis ieviest šādu pašu disciplīnu sievietēm, sacīja SOK sporta direktors Kits Makkonels, piebilstot, ka vīriešu un sieviešu 20 kilometru sacensības paliks, kā arī sacensības notiks kādā vārdā nenosauktā disciplīnā abiem dzimumiem.

Parīzes olimpiskās spēles notiks no 2024. gada 26. jūlija līdz 11. augustam.