foto: imago images/Bildbyran/Scanpix
Šodien pret Itāliju laukumā būs pavisam cita Latvijas handbola izlase
Dainis Krištopāns (otrais no kreisās) devies palīgā Latvijas izlasei Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē Itālijā, bet kopīga valoda ar jaunajiem partneriem būs jāmeklē jau tās laikā.
Citi sporta veidi
2021. gada 7. janvāris, 06:27

Šodien pret Itāliju laukumā būs pavisam cita Latvijas handbola izlase

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas vīriešu handbola izlase šovakar Itālijas pilsētā Kjeti beidzot sāks 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, taču tā būs pavisam cita komanda salīdzinot ar to, kas pagājušā gada sākumā debitēja kontinenta čempionātā.

Latvijas izlase kvalifikācijas turnīru sāks ar pavisam neierastu sastāvu, kurā būs pieci debitanti un arī galvenajam trenerim Sandrim Veršakovam tā būs debija oficiālās spēlēs. No tā sastāva, kas pirms gada nepiekāpīgi cīnījās Eiropas čempionātā, šoreiz būs tikai seši spēlētāji – divi vārtsargi Artūrs Kuģis (toreiz gan izlasei pamatvārtsargs savainojuma dēļ nevarēja palīdzēt) un Raitis Puriņš, mūsu lielākā zvaigzne Dainis Krištopāns, Ingars Dude, Uvis Strazdiņš un Kaspars Leja. Turklāt Krištopāns un Strazdiņš komandai pievienojās tikai Itālijā, viņiem ar komandu bija tikai viens kopīgs treniņš un Latvijas izlasei šodien būs jāspēlē faktiski no baltas lapas.

Treniņnometnē Rīgā piedalījās arī Nils Kreicbergs (Eiropas čempionātā ar 13  vārtiem bija otrais rezultatīvākais mūsu komandā pēc Krištopāna) un Māris Veršakovs, taču nenosauktu iemeslu dēļ abi uz spēli Itālijā nav devušies. Iespējams, abi varēs palīdzēt 10. janvarī abu komandu otrajā spēlē Valmierā. Kreicbergs un Veršakovs piedalījās abās treniņspēlēs pret virslīgas klubu izlasi, otrajā no tām Kreicbergs ar astoņiem vārtiem bija rezultatīvākais.

Karjeru izlasē noslēguši Evars Klešniks un Ģirts Lilenfelds, savainojumu dēļ nevar palīdzēt Austris Tuminskis, Aivis Jurdžs un Oskars Arājs, ģimenes apstākļu dēļ Jānis Pavlovičs. Viņu vietā teju vai piespiedu kārtā uzreiz oficālā spēlē debija būs pieciem spēlētājiem – tikai 17 gadus vecajam ludzānietim Endijam Kušneram, Ričardam Jablonskim (“Jūrmalas sports”), Nilam Miķelsonam (Dobeles “Tenax”), Artūram Kļaviņam un Dmitrijam Petuhovam (abi Rīgas “Celtnieks”).

Bukmeikeri dienu pirms spēles par favorītiem uzskatīja Latvijas izlasi, taču šī būs reize, kad apliecināt šo statusu laukumā būs ļoti sarežģīti. Mūsu pusē ir uzvaras visās trīs savstarpējās spēlēs – 2010. gadā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē neitrālā laukumā Tbilisi (36:32), kā arī divās pārbaudes spēlēs 2014. gadā Rīgā (27:25) un pirms trim gadiem pretinieka laukumā (30:23). Tomēr šoreiz ir pamatīgi atjaunots sastāvs ar tikai pieciem leģionāriem, turpretī Itālija šīm spēlēm gatavojas bez būtiskiem sastāva iztrūkumiem. Līdz pat vakardienai nebija skaidrība par Vācijas bundeslīgas kluba “Hannover-Burgdorf” vārtsarga Domeniko Ebnera dalību spēlē. Pēc vēl viena negatīva Covid-19 testa viņš ir pievienojies komandai. Kā zināms, vārtsargs reizēm ir teju vai puse no komandas. Arī bez Ebnera itāļiem ir seši spēlētāji, kas ikdienā spēlē spēcīgos nacionālajos čempionātos. Nikola D’Antino (“Nava Balonmano”), Džakomo Savini “(Guadalajara”) un Davide Bulzamini (“Liberbank Cuenca”) pārstāv Spānijas ASOBAL līgu, kurā guvuši attiecīgi 33, 29 un 23 vārtus. Līnijas spēlētājs Andrea Parisini (“Istres”) un  Marko Mengons (“Rennes”) spēlē Francijas līgā, kur guvuši attiecīgi 29 un 19 vārtus. Salīdzinājumam - Dainis Krištopāns (“Paris St.Germain”) un Ingars Dude (“Limoges”) šosezon bijuši precīzi attiecīgi 28 un četras reizes.

Itālijas nometnē neslēpj, ka spēles pret latviešiem būs svarīgākās cīņā par trešo vietu grupā. Kvalifikācijas turnīru Itālija sāka ar 24:39 zaudējunu Norvēģijai, tomēr nenovērtēt šo komandu nekādi nedrīkst. Iepriekšējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Itālija divreiz ar vienādu rezultātu 26:23 apspēlēja Slovākiju, vēl gadu iepriekš ar 29:28 citus pēdējā Eiropas čempionāta dalībniekus Ukrainu.

Latvijas izlases galvenais treneris Veršakovs pirmos pretiniekus raksturojis kā ātru un skrienošu komandu. Savukārt Itālijas izlases treneris Rikardo Trillini nav sēpis, ka latvieši ir fiziski spēcīgi, tomēr lēni un šo starpību ātrumā vajadzētu izmantot.
Itālijas izlase gada nogalē aizvadīja pārbaudes spēli Šveicē (23:29, pēc pirmā puslaika bija 13:13), turklāt lielākai daļai spēlētāju bijusi laba un regulāra spēļu prakse klubos. Kā zināms, Latvijas čempionāts tika pārtraukts oktobra beigās.

Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīru vajadzēja sākt novembrī ar spēlēm pret sestās grupas favorītiem Norvēģiju un Baltkrieviju, tomēr tobrīd esošo ceļošanas un pandēmijas ierobežojumu dēļ tās tika pārceltas. Abas komandas šonedēļ Minskā aizvadīja pirmo savstarpējo spēli, kurā baltkrievi ar labāko sastāvu apspēlēja norvēģu otro izlasi ar 33:25. Gan Norvēģija, gan Baltkrievija šomēnes piedalīsies pasaules čempionātā, lieka ceļošana būtu liels risks - tādēļ norvēģi uz Minsku aizsūtīja otro sastāvu. Šonedēļ abas komanda spēlēs Norvēģijā un turp ar junioru sastāvu jau brauks baltkrievi. Visticamāk, atbildes maču uzvarēs norvēģi, turkāt abi grupas favorīti ir pārliecināti par četru punktu iegūšanu spēlēs ar Latviju un Itāliju.

Latvijas izlases pirmais uzdevums ir tikt galā ar itāļiem – uz Eiropas čempionātu varēs braukt arī četras no astoņām trešo vietu ieguvējām, turklāt rezultāti pret grupas pēdējo komandu netiks ņemti vērā. Ja izdosies, vēlāk pavasarī jau varēsim domāt, kā atņemt kādu punktu Baltkrievijai un Norvēģijai un cik punkti būs vajadzīgi, lai Latvijas izlase otro reizi vēsturē varētu spēlēt Eiropas čempionātā.

Itālijas un Latvijas izlašu spēles sākums šovakar pulksten 21:20, to tiešraidē translēs LTV7 kanālā.