foto: AFP/Scanpix
Ar Vestbruku diriģenta lomā jauno sezonu šonakt sāks arī Bertāns un Pasečņiks
Dāvim Bertānam šosezon būs būtiska loma "Wizards" panākumos un no viņa tiks pieprasīts rezultāts.
Basketbols
2020. gada 23. decembris, 15:59

Ar Vestbruku diriģenta lomā jauno sezonu šonakt sāks arī Bertāns un Pasečņiks

Jauns.lv / LETA

Dāvis Bertāns Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) aizvada savu pirmo sezonu pēc karjeras vērtīgākā līguma noslēgšanas, bet viņa un Anžeja Pasečņika pārstāvētā Vašingtonas "Wizards" līgas zvaigznes Rasela Vestbruka vadībā pirmo reizi trijos gados lūkos sasniegt izslēgšanas spēles.

Dienu pēc oficiālā sezonas sākuma NBA, ko ar 125:99 uzvaru pār Goldensteitas "Warriors" otrdien atklāja Rodiona Kuruca pārstāvētā Bruklinas "Nets', laukumā savu pirmo spēli 2020./21.gada sezonā aizvadīs arī divu Latvijas basketbolistu pārstāvētā Vašingtonas "Wizards". Bertāna un Pasečņika pārstāvētā komanda 23.decembrī spēkosies ar Filadelfijas "76ers", kas aizvadītajā sezonā izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā četrās spēlēs piekāpās Bostonas "Celtics".

Pagājusī sezona Orlando "burbulī" noslēdzās vien 11.oktobrī, bet 20.novembrī atvērās spēlētāju tirgus.18.novembrī norisinājās NBA drafts, bet divas dienas iepriekš klubi jau drīkstēja veikt maiņas darījumus.

"Wizards" starpsezonā, kas bijusi neierasti īsa, ieguva vairākus nozīmīgus spēlētājus, tomēr arī šķīrās no teju divus gadus laukumā neredzētā Džona Vola. "Wizards" bijusī "seja" maiņas darījuma rezultātā nonāca Hjūstonas "Rockets", bet pretim saņemts Rasels Vestbruks, kurš savas karjeras laikā 12 sezonās nevienu reizi nav aizvadījis mazāk par 45 spēlēm. Tāpat "burvji" starpsezonā pirmajā kārtā ar devīto numuru draftēja talantīgo izraēlieti Deni Avdiju, bet ar Pasečņiku konkurēs pieredzējušais Robins Lopess.

Bertāns un "Wizards" pie jauna līguma parakstīšanas būtībā ķērās, vēl pirms pagājusī sezona bija noslēgusies. Basketbolists bija pirmais līgā, kurš paziņoja, ka pēc paša izvēles nedosies kopā ar komandu uz Orlando, bet "Wizards" jau iepriekš skaidri paziņoja, ka līguma parakstīšana ar Bertānu būs šīs sezonas mērķis numur viens. "Wizards" iepriekš sacīto attaisnoja jau dienu pēc spēlētāju tirgus atvēršanas, jo Bertāns nākamajos piecos gados tiks atalgots ar 80 miljoniem ASV dolāru (65,65 miljoni eiro). Tas basketbolistam ir lielākais līgums karjerā.

Bertāns "Wizards" komandā nonāca pērnā gada jūlijā, kad galvaspilsētas komanda viņu ieguva maiņas darījumā no Sanantonio "Spurs", kur latviešu basketbolists pavadīja savas pirmās trīs sezonas NBA.

Šosezon Bertāns komandai pievienojās vēlāk, nekā vajadzētu, jo aizkavējās vīzas kārtošanas procedūra, kā rezultātā viņš piedalījās tikai pēdējā no trim "Wizards" pārbaudes spēlēm. Savukārt iepriekš basketbolists tikpat kā nebija spēlējis basketbolu pieci pret pieci.

Vienīgajā pārbaudes mačā Bertāns laukumā bija redzams tikai pirmajā puslaikā. Viņš 11 minūtēs un 22 sekundēs realizēja vienu no septiņiem tālmetieniem, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, vienu reizi rezultatīvi piespēlēja, pārtvēra trīs bumbas, bloķēja vienu metienu, pieļāva divas kļūdas un divas reizes pārkāpa noteikumus.

Pēcspēles konferencē Bertāns nenoliedza, ka starpsezonā nav trenējies grupā un aizvadījis treniņmačus piecu vīru sastāvā, taču viņš norādīja uz savu lomu komandā, kas ikvienam ir zināma - tālmetieni.

2019./2020.gada sezonā Vašingtonas "Wizards" sastāvā Bertāns aizvadīja 54 spēles, kuru laikā ik mačā vidēji spēlētās 29,3 minūtēs guva 15,4 punktus, sakrāja 4,5 atlēkušās bumbas, 1,7 reizes rezultatīvi piespēlēja, 0,7 reizes pārķēra bumbu un 0,6 reizes bloķēja pretinieku metienus.

Tāpat Bertāns tālmetienus izpildīja ar 42,4% precizitāti, bet vidēji mačā viņš roku iemēģināja 8,7 reizes. Tā bija tikai otrā reize NBA vēsturē, kad basketbolists sezonu noslēdz ar vismaz 40% precizitāti, izdarot 8,5 vai vairāk mēģinājumus mačā. Iepriekš tas izdevies vienīgi Stefenam Karijam.

Bertāns savu snaipera dotību dēļ piedalījās Visu zvaigžņu spēles tālmetienu konkursā, izcīnīdams trešo vietu.

Rūjienā dzimušajam basketbolistam šosezon ir visas iespējas savu statistiku uzlabot, jo liela uzmanība tiks veltīta Vestbrukam, kurš tādējādi dos vairāk iespēju izpausties arī trešā numura pozīcijā spēlējošajam Bredlijam Bīlam. Jau pagājušajā sezonā Bīls nevairījās meklēt Bertānu pie tālmetienu līnijas, taču līdz ar Vestbruka pievienošanos, "Wizards" iespējas uzbrukumā kļuvušas vēl lielākas, jo Bertāns, visticamāk, iegūs vēl vairāk iespēju izpildīt "trejačus".

NBA publicētie dati liecina, ka Bertāns pagājušajā sezonā vislabāk tālmetienus izpildījis tad, kad viņa pretinieks atrodas aptuveni divu vai vairāk metru attālumā. Šādos gadījumos viņš metienus izpildījis ar 47,7% precizitāti. Ja pretinieks atrodas 1-1,5 metru attālumā, latvieša rādītājs ir 41,4%, bet pretiniekam sedzot vēl ciešāk, metieniem ir 40,4% precizitāte. No visiem izpildītajiem "trejačiem" tikai 18,3% gadījumos Bertāns no tuvākā sedzamā atradies vismaz divu metru attālumā.

Krietni grūtāk pie lielāka spēles laika būs tikt centra pozīcijā spēlējošajam Pasečņikam, ar kuru šosezon konkurēs pieredzējušais Lopess, kā arī Morics Vāgners un Tomass Braients, kurš aizvadīs savu ceturto NBA sezonu.

"Wizards" 25.novembrī paziņoja, ka sastāvā paturēs Pasečņiku. Vēlāk Ziemeļamerikas NBA apskatnieki ziņoja, ka tādējādi latvietis Vašingtonā paliks vismaz līdz 1.februārim.

Pasečņiks iepriekšējā sezonā debitēja NBA, 27 spēlēs laukumā pavadot vidēji 16 minūtes, kuru laikā guva 5,8 punktus un izcīnīja 4,0 atlēkušās bumbas. Tikmēr vienā šīs sezonas pārbaudes spēlē viņš nospēlēja sešas minūtes un 30 sekundes, kuru laikā guva divus punktus, grozā raidot vienu no trim divpunktu metieniem.

Vietu sākumsastāvā paredz Braientam, savukārt Lopess ar pieredzes bagāžu, visticamāk, būs galvenā trenera Skota Bruksa otrā izvēle. Sevi iepriekš gana labi apliecinājis arī Vāgners, kuram šī būs trešā sezona NBA, taču Pasečņiks savu vērtību debijas gadā pierādīja brīdī, kad traumās iedzīvojās lērums basketbolistu.

Pasečņiks pagājušajā sezonā NBA laukumā bija redzams jau pirmajās 16 spēlēs, kurās vidēji 20,6 minūtēs izcēlās ar astoņiem punktiem, 5,6 atlēkušajām bumbām un 52,6% metienu precizitāti. Kopumā viņa rēķinā 27 mači, no kuriem astoņus viņš noslēdza ar desmit vai vairāk punktiem.

Janvārī "Wizards" palika bez Bertāna, Bīla, Braienta, Rui Hačimuras un Vāgnera, kā rezultātā Pasečņiks ieguva lielāku spēles laiku un pierādīja, ka arī ar viņu pavisam noteikti ir jārēķinās laukumā. Basketbolists pret vienu no tā brīža labākajām līgas komandām Denveras "Nuggets" iemeta 13 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, kamēr no astoņiem metieniem grozā neiemeta vien divus.

Īpaši šosezon, kad spēlētāju rīcībā bijis īss laika posms, lai atjaunotos un arī sagatavotos gaidāmajai sezonai, paredzams, ka Pasečņiks pietiekami regulāri tiks pieteikts spēlēm. Iespējams, tas notiks jau sezonas sākumā, jo "Wizards" pirmajos sešos dueļos tiksies ar klubiem, kuru rīcībā netrūkst uzbrucēju.

"Wizards" sezonas ievadā pirmajos sešos dueļos pa divām reizēm tiksies ar Orlando "Magic" un Čikāgas "Bulls", kā arī ar Filadelfijas "76ers" un Minesotas "Timberwolves". Šajās komandās pretinieku grozu iekarot nevairās Žoels Embīds ("76ers"), Nikola Vucevičs ("Magic"), Vendels Kārters juniors un Lauri Markanens (abi -"Bulls"), kā arī Karls Entonijs Taunss ("Timberwolves").

Bertāns savu piekto, bet Pasečņiks otro sezonu NBA sāks kopā ar "Wizards" debitantu un līgas vienu no spožākajām zvaigznēm Vestbruku. Arī Vestbruks pirms jaunās sezonas laukumā devās tikai vienā pārbaudes spēlē, tomēr jau iepriekš vairāki komandas biedri, tostarp arī Bertāns, norādīja, ka basketbolists jau pirmajos treniņos demonstrējis līdera dotības, bet vēlāk arī skaidri licis saprast, ka ikvienam ir jāapzinās sava loma komandā.

Vienīgajā pārbaudes mačā Vestbruks septiņās minūtēs guva astoņus punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

32 gadus vecais Vestbruks iepriekšējā sezonā 57 mačos vidēji guva 27,2 punktus, izcīnīja 7,9 atlēkušās bumbas, 7,0 reizes rezultatīvi piespēlēja un pārtvēra 1,6 bumbas.

Vestbrukam ir līgums uz turpmākajām trīs sezonām par 132 miljoniem ASV dolāru (108,3 miljoni eiro).

Vestbruks jau savulaik spēlējis "Wizards" galvenā trenera Skota Bruksa vadībā, kurš no 2008. līdz 2015.gadam vadīja basketbolista tobrīd pārstāvēto Oklahomasitijas "Thunder". Šajā komandā viņš debitēja NBA un līdz 2019.gadam aizvadīja kopumā 878 spēles, kurās vidēji guva 23,2 punktus, 8,3 reizes rezultatīvi piespēlēja, izcīnīja 7,1 atlēkušo bumbu un pārtvēra 1,7 bumbas.

Amerikāņu saspēles vadītājs 2016./2017.gada sezonā tika atzīts par līgas vērtīgāko spēlētāju. Tāpat viņš deviņas reizes iekļauts NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieku sastāvā.

Vestbruks ir tikai otrais basketbolists līgas vēsturē, kuram izdevies sezonu noslēgt ar "triple-double" vidējos statistikas rādītājos. Iepriekš to iespēja Oskars Robertsons, bet Vestbrukam tas bija pa spēkam pat trīs sezonas pēc kārtas.

Vestbruks ar 146 "triple-double" ieņem pirmo vietu šajā rādītājā aktīvo spēlētāju vidū, bet par 35 vairāk ir Robertsonam. Lauvas tiesu jeb 130 "triple-double" viņš iekrāja laika periodā no 2014./2015. līdz 2018./2019.gada sezonai, kad šajā statistikas rādītāja bija nepārspēts līgā.

Vestbruks divas sezonas noslēdzis kā līgas rezultatīvākais spēlētājs - 2016./2017.gada sezonā vidēji 31,6 gūti punkti spēlē un 2014./2015.gada sezonā - 28,2 punkti. Tāpat viņš divreiz bijis labākais piespēlētājs - 2017./2018.gada sezonā caurmērā 10,3 rezultatīvas piespēles mačā un 2018./2019.gada sezonā - 10,7 piespēles.

Viņš gan izpelnījies neviennozīmīgu novērtējumu fanu un spēlētāju vidū, jo līdzjutējiem no malas nereti šķiet, ka Vestbruks ir savtīgs "statistikas vācējs", savukārt vairāki viņa bijušie komandas biedri uzteic basketbolista prasmes laukumā, kā arī norāda uz viņa labajām personības iezīmēm.

Vēl viens vērā ņemams papildinājums noteikti ir debitants Avdija, kurš 2017.gadā Izraēlas grandā Telavivas "Maccabi" debitēja 16 gadu vecumā, bet divas sezonas vēlāk kļuva par visu laiku jaunāko spēlētāju, kurš vietējā čempionātā ieguvis vērtīgākā spēlētāja balvu. Tāpat Avdija jau paspējis debitēt Izraēlas pieaugušo izlasē, bet pērn kopā ar U-20 valstsvienību viņu kronēja par Eiropas čempionu.

Pagājušajā sezonā "Maccabi" rindās Avdija vidēji 27,1 minūtē izcēlās ar caurmērā gūtiem 13,5 punktiem, 6,1 atlēkušo bumbu un 2,6 rezultatīvām piespēlēm.

Pirms NBA drafta vairums analītiķu nevairījās izcelt Avdijas trūkums, izpildot metienus lēcienā. Viņš gan pārbaudes spēlēs pierādīja pretējo, jo mačā ar Bruklinas "Nets" basketbolists iemeta visus sešus izpildītos metienus, no kuriem trīs bija tālmetieni. Arī treneris Brukss vēlāk norādīja, ka Avdijam piemīt labas "metēja" īpašības.

"Trešā numura" pozīcijā spēlē arī Hačimura, kuram šī būs otrā sezona NBA. Viņš debijas gadā vidēji spēlē guva 13,5 punktus un izcīnīja 6,1 atlēkušo bumbu. Šāds sniegums viņam nodrošināja vietu līgas labāko debitantu otrajā sastāvā.

Pirms gaidāmās sezonas pārbaudes mačā ar "Nets" viņš iekrāja 18 punktus, kamēr tālmetieni (3/4) tika izpildīti ar 75% realizāciju. Brukss izcēla Hačimuras prasmes aizsardzībā, jo daļu spēles viņa sedzamais bija Kevins Durents.

Basketbolists acs iekaisuma dēļ nespēlēs sezonas pirmās trīs nedēļas, kurās jāaizvada desmit mači.

Nozīmīgs spēlētājs šajā pozīcijā būs arī Īzaks Bonga, kuram pagājusī sezona bija pirmā "Wizards" komandā. Basketbolista spēcīgā puse ir spēle aizsardzībā, ko arī pierādīja aizsardzības koeficients - vidēji 106,9. Tas aizvadītajā sezonā bija labākais rādītājs "Wizards" komandā.

Viņš pagājušajā sezonā vidēji 18,9 nospēlētās minūtēs guva piecus punktus, izcīnīja 3,4 atlēkušās bumbas un 1,2 reizes rezultatīvi piespēlēja. Bonga, iespējams, būs sākumsastāva spēlētājs un pildīs nozīmīgu lomu aizsardzībā. Jau pagājušajā sezonā viņš pierādīja, ka spēj neitralizēt pretinieku komandas līderus.

Pie spēles minūtēm, kas jādala ar Bertānu, Bongu un noteikti vēl kādu spēlētāju, mēģinās tikt arī Trojs Brauns juniors.

Basketbolists pagājušajā sezonā sevi visspilgtāk pierādīja Orlando "burbulī", kur kopā ar "Wizards" nebija Bertāns un Bīls. Astoņos mačos Brauns juniors vidēji guva 15,3 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas, izpildīja 4,5 rezultatīvas piespēles, kā arī 1,1 reizi pārtvēra bumbu.

Šajā pozīcijā iespēlēts var tikt arī Gerisons Metjūss, kurš savā pirmajā NBA sezonā 18 spēlēs vidēji guva 5,4 punktus un izcīnīja 1,3 atlēkušās bumbas, laukumā caurmērā pavadot 12,6 minūtes. Spožāko sniegumu basketbolists demonstrēja decembrī, kad pret Maiami "Heat" guva 28 punktus.

Tāpat viņš vietu sastāvā noteikti nopelnīs ar savām prasmēm aizsardzībā. Pagājušajā sezonā viņa aizsardzības koeficients bija 104,7 punkti, kas bija viens no labākajiem "Wizards" rindās.

Starpsezonā "Wizards" arī noslēdza līgumu ar spēka uzbrucēju Entoniju Gilu, kurš iepriekš trīs sezonas spēlēja Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētajā Maskavas apgabala "Himki". 28 gadus vecajam Džilam šis ir pirmais NBA līgums karjerā.

Pēdējo trīs sezonu laikā Gils vidēji mačā guva 10,5 punktus, izcīnīja 4,3 atlēkušās bumbas un 1,3 reizes rezultatīvi piespēlēja. Labākā viņam bija 2017./18.gada sezona, kad basketbolists vidēji izcēlās ar 11,8 punktiem, 4,5 atlēkušajām bumbām un vienu piespēli.

No jaunieguvumiem nozīmīgu lomu noteikti spēlēs arī Lopess, kurš NBA pirmo reizi debitēja 2008.gadā. Paredzams, ka tieši Lopess kļūs par gados jaunāko Braienta, Pasečņika un Vāgnera skolotāju.

Ar gana jaudīgu "Wizards" uzbrukumu Lopesa pamatdarbs būs aizsardzībā, kas ir viņa spēcīgākā puse. Pēdējo trīs sezonu laikā Lopess metienus grozā no aptuveni metra attāluma izpildījis ar 71,5% precizitāti, taču divas līdz trīs reizes lielākā distancē šis rādītājs bijis 51,2% robežās.

Pēdējās sešās no astoņām sezonām Lopess vidēji spēlē izcēlies ar vismaz vienu bloķētu metienu, kamēr ne reizi caurmērā nav nopelnīts vairāk par divām personīgajām piezīmēm. 2016.gadā Lopesam ar bloķēto metienu palīdzību gandrīz izdevās iekrāt "triple-double", jo basketbolists iekrāja desmit punktus, deviņas atlēkušās bumbas un astoņus bloķētus metienus.

Karjeras laikā Lopess spēlējis Fīniksas "Suns", Ņūorleānas "Hornets", Čikāgas "Bulls", Portlendas "Trail Blazers", Milvoki "Bucks" un Ņujorkas "Knicks" komandās.

Centra pozīcijas pirmais numurs Braients pagājušajā sezonā 38 spēlēs vidēji laukumā pavadīja 24,9 minūtes, kuru laikā vidēji nopelnīja 13,2 punktus, izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas un 1,8 reizes rezultatīvi piespēlēja.

Līgas ceturtgadnieks lielāku lomu ieguva Orlando "burbulī", kur astoņās spēlēs vidēji izcēlās ar 18,6 punktiem un 8,9 bumbām zem groziem mačā. Spēlē pret "Nets" Braients guva 30 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas.

Braients iepriekš ir pierādījis, ka spēj tikt līdzi "Wizards" ātrajam spēles tempam, bet šosezon viņš var aizvadīt savu labāko karjeru NBA. Tas tāpēc, ka viņam uzbrukumā bieži būs jāspēj izkārtot "brīvi koridori" Bīlam un Vestbrukam, kuri laiku no laika groza apakšā noteikti nekautrēsies bumbu nodot Braienta rīcībā.

Savukārt Lopesa, Braienta un Pasečņika konkurents centra pozīcijā Vāgners aizvadītajā sezonā biežāk spēlēja tās sākumā. Basketbolists 21 spēlē vidēji laukumā pavadīja 18,6 minūtes un guva 8,7 punktus, izcīnīja 4,9 atlēkušās bumbas un 1,2 reizes rezultatīvi piespēlēja.

Arī Vāgneram ir labas aizsarga dotības, ko apliecina arī pagājušajā sezonā izprovocētie 27 noteikumu pārkāpumi. Paredzams, ka sezonas pirmajos sešos mačos tieši Vāgners būs Pasečņika lielākais konkurents cīņā par lielāku spēles laiku.

Protams, ļoti nozīmīgu lomu "Wizards" komandā spēlēs Bīls, kuram pagājusī sezona bija labākā viņa karjerā. Basketbolists vidēji 36 minūtēs izcēlās ar 30,5 punktiem, 4,2 bumbām zem groziem un 6,1 rezultatīvu piespēli.

Šosezon "Wizards" fani gaidīja Bīla un Vola atkalapvienošanos, taču otrā vietu ieņems Vestbruks. Līgas apskatnieki un arī "Wizards" spēlētāji norādījuši, ka abas zvaigznes laukumā jau paspējušas izveidot nelielu "ķīmiju", kas liecina, ka iespējas uzbrukumā kļuvušas vēl lielākas.

Abi basketbolisti neilgu laiku kopā spēlēja arī pārbaudes mačā pret "Pistons", tādējādi iespējas uzbrukumā bija arī zem groza spēlējošajam Braientam un basketbolistiem, kuri biežāk izpilda tālmetienus, piemēram, Bertānam.

Paredzams, ka Bīla atelpas brīžos pie neliela spēles laika varētu tikt arī Džeroums Robinsons, kuram šī būs ceturtā NBA sezona. Aizvadītā sezona viņam bija labākā karjerā. Viņš 21 mačā, no kuriem piecus sāka sākumsastāvā, vidēji guva 9,4 punktus un izcīnīja 3,3 atlēkušās bumbas.

Savukārt aiz Vestbruka nākamais rindā noteikti stāvēs Išs Smits, kurš pagājušajā sezonā 68 spēlēs vidēji guva 10,9 punktus, izcīnīja 3,2 atlēkušās bumbas 4,9 reizes rezultatīvi piespēlēja. Vidēji spēlē vairāk punktus viņš guvis vien divās citās sezonās, kas viņam NBA kopumā ir desmit.

"Pirmā numura" pozīcijā spēlē arī starpsezonā nolīgtais Rauls Netu, kurš NBA aizvadījis piecas sezonas. Pagājušajā sezonā viņš "76ers" komandā aizvadīja 54 spēles, kurās vidēji laukumā pavadīja 12,4 minūtes. Sev atvēlētajā laikā basketbolists, kurš iepriekš spēlējis arī Spānijas spēcīgākajā čempionātā, vidēji izcēlās ar 5,1 punktu, 1,1 atlēkušo bumbu un 1,8 rezultatīvām piespēlēm.

Kopumā "Wizards" sastāvā patlaban atrodas 17 spēlētāji, bet spēles pieteikumā drīkst atrasties par diviem mazāk.

"Wizards" Orlando aizvadīja astoņas regulārā čempionāta spēles, bet "play-off" neiekļuva. Izslēgšanas spēlēs "Wizards" pēdējo reizi piedalījās 2017./18.gada sezonā, kad pirmajā kārtā ar 2-4 piekāpās Toronto "Raptors".

Aizvadītās sezonas noslēguma fāze norisinājās "Disney's ESPN Wide World of Sports Complex" telpās Orlando. Sezonas pēdējais mačs notika 11.oktobrī, kad Losandželosas "Lakers" finālsērijā nodrošināja 4-2 uzvaru pār Maiami "Heat".

NBA pamatturnīrā plānots aizvadīt 72 spēles, kas ir par desmit mazāk nekā ierasts.

Līga plāno sezonu sākt bez skatītāju klātbūtnes arēnās, jo koronavīrusa ierobežojumi aizliedz lielākas publiskas pulcēšanās telpās.