foto: Zane Bitere/LETA
Šteinberga atklāj, kāpēc divus gadus nespēlēja izlasē; Babkina stāsta par Covid-19 izraisītajām grūtībām
Anete Šteinberga pēc vairāk nekā divu gadu pauzes atkal atgriezusies Latvijas sieviešu basketbola izlasē.
Basketbols
2020. gada 10. novembris, 11:14

Šteinberga atklāj, kāpēc divus gadus nespēlēja izlasē; Babkina stāsta par Covid-19 izraisītajām grūtībām

Jauns.lv / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlasi būs grūti uzveikt, ja spēlētājas būs vienotas un laukumā darbosies, kā viens vesels, pirmdien sarunā ar Latvijas Televīziju pirms gaidāmajām 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm teica kapteine Elīna Babkina.

Jau ziņots, ka Elīna Babkina šonedēļ paredzētajās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs Latvijas sieviešu basketbola izlasē pildīs kapteines pienākumus, jo traumu guvusi Aija Klakocka.

Babkina ir viena no trim Latvijas izlases spēlētājām, kura jau izcietusi karantīnu Covid-19 dēļ. To pašu Ungārijā spiestas bija darīt arī Kristīne Vītola un Paula Strautmane.

Sarunā ar Latvijas Televīziju Babkina atklāja, ka pandēmijas dēļ kopš ierašanās Krievijā ar komandu izdevies kopīgi aizvadīt vien septiņus treniņus. Bijuši "sparingi" ar puišiem, taču pietrūkst spēļu prakses.

"Diezgan grūti... Man bija viens treniņš, pēc kura jau sekoja spēle. Pēc tam, kad pārējās meitenes komandā atgriezās no pašizloācijas, kopā aizvadījām trīs treniņus, bet pēc tam devāmies uz spēli," skaidroja Babkina. "Spēļu prakses diemžēl nav, bet esmu strādājusi individuāli viens pret vienu."

"Tas nav tas pats, tāpēc pieļauju, ka spēles ritmu noķert būs grūti. Centīšos darīt to labāko, taču basketbols ir komandas, nevis individuālais sports."

Latvijas izlase, kā arī pārējās I apakšgrupas valstsvienības (Horvātija, Vācija un Ziemeļmaķedonija), kvalifikācijas turnīra laikā dzīvos vienā viesnīcā, bet ieeja "Elektrum" Olimpiskajā centrā ir no citas puses, un apmeklētājiem nav piekļuves basketbolistēm. Pirmdien Latvijas valstsvienība uz treniņu devās pa šauru koridoru, kas norobežo piekļuvi laukumam no pārējām telpām.

"Jāpieņem situācija kāda tā ir. Domāju, ka mums ir nodrošināti izcili apstākļi - mēs varam būt mājās un pārstāvēt valsti tik sarežģītā situācijā," par apstākļiem Rīgā teica galvenais treneris Mārtiņš Gulbis. "Teicu meitenēm, ka tas ir jānovērtē."

Valstsvienības rindās pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma atgriezusies arī Anete Šteinberga, kura norādīja, ka striktos noteikumos ievērot nav sarežģīti. Galvenais priekšlaicīgi nedoties uz telpām, kur varētu atrasties arī citas komandas, tāpat nav iespējas iziet Rīgas ielās.

"Esmu priecīga būt šeit, lai pārstāvētu Latvijas izlasi. Profesionālais basketbols prasa ļoti daudz gan fiziski, gan emocionāli... Jutu, ja vēlos turpināt ar jaudu, man nepieciešams nedaudz atkāpties," savu izvēli nepārstāvēt Latvijas valstsvienību kopš 2018.gada Pasaules kausa skaidroja Šteinberga. "Vasarā laiks ir jāvelta sev, ko arī darīju pēdējos divus gadus, bet tagad es atkal esmu gatava atdot visu, lai izcīnītu jaunas uzvaras."

Uzvaras alkst arī kapteine Babkina, kura norādīja, ka vienotam Latvijas izlases sastāvam teju ikviens pretinieks ir pa spēkam.

"Mūsu komanda ir ļoti agresīva. Ja būsim kā viens vesels, grūti būs kādam mūs apstādināt," pārliecināta bija Babkina. "Mums ir gan labas aizsardzes, gan uzbrucējas - visas pozīcijas ir aizpildītas."

12.novembrī Latvija tiksies ar Vāciju, bet divas dienas vēlāk paredzēta tikšanās ar Horvātiju.

Pēc divām kārtām I grupā Horvātijas izlasei ir divas uzvaras, Latvijai un Vācijai pa vienai, kamēr Ziemeļmaķdonija palikusi bešā.

Finālturnīram, kas paredzēts 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Jau ziņots, ka šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. FIBA Izipildkomiteja lēmumu par izlašu spēlēm, kas paredzētas šī gada novembrī un nākamā gada februārī, pieņēma, izvērtējot veselības riskus un saņemot ieteikumus no medicīnas un sacensību komisijām.

Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga") Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray: , Turcija), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).