foto: Edijs Pālens/LETA
Dainis Dukurs: "Nosakot prioritāros sporta veidus, galvenais ir nesagraut to, kas pašlaik strādā"
Latvijas skeletona izlases galvenais treneris un Bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" direktors Dainis Dukurs.
Citi sporta veidi
2020. gada 20. oktobris, 14:05

Dainis Dukurs: "Nosakot prioritāros sporta veidus, galvenais ir nesagraut to, kas pašlaik strādā"

Jauns.lv / LETA

Nosakot prioritāros sporta veidus, svarīgi ir nesagraut to, kas pašlaik Latvijas sporta sistēmā strādā, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra Latvijas skeletona izlases galvenais treneris un Bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" direktors Dainis Dukurs.

Dainis Dukurs: Nosakot prioritāros sporta veidus, galvenais ir nesagraut to, kas pašlaik strādā

Vasarā Izglītības un zinātnes ministrija solīja oktobrī nosaukt prioritāros sporta veidus valstī, taču pagaidām ir publicētas tikai divas informatīvas tabulas, kuras izsaukušas virknes iesaistīto sporta veidu federāciju asu reakciju.

Pirmajā tabulā ir ņemta vērā piecu kritēriju izpilde - sasniegumi, masveidība, jauniešu iesaiste, pieejamība un dzimumu vienlīdzība. Pagaidām jautājums ir par vēl trīs sākotnēji izstrādātiem kritērijiem, kas ir sporta veida nākotnes potenciāls, sacensību skaits Latvijā un rentabilitāte.

Neiekļaujot papildu trīs rādītājus, IZM veica kritēriju izpildes aprēķinus un izveidoja Latvijas sporta veidu rangu. Tajā pirmo vietu ar izpildītiem 94,59% kritēriju ieņēma basketbols. Turpmākajās vietās pirmajā desmitniekā ir volejbols, vieglatlētika, florbols, hokejs, dambrete, sporta dejas, vingrošana, peldēšana un brīvā cīņa, kam ir 68,97% izpildītu kritēriju. Bobslejam un skeletonam, piemēram, ir 31,79%, riteņbraukšanai 28,07%, bet kamaniņu sportam 26,28% kritēriju izpildes.

Otrā tabulā, kur atspoguļoti sporta veidu sasniegumi, pirmajā vietā ir bobslejs un skeletons, turpmāk ierindojoties basketbolam, hokejam, volejbolam un dambretei.

"Rīta panorāmā" Dukurs atzīst, ka no sākuma pārdzīvojis par skeletona vietu prioritāro sporta veidu sarakstā.

"Man likās, ka šī tabula ir nepareiza, bet šobrīd es par to absolūti neuztraucos. Zinu, kādi ir mani uzdevumi - kopā ar audzēkņiem gatavoties nākamajām olimpiskajām spēlēm, un es domāju, ka jaunā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība un LOK izpildkomiteja padomās arī par tiem sportistiem, kas ir augstas klases sportisti un kas varētu nest pasaulē Latvijas vārdu ar izcīnītām medaļām un augstām vietām pasaulē," saka nopelniem bagātais skeletona treneris.

Viņš piebilst, ka, vērtējot sporta veidus, normāls process ir diskusija, kurā prioritāšu jautājumu sportā nevajadzētu sasteigt, ļaujot izteikties visām ieinteresētajām pusēm.

"Domāju, ka problēma tiks atrisināta, sēžoties pie galda gan tām federācijām, kas rangā ir zemāk, gan tām, kas ir augšā," viņš uzsver. "Pareizi argumenti ir gan vieniem, gan otriem, un galvenais ir nesagraut to, kas pašlaik strādā un strādā gana labi. Soli pa solim, es domāju, mēs atradīsim šo vidusceļu un patiesību."

Dukurs pieminēja arī, ka, viņaprāt, "Latvijas sporta sabiedrība ir gana gudra, lai atrastu vidusceļu un sakārtotu jautājumu bez kāda nostumšanas malā vai nepelnītas apvainošanas, ka viņš nav tā cienīgs".

LOK prezidents Žoržs Tikmers atgādināja, ka pēdējās divas publicētās tabulas ir informatīva rakstura. Kad būs gatavs dokumenta projekts, tas tiks nodots apspriešanai LOK izpildkomitejai, pirms tam ņemot vērā arī sporta veidu federāciju viedokli.

Viņš piekrīt, ka pārsteidzīgi, ātri un nepārdomāti lēmumi netiks pieņemti. "Gaidīsim rezultātus un tad mēģināsim atbildēt, ko tad īsti ietver sevī vārds "prioritāte"," saka Tikmers, atgādinot, ka LOK savu pozīciju definēja jau gadu atpakaļ, kad iesniedza savu redzējumu IZM, aicinot arī sadalīt diskusiju divās daļās, kas būtu augstu sasniegumu sports, tai skaitā olimpiskie un neolimpiskie sporta veidi, sportisti, komandas un ekipāžas un tā sauktais "grasroots" sports (amatieru sports).

Saistībā ar prioritārajiem sporta veidiem "Rīta panorāmas" studijā tika cilāts jautājums arī par to, kuri sportisti tiek iekļauti Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā, kas zināmā mērā jau parāda prioritātes Latvijas sportā.

Tikmers norādīja, ka 2. novembrī viens no LOV dalībnieku sapulces jautājumiem būs arī LOV sportistu sastāva analīze.

Prioritāro sporta veidu noteikšanas process ieilgs, jo tikai septembra beigās IZM izsludināja iepirkumu pētījuma "Sporta finansēšanas modeļa pilnveide" veikšanai, tam atvēlot 9500 eiro.